Koulun herkkueväät: nyt vanhemmat järki käteen!

Kouluun saa ottaa herkkueväät, koska on pikkujoulut, luvattu palkintotunti, elokuvahetki, ystävänpäivä, hiihtoloman aloittajaiset tai kuukauden kolmas keskiviikko. Samat juhlat on ensi viikolla iltapäiväkerhossa ja harrastuksissa.

Ohjeistuksessa lukee, että pienet eväät. Pakkaan lapselle pillimehun, suklaapatukan ja rusinarasian. Lapsi, ikä 6-12 vuotta, saa raivarit.

Kaveri A tuo sipsipussin! Kaveri B tuo ison karkkipussin! Kaveri C tuo sipsipussin JA karkkipussin!

Vanhemmat, mitä hittoa?

Töissäkin herkutellaan

Tietenkin työpaikankin kahvihuoneessa on välillä (usein) jotain makeaa. Joskus kakkua, usein keksejä, joskus pullaa.

Tietenkin sitä ottaa palan työkaverin synttärikakusta ja keksin silloin tällöin. Sehän kuuluu asiaan ja elämään ja on ihanaa. Mutta kuinka moni söisi tavallisena torstaina töissä yksin sipsipussin? Tai 350 gramman karkkipussin? Tai parin keksin sijaan koko paketillisen keksejä? En minä ainakaan!

Lapset ansaitsevat juhlansa

On ihanaa, että koulussa ja iltapäiväkerhossa juhlitaan välillä. Lapset ja aikuiset ovat sen ansainneet. Sitä en vaan ymmärrä, että herkut menevät aina osalla ihan överiksi. Mitä te syötte viikonloppuisin, jos arkena pikkuherkkueväs on ihan ok olla sipsipussi?

Ei lapseni, et todellakaan saa 350 gramman karkkipussia iltapäiväkerhon leffahetkeen. Saat nyt sitten tällä kertaa kolme pientä suklaapatukkaa ja mehun. Jo se on mielestäni koko viikon herkkumäärä.

Miten sinun mielestäsi?

Lue myös

Lasten synttärimuistaminen menee överiksi

Kommentit

41 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Yritin ehdottaa luokan ryhmässä, että ostetaan luokkaan muutama karkkipussi, joista jaetaan palkintotunteina. Idea sai täystyrmäyksen. Meillä kyllä on koko ajan käytössä sanonta, että ”joo mutta ei ole minun lapseni”. Ihan sama vaikka Kallet ja Kaijat saa kympillä karkkia, minun lapset ei saa.

Avatar

Todellakin!
Kouluikäinen saa meillä kyllä enemmän namia viikonloppuna mutta kouluun ei.
Herkkuhetkellä on ollut useimmiten pillimehu, sukulaku TAI tikkari ja suklaapatukka TAI rasia esim. Amerikan pastilleja.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kuulostaa järkevältä!

Avatar

Mä olen niin samaa mieltä. Saan 2kertaa viikossa kinata 5v kanssa kun muilla on kerhossa terveellisinä eväinä mm. mehua,keksiä ja vanukkaita. Osalla mehua ja jugurttia. Mutta itse laitan vettä ja leipää tai hedelmiä.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo, tuttu kuvio! Meilläkin oli itkut, kun muut syö vanukkaita. Ei me kotonakaan syödä välipalalla suklaata, niin miksi kerhossa?

Avatar

Joo! Sama jo päiväkodissa. Mielestäni päiväkotilapselle pieni herkkueväs on esim juuri rusinoita ja pari keksiä. Ei karkkipussi! 🙂

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Just niin!

Avatar

Minä sitten inhoan näitä koulun ”etikoispäiviä”. Poika kun siirtyi yläasteelle, oli joka aineen tunnilla erikseen pikkujoulut, joihin oli tarkoitus viedä herkkuja. Jokainen opettaja hlusi olla tosi kiva ja reilu, ja lapsethan vedättivät herkkutunnit ihan sikailematta joka tunnille.
Minusta iltapäiväkerhossa on voitava katsoa leffa ilman herkkuja. (Onko siellä pakko edes istua staattiseeti paikallaan ja katsoa leffaa?)
Koulussa on voitava viettää ystävänpäivää/joulua/pääsiäistä ilman, että syödään erikseen jotain herkkuja. Jne.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo uskon hyvin tuon lasten vedätyksen!

Avatar

Meidän lasten koulussa opettajat antaa kaikille luokille ohjeeksi tuoda herkkuja korkeintaan 2 eurolla, ja ei limsoja. Pari kertaa vuodessa on herkkupäivä koulussa.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kuulostaa hyvältä!

Avatar

Meillä ainakin niitä karkkeja annetaan kavereille, sekä vaihdellaan, ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun jollain luokkakaverilla ei ole ollut herkkuja mukana. Ja jos mukana on ns ylimääräisiä herkkuja niin kyllä ne loput aina on kotiin tulleet mukana (tai syöty yhdessä kavereiden kanssa koulun jälkeen).

Meillä on kaksi kouluikäistä (8v ja 10v) eikä niistä kyllä kumpikaan ole ikinä karkkia mielinmäärin syönyt vaikka tarjolla olisi miten paljon.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kuulostaa hyvältä!

Avatar

Aivan asiaa kirjoitat, en tajua mäkään näitä koulun herkkuövereitä. Arkipäivään eivät kuulu mitkään nyyttärit, missä kaikilla on hullluna kaikkee ja sit ollaan mahat kipeinä. Me ollaan ainakin oltu ylipäätää aika tarkkoja herkkujen kaa ja fiiistellään terveellisiä herkkuja myös. Mutta haastavaa toki, jos kavereilla on sitten enemmän aina kaikkea.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Niinpä, tällästä tää vaan on.

Avatar

Meillä koulu tarjosi popcornit leffa hetkeen, oman mehun kai sai ottaa mukaan. Karkkia ei ole tainnut olla mukana koskaan, jos oikein muistan. Synttäreitä ei kesän lapsi pääse koulussa juhlimaan, eskarissa aikanaan juhlivat kesäsynttäreitä yhteisesti toukokuun lopulla.
Pitkään koulupäivään lapset saa ottaa terveellistä herkkua mukaan, usein mennään eväskeksillä ja vesipullolla helppouden vuoksi.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kuulostaa just hyvältä!

Avatar

Kaksi kertaa vuodessa ope 1.lk ja 2.lk aikana laittanut viestiä että saa ottaa herkkuja mukaan leffapäivää varten, ihan kirjannut viestiin että saa ottaa pienen karkkipussin tai patukoita ja limukin ok. No meillä päätetty että max.120g namipussi on ok ottaa mukaan (sen verran saa viikonloppunakin syödä), sekä 0,5l limu tai mehu. Limu tullut lähes täytenä tytön mukana kotiin kun ei maistunutkaan. Meillä ei juoda limuja edes viikonloppuisin, vain juhlissa. Eikä mehuja ja karkkia ole kuin viikonloppuherkkuna. Namit jos syö koulussa koko pussin niin hupskeikkaa lauantaina ei ole kotona herkkupäivänä namia..

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kaksi krt vuodessa on ihan ok määrä 🙂

Avatar

Meillä kolme lasta alakoulussa ja siitähän se riemu repeää, kun kahdella vanhimmalla on erilaisia ”luokkajuhlia” tosi usein, ja niitä juhlitaan herkuilla. Ekaluokkalaisen opella selkeesti eri linja, ja esim. eilen tuli wilma-viesti, että ”juhlimme lomalle lähtöä mäenlaskun merkeissä”. Itse tykkään kyseisen open linjasta, mut toki jotain herkkuja laitan isommille, eihän se nyt olis reilua, jos kaikilla muilla luokassa on herkut mukana ja heillä ei. Ekaluokkalainen sitten saanut kotona jotain.. Mutta ei todellakaan mitään isoja sipsi- tai karkkipusseja täältä mukaan heru (etenkään, kun esim joulun aikaan saattoi olla parit herkkujuhlat samana päivänä eri yhteyksissä).

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Sepä, kun niitä on välillä usein! En tiiä mikä ois paras linjaus.

Avatar

Meillä on 5-v:n kanssa usein kinaa kerhoeväistä, kun Ville ja Kalle saa Paulalehmää, mutta hän vain voileivän ja hedelmän. Olen luvannut, että viimeisenä kerhokerralla saa vanukkaan, sitä ennen terveellisemmät eväät.

Miksi siellä päiväkodissakin on välipalalla vanukasta, muroja jne? Eskarilla taas tuntuu olevan koulussa joka viikko karkkitarjoilu.

Olen saanut paljon ihmetystä osakseni, kun mun lapset (5 ja 6) eivät juo limua. Juoko kaikki muut tuon ikäiset limsaa?

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ei oo meilläkään juoneet. Jotkut antaa jo 1veelle karkkia usein. En ymmärrä mikä kiire…

Avatar

Pojan opettaja laittaa summan, herkut saa maksaa 2e. Yleensä poika ostaa kuplaveden ja pienen karkki- tai sipsipussin. Meillä ei viikonloppunakaan juoda limuja tai mehuja ja karkkipäivän karkit on noin 100g per lapsi.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kuulostaa hyvältä!

Avatar

Myös opettajan näkökulmasta hankala aihe!
Oppilaani saavat itse valita palkintonsa kun jokin pidempiaikainen tavoite tullut täyteen ja usein toivovat leffaa ja herkkuja. Siitä alkaa julmettu vääntö, mikä on pieni määrä herkkuja. Mutta tuo 2e on ollut toimiva sääntö meilläkin. Viiden päivän leirikouluun annoin ostaa 5e:lla herkkuja mukaan. Tottakai etsivät sen parhaimman irtokarkkitarjouksen ja mukaan lähti kilon säkit irttareita….

Myös retkillä annan oppilaille mahdollisuuden täydentää koululta tulevaa eväspussia (patonki, hedelmä ja mehu) omilla TERVEELLISILLÄ eväillä tai esim. uimahallille saa ottaa välipalan mukaan. Vanhempien käsitykset terveellisestä ovat vaan välillä melko kirjavia…

Avatar

No miksi se teidän ”parempien vanhempien” mieltä niin kovin harmittaa jos joku lapsi on saanut sen karkkipussin mukaansa? Te annatte ne omenat ja tomaatit ja joku antaa sen keksipaketin. Eihän se sitä tarkoita että ne kaikki syödään kerralla. Oma lapsi pahastuu niin sen takia kaikilla muillakin pitäs olla se porkkanapussi mukana. Kaikesta sitä voikin mielensä pahoittaa! Annetaan jokaisen perheen pakata just ne eväät kun haluavat pakata.

Avatar

Puhutaanko tässä tomaateista ja porkkanoista? Ymmärsin, että nyt puhuttiin kohtuudesta. Kenelle lapselle tekee hyvää syödä esimerkiksi 350 grammaa karkkeja yhtenä päivänä? Ja lapselle on turha ostaa niin isoa pussia mukaan kouluun ja sanoa, että siitä syödään useana päivänä. Harvalla lapsella itsekuri riittää. Helpompi antaa se pikkupussi. Lapset ovat sellaisia, että he vertailevat sitä, mitä toisella lapsella on. Tottakai ärsyttää, kun Mikolla on sipsipussi ja iso karkkipussi, jos itsellä on vain pieni karkkipussi. Iso karkkipussi sisältää pääosin vain sokeria ja erilaisia lisäaineita. Kuka vanhempi edes haluaa lapsensa elimistöön sellaista kuormaa kerralla? Jos lapsilla sitten on väsymystä, päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia, kiukuttelua ja myöhemmällä iällä erilaisia aineenvaihduntasairauksia, niin vanhempi voi katsoa itseään peilistä. Kontrollivastuu kuuluu vanhemmalle, ei lapsille.

Avatar

Rusinatko terveellisiä🤭 100g rusinoita on sama kun söisi sokeripaloja n.30kpl..

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo totta sekin, mutta ei sentään kaikkia lisäaineita, mitä karkeissa. Ja hedelmänsokeria sentään.

Avatar

Juuri eilen pohdin pienet herkkueväät määritelmää. 1.luokkalaisen mukaan lähti pieni karkkipussi, tikkari ja pieni tupla. Juomaksi sai makuveden, suostui ilman valitusta kun vaihtoehdot oli karkit tai limsa. Limsan kanssa olis siis saanut vaikka sipsejä tai keksejä. Koska hänestä em. eväs oli liian vähän niin lisättiin siihen mehukatin päärynäsose pussi. Mielestäni aivan liikaa sai herkkuja.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo tiedän tunteen!

Avatar

Tänään sai viedä 4lk kouluun herkkuja. Oli pieni namipussi. Koulusta sai pillimehun. Jollain oli sipsejä ja isoja namipusseja. En myöskään ymmärrä sipsejä ja isoja määriä karkkeja.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Varsinkin kun joskus joulun aikaan niitä voi olla monta viikossa.

Avatar

Mä olen kyllä just se, kenen muksut saavat pienen karkki- ja sipsipussin mukaansa. Ja juomaksi pillimehun tai mitä haluavatkaan. Mä en todellakaan töissä ehdi edes istahtaan, saati sitten herkuttelemaan, mutta kotona iltaisin voi hyvän sarjan parissa upota vaikka levyllinen suklaata (silloin tällöin). Miksei lapsi sitten koulussa elokuvan parissa saisi nauttia myös herkuista? Toki ikä huomioiden, mutta pienistä en jaksais niuhottaa 😀

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Toki niillä sipsipusseillakin on kokoeroja. Ja kyllä, saa herkutella!

Avatar

Jos harmittaa, että opettaja ei rajaa herkkujen määrää tai että koulussa on liikaa herkkupäiviä, niin laittakaa ihmeessä opettajalle viesti. Ei ne luokanopettajat välttämättä vaan ole ajatelleet, että eri perheissä ’voi ottaa hiukan herkkuja mukaan’ voi tarkoittaa varsin eri asioita. Vinkata esim., että voisiko seuraavalla kerralla olla ohjeistuksessa että kahdella eurolla herkkuja ettei toisilla olisi epäreilun paljon herkkuja.
Ja siltikin, aina on niitä vanhempia, jotka eivät jaksa rajoittaa lasten karkinsyöntiä. Ei se kivaa ole, mutta täytyy lasten myös oppia kestämään hiukan epäreiluuttakin, ja sitä, että aikuiset eivät ole täydellisiä.

Avatar

Tällä viimeisellä viikolla oli kaksi retkeä mihin sai ottaa omia eväitä ja myös herkkua. Neidin valinta oli ruisnappeja, omenaa ja dumleja. Dumlepussi jaettiin kahtia (ja äiti isä suorktti ns. laadunvalvontaa muutaman karkin verran) että oli molemmille retkille. Kaikki oli mennyt, ekalla retkellä oli tarjonnut osalle porukasta dumlet ja toisella retkellä lopuille. Ihana ipana. Meillä ei typy juo limuja eikä makuvesiä kun ei voi sietää happoja, joten pillimehu on pop.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ihana, kun oli tarjonnutkin!

Avatar

Meillä koulussamme oli pari vuotta sitten tilanne, että alakoululaisilla oli ruokailu aikaisin, ja jos jakotunnit tai muut olivat iltapäivällä, muodostui väli ruoksilusta koulun loppumiseen pitkäksi eli n. 4 tuntia. Lapset saivat tuoda välipalan kotoa. Joidenkin vanhempien mielestä makea suklaavanukas tai jopa monta tällaista, sokeriset keksit ja jopa suklaapatukat olivat sopivia välipaloja! Aivan ködittämöttömät määrät sokeria monellakin, ja vauhti sen jälkeen melkoista. Siirryttiin koulun tarjoamaan väkipalaan, joka on hedelmä tai näkkileipää! Tämä rsuhoitti monin tavoin, eikä enää kilpailtu välipalojen ”herkullisuudella”.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Uhhh. Niin näen silmissäni tuon tilanteen sekä koulussa että kodeissa. Hienoa, että koulu pystyi tarjoamaan välipalan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä