Tarvitseeko lastentarhanopettaja ja opettaja lahjan?

On jälleen aika aloittaa keskustelu siitä, tarvitseeko lastentarhanopettajille, lastenhoitajille, ohjaajille ja opettajille antaa lahja kevätjuhlan ja joulujuhlan koittaessa.

Käärikäämme hihamme ja aloittakaamme keskustelu! Keskustelupalstoilla ollaankin jo aloiteltu.

Moni on sitä mieltä, että ei tietenkään tarvitse ostaa. Kasvattaja saa palkan työstään kuten kaikki me muutkin. Kallis lahja saattaa myös tuntua kiusalliselta lahjan saajasta.

Toisen näkemyksen mukaan opettajalle tai muulle kasvattajalle halutaan antaa joku lahja yhteistyöstä ja kiitos siitä, että hän pitää huolta ja osaltaan kasvattaa meidän ihmisten kaikista arvokkainta omaisuutta. Silloin voi tietenkin antaa jonkun muistamisen, jos haluaa ja ajattelee näin.

Eihän kaupan kassallekaan anneta lahjaa kesäloman koittaessa? No ei, mutta monien mielestä on eri asia ojentaako joku pitkän päivän päätteeksi syliin maitopurkin kaupassa vai lapsen päiväkodin pihalla. Kyllä, mutta pitääkö silti antaa joku kiitos siitä, että joku tekee työtään?

opettajan lahja

Opettajan lahjarahalla lapset jäätelölle

Joku ottaa vastaan suurimman osan lasteni kiukuista ja pyyhkii pyllyt, nenät ja kyyneleet.

Selvä totuus on, että monessa perheessä raha on tiukalla eikä ylimääräisiin lahjoihin ole varaa. Tietenkään kukaan kasvattaja ei oleta saavansa yhtään keneltäkään yhtään mitään. Jos raha on perheessä tiukalla, ei mielestäni kannata laittaa rahaa opettajan lahjaan vaan viedä silläkin rahalla ne omat lapset kesällä jäätelölle.

No mutta tarvitseeko opettaja tai varhaiskasvattaja sitten jonkun kiitoksen? Minun mielestäni tarvitsee!

Minun mielestäni paras lahja, jonka lapsi ja perhe voivat antaa lastentarhanopettajalle, ohjaajalle tai opettajalle on kiitos.

Vähintä, mitä voin tehdä siitä, että joku ihminen ottaa vastaan suurimman osan lasteni kiukuista, pyyhkii pyllyt, nenät ja kyyneleet, on kärsivällinen, kuuntelee, opastaa, kasvattaa, opettaa, sivistää ja jopa rakastaa, on sanoa kiitos.

opettajan lahja

Opettajan lahja: yhteistyö ja yhteisymmärrys

Asettuminen yhdessä samalle puolelle auttamaan lasta kasvamisessa on ensisijaisen tärkeää.

Sanaa kiitos ei tietenkään tarvitse säästellä todistustenjakopäiviin. Mielestäni sitä voi ja pitää lahjoittaa ympäriinsä ihan pitkin vuotta.

Kiitoksen lisäksi todella tärkeä asia on yhteistyö. Se, että asettuu yhdessä ammattikasvattajan kanssa samalle puolelle auttamaan lasta kasvamisessa on ensisijaisen tärkeää. Se on tärkeämpi juttu kuin suklaarasia, kynttilä, servetit, muumimuki tai kallis lahjakortti kauneushoitolaan.

Mielestäni tärkeä osoitus yhteistyöstä vanhemmalta on olla avoin ja kertoa suoraan, jos joku asia mietityttää yhteistyössä tai omassa lapsessa. Lasten kasvattaminen, niin vanhempana kuin ammattikasvattajanakin, on välillä oikeasti hiton vaikeaa. Sitä ei kukaan kiellä.

Kolmen lapsen ja 16 vuoden aikana parhaiten mieleeni ovat jääneet kerhojen, päiväkodin, eskarin ja koulun ammattikasvattajien kanssa vaihdetut sanat ja katseet. Ne sanat ja ne katseet ovat kertoneet toisillemme, että olemme olleet yhtä mieltä siitä, että lapseni on ollut sillä hetkellä ihana, suloinen, raivostuttava tai käsittämättömän rakastettava tai ärsyttävä. Se jos mikä on mielestäni jaettua kasvatusvastuuta, joka helpottaa kummankin työtaakkaa. Sellainen sanaton yhteisymmärrys, joka kertoo, että lapsi on ihana, mutta välillä käyttäytyy aika ärsyttävästi. Katse, joka kertoo, että yhdessä tässä kääritään hihoja lapsen eduksi.

opettajan lahja

Lahjaksi kirje lapselta

Mikäli materiaalisen lahjan kuitenkin haluaa antaa, kannattaa antaa lapsen tekemä kirje. Lue tästä 15 kysymystä, joihin vastaamalla voi tehdä kirjeen lapselta opettajalle. 

Minä olen aina antanut jotain pientä lisäksi, koska haluan siten kiittää. Sekin minulle sallittakoon. Minähän halaisin opettajilta vaikka kylkiluut poikki, mutta pieni lahja ajaa ehkä myös saman asian. Ja se kiitos.

Lue myös

10 ideaa varhaiskasvattajien, ohjaajien ja opettajien lahjaan

Onko huonoa vanhemmuutta, jos lapsen vanhempainilta on evvk?

Eskari ja koulu jännittävät äitiä, vaikka lapsi on jo kolmas

Nämä täytyy osata ennen eskarin alkua

Kevätjuhlat, todistukset, lapset kasvavat… En ehkä kestä!

Kommentit

2 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Olipa hyvä kommentti. Samaa mieltä kaikesta!!

Avatar

Olen sitä mieltä, että kasvatuksellisesti lapsi tarvitsee sen lahjan, jonka antaa opettajalle kiitokseksi. On tärkeää saada antaa.

Lahjan arvolla ei niinkään ole merkitystä. Paitsi että lahjakortit ja suuremmat juttu nyt on jo laissakin kielletty. Rahaa ei tarvita, jos vie kimpun kieloja tai lapsen tekemän kortin. Meillä on tänä vuonna kasvatatte jokaiselle opettajalle itse yrttiruukkuja.

Kaupan kassallekin voi viedä tervehdyksen. Tai lääkärille. Koulutuksin kuljettajalle erityisesti. Hyvästä palvelusta voi aina kiittää kortilla tai lahjalla.

Opettajien ja kasvattajien lahjoista muistetaan nostaa kohu kaksi kertaa vuodessa. Minusta se on naurettavaa. Kukaan ei kyseenalaista sitä, kun yritysmaailmassa yhteistyökumppanit antavat toisilleen suuriakin lahjoja: on lahjakortteja, maljakoita ja perinteisiä viinapulloja. Ne jotenkin kuuluvat asiaan ja ovat tottakai osa yritysmaailman joulua. Ei silloin kukaan perustele, että saavat nuo palkkaakin, yleensä korkeampaa kuin nuo opettajat. Miksi noista opettajien saamista lahjoista ja korteista jaksetaan olla niin kateellisia?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä