Anteeksi, mutta en ymmärrä helteestä valittajia

Minä ja muut suomalaiset elämämme kesäisin vissiin jossain eri ulottuvuudessa. En mitenkään pysty samaistumaan helteestä valittajiin enkä heihin, jotka huokailevat, että ihana viilentävä tuuli.

Minä saatan helposti olla ihan kananlihalla 25 asteessa. En pelleile enkä liioittele: minulla on kylmä! Inhottava tuuli, inhottava pilvi!

Minä koen ilmeisesti lämpötilat täysin eri tavalla kuin muut. Se on kyllä todella hassua, ja usein aika kurjaakin.

Kylmä talvella, kylmä kesällä

Kun menee 30 asteen yli, minulla alkaa olla lämmin.

Niin kuin olen ennenkin kirjoittanut, minulla on läpi vuoden kylmä. Talvisin nukun paksulla peitolla sekä pitkähihaisella ja -lahkeisella pyjamalla, villasukilla ja villapaidalla. Töissä talvella minulla on lähes aina kaksi villapaitaa päällekkäin.

Kesällä, kun on 20 astetta, olen kananlihalla, jos ei ole farkkuja ja paksua paitaa. Jos on 25 astetta ja erehdyn laittamaan shortsit, ja sitten tuuleekin, olen ihan kananlihalla. Värisen kylmästä. On tosi inhottava olo.

Kun menee 25 asteen yli eikä tuule, en enää palele. Kun menee 30 asteen yli, minulla alkaa olla ihanan lämmin. Tulee ihan mahtava kesäfiilis, että vihdoinkin, ihanaa!

Mikään Suomen säätila ei ole liian kuuma minulle. Egyptissä ja Symin saarella olen kokenut 50 asteen helteen. Se oli aika paljon, mutta ei siinä mitään kamalaa ollut. Ihan parasta lomafiilistä!

Jos lentokoneesta astuessa ei iske vähintään 35 astetta kasvoille vastaan, niin pitäisi saada rahat takaisin!

palelu

Onneksi on neuletakit.

Palelu on inhottavaa

Minne tahansa lähden, mietin, palelenko siellä.

Tänään töissä kävelimme pienen matkan lounasravintolaan. Työkaverilla oli t-paita. Minulla oli pitkähihainen tunika ja todella paksu neuletakki. Vedin tuulessa neuletakkia tiukemmin ympärille ja värisin.

Minne tahansa lähden, mietin, palelenko siellä. Palelu on inhottavaa! Siispä otan varalle vielä yhden neuletakin ja laukkuun villasukat, jos siellä otetaan kengät pois ja onkin kylmä…

Jos on kylmä, en saa yöllä unta. En nauti ravintolassa syömisestä. En muista palaverista mitään. Hampaat lyövät loukkua ja tuntuu, että kylmyys menee luihin asti.

Lomien sääodotukseni ovat hurjia

Olisi kauhea ajatus, jos hiukset kastuisivat. En lämpenisi ikinä.

En todellakaan menee uimaan helposti. Jos yhtään tuulee, olen rannalla ihan jäässä. Värisen kylmästä. Olisi kauhea ajatus, jos vielä hiuksetkin kastuisivat. En lämpenisi ikinä.

30 astetta on ihaninta, mitä voin kuvitella. On ihan kauheaa, jos koko kesänä pääsen Savonlinnaan mökille pariksi päiväksi ja silloin onkin pilvistä ja kylmä tuuli ja lämpöä alle 20. Silloin kuljen villapaidassa ja villasukissa.

Minulle alle 20 asteen lomasää on pettymys. Kesän lyhyiden lomieni sääodotukset ovatkin välillä vähän kohtuuttomia omassa päässäni. Olisihan se nyt silti ihanaa, jos lyhyen lomani aikana ei olisi koko ajan ihan saakelin kylmä!

No, viime viikonloppuna oli lämmin! Se oli ihanaa! Pystyin käyttämään shortseja ja hihatonta toppia enkä palellut! Ihan parasta!

Tai no, sunnuntaina uimarannalla tuulessa palelin. Kietouduin lasten pyyhkeisiin. Veivät ne mokamat minulta, kun tulivat uimasta.

palelu

Moni ei usko, että voin olla 25 asteen helteessä kananlihalla, jos yhtään tuulee.

Ferritiini 17

Miksi kellään muulla ei ole kylmä?

Olen usein miettinyt, että tämä palelu ei ole normaalia. Muut lähtevät terassille t-paidassa, minulla on pitkähihainen ja takki – ja silti vähän viileä. Miksi kellään muulla ei ole kylmä? Tuntuu, että elän ihan eri todellisuutta kuin muut.

Niin, jos mietit, niin kyllä, kilpirauhasarvot on tarkistettu moneen kertaan. Ferritiini on ehkä 17 tai ehkä 30, tai sitten jo laskenut, mutta jaksan nyt paremmin kuin syksyllä, joilloin ferritiini oli viimeksi 17. Kylmä silti on, aina.

Onneksi on villasukat ja villapaidat, mutta eihän niitä kuuluisi käyttää kesällä!!!

Sanokaa, että en ole ainoa! Jakakaa minulle vertaistukea Instagramissa ja Facebookissa! Saa myös vapaasti haukkua hellettä ja helteestä intoilevia.

Lue myös

Jatkuva palelu vaikeuttaa jo lastenkasvatustakin (ferritiini!)

Koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa miten puetaan päälle!

Kommentit

24 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Jee! Villapaidat on parasta! Hyvä me! 😀

Avatar

Mä muuten tykkään lämmöstä ja kesästä, mutta yli +25 C lämpöä ja täyttä aurinkoa on varma migreenikohtaus. Mun pää ei vaan kestä sitä kuumuutta. Kesä on ihanaa aikaa, kun saa olla vähemmillä vaatteilla ja nauttia valosta! Valoisuus on ihan parasta!

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Migreeni on kyllä kamala juttu! Tsemppiä!

Avatar

Mä en ymmärrä lämmöstä valittamista mutta en kärsi kylmästäkään niinkuin sinä. Rakastan helteitä ja myös talven pakkasia! Kesällä paras lämpö ois päälle 25.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Meillä on kyllä hienot vuodenajat!

Avatar

Asialla on monta puolta. Itse kuulun siihen ryhmään, jolle pitkät hellekaudet alkavat yksinkertaisesti käydä voimille. Kun työmaalla on pitkälti 40+°C eikä missään vaiheessa päivää pääse <25°C lämpötiloihin, niin ottaa pumpusta. Makkarissa pitäisi olla <20°C jotta olisi edes teoreettinen mahdollisuus nukkua. Mieluummin se 16°C. Tottakai rapakunto ja ttlääkärin väittämä 20kg ylipainoa ei auta asiaa. Lisäksi ihotauti riehaantuu paahteesta. Ei tule brunaa vaan punaa ihan heti ilman 50+ suojakertoimia. Sitten saa olla aurinkorasvahikilimainen koko päivän tai paahtua pitkissä vaatteissa. Ei juuri käy kateeksi niitä, joiden työ vaatii fyysistä ponnistelua paahteessa suojavaatteet päällä. Omalla työmaalla on sentään vain kuuma mutta halli suojaa porotukselta. Tietysti onhan tuo myöskin ammatinvalintakysymys, omalla kohdallani vaan äly loppui siisteihin sisätöihin kesken, niin voiman piti kasvaa.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo, ilman muuta monta puolta asiassa! Kirjoitus käsitteli sitä, että on jännä, miten lämpö vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin. Toiselle 20 on liikaa, toinen palelee, jos on kesävaatteet siinä lämpötilassa.

Avatar

Kirjoituksen otsikointi ei mielestäni ole hyvä. Se antaa ymmärtää, ettet todellakaan ymmärrä asiassa olevan monta puolta.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Niin no en ymmärrä, miltä tuntuu kuumuus, kun olen aina jäässä. 😀

Avatar

Minä rakastan kesää. Silloin on ihanaa olla ulkona ja käydä rannalla. Kesällä on paljon aktiivisempi olo kuin talvella. Mutta liian kova helle pilaa helposti kaiken. Kun mittari lähenee +30 astetta, ei jaksa eikä huvita tehdä mitään. Päätä särkee, ahdistaa ja jos pikkuisen johonkin liikkuu niin hiki valuu. Päivät menee sisällä tuulettimen edessä vissyä juoden. Palellessa on helppoa laittaa lisää vaatetta päälle ja tehdä vaikka haarahyppyjä mutta kuumuudelle ei voi tehdä mitään muuta kuin kärsiä siitä. Ei ne -30 pakkasetkaan kivoja ole, mutta se on ”ääriolosuhde” ihan kuin hellekin josta saa samalla tavalla valittaa.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Harmi kyllä että keho reagoi noin. Mulle 30c on täydellinen lämpö.

Avatar

Täällä toinen ihan samanlainen! Et ole ainoa 🙈 muut valittaa kuumuutta, minä vedän takkia päälle ja palelen. Ja kyllä, minäkin saatan samalla tavalla olla kananlihalla tuulisella säällä, vaikka olisikin yli 20 astetta lämmintä.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo just kuin minä!

Avatar

Täältä löytyy samanlainen palelija. Inhottavia ovat nämä Suomen kesät. Lämpötila tuntuu pyörivän +20 asteessa, eli ei todellakaan ole lämmin. Enää en viitsi ostaa hellemekkoja tai t-paitoja kesäisin, köyttämättä jää. Voi, kun olisikin aina yli +25, mielellään tietysti +30, mutta se on turhaa toiveajattelua. Helteestä marisijat ovat outoja, mutta tosin minäkin marisen jatkuvasta Suomen kylmästä ilmastosta. Forecan sivuilla ihailen, miten jossain päin maailmaa on niin ihanan lämmin. Kuuma tuskin missään.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo sama. 30c on ihanan lämmin!

Avatar

Mä kuulun niin samaan kastiin. Mulle aina naureskellaan kun villapaitaa ja villasukkia mukana kesät talvet. +25 pitää vähintään olla että voi ottaa edes hupparia tai villatakkia hetkeksi pois. Aina olen ollut tälläinen vilukissa. Tullut myös mietittyä, että olenkohan syntynyt täysin väärään maahan! 🤣

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo todellakin ollaan synnytty väärään maahan. Oispa aina 30 c!

Avatar

Voin samaistua, palelen myös itse helposti! Nautin siitä, kun päivälämpötilat menevät yli 25 asteen mutta yöksi hieman laskevat. Paleluni on hieman vähentynyt, kun lisäsin liikuntaa ja aloin syödä säännöllisesti. Toimisiko sinulla? En tiedä millaisessa talossa/kämpässä asut, mutta viime vuoden heinäkuu kerrostalokaksiossa ilman läpivetoa tai tuuletinta plus kaikki ikkunat länteen olivat jopa minulle liikaa! 😀

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Liikuntaa voisin lisätä kyllä. Ymmärrän olla kiitollinen: meillä on kotona viileää.

Avatar

Inhoan talvea ja lumisadetta. Siis huonoja ajokelejä. Nautin kesästä, ihan helposti en valita kuumuudesta, vaikka nyt en varsinaisesti kärsi kylmyydestä. Viime kesän helteetkään ei haitannut, koska on ilmalämpöpumppu ja ihana kirkasvetinen järvi vieressä.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Rakastin viime kesää!!

Avatar

Samoin minä! Kesä oli todella ihana. Nyt me täällä pohjoisessa kärvistellään muutaman asteen lämmössä. Tosin muuten ihana ilma.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Toivotaan äkkiä lämpö takaisin!

Avatar

Täällöö toinen palelija. Ihan kuun omasta kynästä sun kirjoituksesi. 😊

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä