Lapseni kouluterveydenhoitajalle: ”Aion alkaa käyttää alkoholia”

Lapseni oli seiskaluokan kouluterveystarkastuksessa. Olin siellä mukana.

Kouluterveydenhoitaja kysyi, onko lapseni kokeillut alkoholia tai tupakkaa. Lapsi kielsi kokeilleensa.

Kouluterveydenhoitaja kysyi, aikooko hän alkaa käyttää tupakkaa tai alkoholia.

– En minä tupakkaa, mutta alkoholia kyllä, lapseni vastasi.

Silmäni levisivät lautasiksi. Terveydenhoitaja katsoi hetken lastani ja sanoi sitten:

– Niin sitten aikuisena, jonkun ruuan kanssa?

– Niin, vastasi lapseni.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Pitkästä aikaa ilman lapsia jossain, pitkästä aikaa kahdestaan miehen kanssa. 💕 #hääpäivä #tgif #havingagoodtime #ylipyykkivuorten

Henkilön HANNA MAARIA Yli pyykkivuorten (@hannamaariap) jakama julkaisu

Vanhemmat juovat alkoholia

”No se kysyi, että olenko nähnyt vanhemmat humalassa.”

Toinen lapseni oli seiskaluokan kouluterveystarkastuksessa. Hän ei halunnut minua sinne mukaan. Mikäs siinä kun ei huolia, annoin mennä yksin.

Illalla kyselin kuulumiset tarkastuksesta.

– No ei siellä mitään ihmeellistä. Paino oli X ja pituus oli X.

– Ei ollut mitään muuta? Mistä te puhuitte?

– No kyllä se kysyi, että olenko käyttänyt tupakkaa tai alkoholia. Sanoin, että en ja sitten se kysyi, että käyttääkö vanhemmat. Sanoin, että ei tupakkaa mutta alkoholia. Sitten se kysyi, että olenko nähnyt vanhempia humalassa. Sanoin, että en koskaan, kun ne juo vaan silleen vähän. Sitten se kysyi, että aionko alkaa käyttää niin sanoin, että kyllä sitten aikuisena alkoholia.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Lauantain iltapala oli kyllä 6/5. Olispa aina viikonloppu. 😍 #lauantai #omnom #yammy #iltapala

Henkilön HANNA MAARIA Yli pyykkivuorten (@hannamaariap) jakama julkaisu

Alkoholi kuuluu vanhempien elämään

Tunnustan: juon alkoholia.

Toinenkin lapseni ilmoitti itsestäänselvänä asiana terveydenhuollon ammattilaiselle, että alkoholi kuuluu hänen elämäänsä aikuisena ja hänen vanhempiensa elämään nyt.

Auts! Vai onko se auts?

Tunnustan: ehkä joka toinen viikonloppu juon 1-2 annosta mietoja alkoholijuomia viikonlopun aikana. Saattaa mennä kolme viikkoa, että en juo yhtään annosta, mutta sitten jonain viikonloppuna taas korkkaan siiderin tai kaksi.

Sunnuntaisin meillä on yleensä vähän parempi dinneri, jolloin lapset saavat lasilliset limsaa ja aikuiset lasilliset viiniä. Joskus otamme perjantain herkkuiltapalalle tällaiset juomat. Joskus juomme toisen lasillisen, kun lapset nukkuvat.

Sen sijaan humalassa lapset eivät ole nähneet meitä koskaan. Sellainen ei millään tavalla kuulu kotiin eikä lasten läsnäoloon. Koskaan emme myöskään juo mitään kirkkaita.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Mitä jos mä rakastan sua enemmän kuin rakkaus tarkoittaa? #hubby #bae #wine #home

Henkilön HANNA MAARIA Yli pyykkivuorten (@hannamaariap) jakama julkaisu

On tärkeää opettaa järkevää käyttöä

Puhumme lapsille alkoholista usein.

Minun mielestäni lasten seurassa voi ottaa lasillisen viiniä tai saunakaljan. Meillä on isot lapset, joten ketään ei imetetä eikä kukaan ole enää valvovien silmiemme alla 24/7 sillä tavalla kuin taaperot ovat. Kun lapset olivat ihan pieniä, oli aina tietenkin joku, joka ei ottanut sitä lasillista.

On tärkeää opettaa lapsille järkevän alkoholin käyttöä. Puhumme usein lapsille, että tämä on aikuisten juhlajuoma, mutta jos tätä ottaisi monta annosta, niin tulisi monenlaisia ongelmia.

On aika lailla eri asia ottaa lasillinen tai kaksi viikonlopun aikana kuin juoda usein ja paljon.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

🥗😍😘

Henkilön HANNA MAARIA Yli pyykkivuorten (@hannamaariap) jakama julkaisu


Ystävät kylään, viiniä pöytään!

Halleluja perjantai, kaljaa koneeseen!

Nyt tässä kuitenkin väistämättä mietin mallia, minkä annamme lapsille. Emme koskaan korosta alkoholia mitenkään sillä lailla, että halleluja perjantai, kaljaa! Sen sijaan joskus vain laitamme viikonlopun päivälliselle lapsille limsalasit ja aikuisille viinilasit, varsinkin, jos tulee ystäviä kylään.

Onko antamamme malli kuitenkin väärä? Olisiko ollut parasta, että lapset eivät olisi nähneet meidän juovan alkoholia koskaan ennen kuin itse ovat 18-vuotiaita? En oikein jaksa uskoa sellaiseen. Silloinhan se olisi ollut aina salassa juomista. Eri asia, jos itse ei halua käyttää yhtään, niin ei tietenkään tarvitse!

Mikä on sinun suhtautumisesi alkoholiin? Mitä ajattelisit, jos lapsesi sanoisi, että tottakai alkaa käyttää alkoholia sitten aikuisena?

Osallistu keskusteluun Yli pyykkivuorten -blogin Facebookissa ja Instagramissa.

Lue kollegani postauksia aiheesta

Jyllannin suomineito: Tanskalaisessa äitiryhmässä siemailtiin viiniä vauvojen läsnäollessa – missä menee imetyksen ja alkoholin käytön raja?

Jyllannin suomineito: Kaappijuoppo ja viittä vaille alkoholisti

Kommentit

6 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Jotkut antaa nuorten maistaa, mutta me ei olla annettu. Lapset näkee meillä kohtuukäyttöä, mutta ei humalaa eikä krapulaa. Eihän kohtuukäyttökään ole tavoiteltavaa, näytä ylpeänä merkkiä siitä, että alkolia ei tarvita.

Avatar

Meillä ajatellaan juuri samalla tavalla, kuin teillä. Joskus juomme pullolliset smirnoff icea, koska tykkäämme sen mausta ja se on kiva juoma. Yhden lasillisen tai yhden pullollisen. Lapset saattavat olla silloin vielä hereillä tai sitten eivät. Kännejä meidän perheessä ei harrasteta, edes silloin jos lapset ovat poissa kotoa. Lapset nyt 3,8 ja 12v.ollaan juteltu paljon alkoholin käytöstä ja muistan kun yksi lapsista kerran kysyi, ettehän te tule humalaan tuosta. Silloin keskustelimme asiasta paljonkin ja kerrottiin, että aikuinen voi ottaa lasillisen alkoholia tulematta humalaan ja että sitä voi käyttää ruokajuomana tai esim. Sauna juomana. Mutta että jos sitä ottaa liikaa niin silloin siitä yleensä tulee harmia ja ongelmia. Mielestäni lasten on ihan hyvä nähdä että alkoholia voi käyttää vastuullisestikin, ja ei ole pakko todellakaan käyttää ollenkaan, jos ei halua.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kuulostaa hyvältä teilläkin!

Avatar

Olen itse alkohistiperheestä. Toinen vanhemmistani joi. En ole koskaan ajatellut, etteikö lasten aikana voisi ottaa sen saunajuoman, tai pari. Ei tosin silloin, kun lapset olivat pieniä. Jos nyt teini-ikäisiä lapsiani asia ahdistaisi (puhumme ihan tavallisena asiana alkoholin käytöstä sillointällöin), en luonnollisestikaan ottaisi edes sitä vähääkään heidän aikana.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Varmasti tähän asiaan suhtautuu eri tavalla, kun on oma kokemus alkoholismiperheestä. <3

Avatar

Meillä aikuiset ovat juoneet juhlatilanteissa satunnaisesti, mutta nyt lasten ollessa vielä pieniä joudun jättämään terveyteen liittyvän asian takia alkoholin kokonaan pois. Minua mietityttää se, kuinka kasvattaa lapsillemme luontevaa suhdetta alkoholiin, kun kohtuukäytön esimerkkiä ei tule annettua. Puoliso on todennut, ettei hänen tule vain itseään varten ostettua esim. viiniä. Pitäisikö lasten varttuessa asiaa tehden tarjota teineille saunakaljaa vai mikä olisi fiksuinta. Sitä pohdin paljon.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi