Ihan oikeastiko kännykkä on lapsenne koulumatkan turva?

Ihan oikeastiko annatte lapsen ottaa kännykän kouluun siksi, että kännykkä on sitten koulumatkan turvana? Oikeasti?

Meni kuulkaa taas tänään kukkahattutädillä tunteisiin. Ihan nopealla vilkaisulla näin tänä aamuna ekaluokkalaisen tytön kävelevän kouluun katse kännykässä ja tokaluokkalaisen tytön katse kännykässä. Iltapäivällä kolmasluokkalainen tyttö ja viidesluokkalainen poika pyöräilivät vastaan katse kännykässä. Nämä puolitutut lapset tulivat minua vastaan, mutta eivät todellakaan olleet ainoat, jotka kulkivat tänään liikenteen seassa katse kännykässä eikä liikenteessä.

Mielestäni tuo otos on jo tarpeeksi karsea. Miksi koulumatkalla on kännykkä kädessä ja katse kännykässä, jossa selkeästi pyörii joku video?

Kännykkä koulumatkalla repussa vai kädessä?

Minun mielestäni pienen lapsen ei tarvitse ottaa kännykkää kouluun.

Saanko sanoa ruman sanan? Saan. Mitä hittoa?

Haluaisin kuulla, mihin mielestänne lapsi tarvitsee koulussa ja koulumatkalla kännykkää? Siihen, että voi soittaa tarvittaessa vanhemmille tai vanhemmat lapselle? Kuinka todennäköistä on, että tällainen tarve tulee?

Minun mielestäni pienen lapsen ei tarvitse ottaa kännykkää kouluun. Jos tarvitsee, niin kännykällä ei todellakaan katsella mitään Netflixiä kouluun kävellessä. Kännykkä pysyy repussa niin kauan, että pääsee kotiin tai tulee aito tarve soittaa. Piste.

Toinen lempiaiheeni: Miksi pikkukoululaisella on kaikkialla toimiva netti? Miksi kotinetti ei riitä? Miksi koulumatkalla saa katsoa 5 minutes crafteja? Tai siis: tiedättekö, että lapsenne tekevät sitä?

kännykkä

Kännykkä kädessä pyöräilevä teini

Kyllä minunkin perheessäni perseillään, mutta puutun siihen.

Vaikka kukkahattuilen, anteeksi taas ruma sana, perseillään minunkin perheessäni. Minä olen somevaikuttajana ja viestinnän asiantuntijana koko perheestä eniten netissä roikkuja. Kännykkä on kädessäni about aina, mutta ei autoillessa, pyöräillessä tai liikenteessä kävellessä.

Some on osa elämäämme, mutta ei yöllä, syödessä eikä liikenteessä. Meidän ruokapöytäämme ei tuoda kännyköitä. Piste. Taas.

Minun omat lapseni ovat myös jääneet kiinni katse kännykässä pyöräilemisestä ja jopa suihkussa muovipussissa olevan kännykän katsomisesta.

Kun teini jäi kiinni toisen kerran kännykkä kädessä pyöräilystä, kännykkä lähti 24 tunniksi takavarikkoon. Se oli kova rangaistus, joka tepsi. Yksi ainoa kuoppa tiessä, niin teini olisi vahingoittanut pahasti itsensä, jonkun muun tai molemmat.

kännykkä

7-vuotiaalla satojen eurojen kännykkä

Miksi 7-vuotiaalla lapsella on kalliimpi kännykkä kuin kännykällä töitä tekevällä aikuisella?

En vaan jaksa ymmärtää, miksi vanhemmille on ihan sama. Miksi jollain 7-vuotiaalla on kalliimpi kännykkä kuin minulla, vaikka minulle kännykkä on yhtä tärkeä työväline kuin läppäri? Miksi pieni lapsi tarvitsee oman laitteen? Miksi ei perheen yhteinen tabletti riitä? Miksi laite pitää olla oma ja omassa huoneessa?

Miksi yksi 7-vuotias sai joululahjaksi vain oman kalliin tabletin, kun äidin mielestä lelut eivät enää olleet kiva lahja?

Miksi joillain lapsilla ei ole lainkaan rajoittu laitteiden käyttöä? Miksi leikkiä ei tueta? Ostaisiko kukaan tuosta noin vain 7-vuotiaalle leluja kännykän hinnalla eli vaikka 300 eurolla?

Tiedättekö te, mitä lapset tekevät laitteillaan? Onhan kännykät aina yöllä esimerkiksi keittiössä eikä lapsen tai nuoren omassa huoneessa?

Uskallatko ottaa lapsen tai nuoren kännykän pois, jos hommat eivät suju?

Kännykän käyttö on tärkeä taito

Sovitaanko, että suojellaan näitä rakkaita lapsia eikä anneta heidän kulkea liikenteessä katse kännykässä?

En tietenkään kiellä teknologiaa lapselta. Pelit ovat viihdyttäviä ja kehittäviä ja some tärkeä osa elämää. Olen ylpeä esimerkiksi 8-vuotiaastani, miten hienosti hän pelaa Minecraftia. Automatkat mummolaan 400 km:n päähän sujuvat hyvin, kun puolet matkasta saa katsella kännykällä videoita. Ihan kotonakin saa rentoutua pelaamalla tai videoita katselemalla, tietenkin.

On myös tärkeää oppia käyttämään sovelluksia ja oppia netikettiä ja medialukutaitoa. Todella tärkeitä tulevaisuuden taitoja.

Sovitaanko kuitenkin, että suojellaan näitä rakkaita lapsia eikä anneta heidän kulkea liikenteessä katse kännykässä? Se on ehkä vähintä, mitä voimme tehdä heidän suojelemisekseen.

Nonni. Meni vähän tunteisiin. Kiitos ja anteeksi. Jatketaan juttelua blogin Facebookissa ja Instagramissa. Saa sanoa vastaan tai kukkahattuilla kanssani.

Sana on vapaa!

Lue myös

Estä lapsen pyöräily kännykkä kädessä!

Aikuinen, uskalla ottaa lapsen kännykkä pois

Siivoa huoneesi! Kännykkä pois! (näin sanon aina lapsilleni)

Vanhemmat järki käteen: koululaiset ajoissa nukkumaan, kännykät yöksi pois!

Kommentit

12 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Just näin! Kännykkä repussa on turvaksi, kädessä ei.

Avatar

Asutaan ala asteen vieressä ja niin samaa mieltä. Meidän 9v ei saa kännykkää kouluun ja siitäkös väännetään kättä kun kaikilla on ja minun mielestä sillä ei koulussa tee mitään.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Hyvä sinä! Kyllä koulupäivän aikana saadaan lapsi tai äiti kiinni ilman omaa puhelinta.

Avatar

Me väännettiin viime talvi koulun vanhempainyhdistys vs opettajakunta siitä että tarviiko oppilaat ja varsinkin alakoulun oppilaat kännykkää kouluun. Monen kuukauden jälkeen tultiin siihen tulokseen, että luokissa on kännykkäparkki ja jos joskus kännykkää tarvitaan koulutyöhön sen saa sieltä. Täällä suurin osa oppilaista on kuljetuksessa ja välimatkat pitkiä. Jos on sairastapaus, niin terkkari soittaa siitä vanhemmille ja opettajalla on puhelin, jos on jotain tärkeää asiaa.

Kritisoin kyllä puhelinfirmoja, liittymää ei taida saada ilman nettiä.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kännykkäparkki on kyllä hyvä tunneilla!

Avatar

Se on juurikin turvallisuuden takia koulumatkalla. Kun ekaluokkalainen soittaa, että ei löydä kotiin, kun meni katsomaan koulun jälkeen, missä uusi kaveri asuu. Tai kun lapsi on kaatunut koulumatkalla metsän läpi oikaistessan niin, että housut on rikki ja polvi vaatii tikkejä. Tai, että kun alkaakin pelottaa kesken koulumatkan. Onhan näitä tilanteita tullut. Onneksi pystyn myös seurata, ettei meillä ole puhelinta käytetty koulumatkalla mihinkään muuhun, kuin äidille soittamiseen. Eli tyytyväinen olen, että puhelin on. Mutta samaa mieltä, että jotkut on liian kiinni puhelimessaan, paikasta viis.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo, kyllä se tuo turvaa, kun säännöt on selvät. 🙂

Avatar

Niin totta. Nykyään on kaikilla kännykät kädessä liikenteessä, minusta se on surullista., 😪 Meidän lapsilla on kännykät koulumatkoilla, mutta ne pysyvät repussa, ei kädessä.Täytyy ainakin luottaa, että näin on. Vielä ei kukaan ole jäänyt kiinni puhelin kädessä koulu matkalle lähtiessä tai sieltä tullessa. Heillä on kunnon vanhanajan perus puhelimet, ainoastaan esikoisella on halpis älyluuri. Puhelimet ovat turvallisuuden vuoksi mukana ja siksi, että jos lapset haluavat koulun jälkeen mennä kaverille niin meille vanhemmille voi soittaa ja kysyä saako mennä. 😊 Hyvin on toiminut tämä järjestely, ainoastaan liittymä tyypeistä esikoisen kanssa on välillä kättä väännetty.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Niin, täytyy vain luottaa ja ennenkaikkea kertoa, miksi ei saa katsoa puhelinta matkalla.

Avatar

Puhelin repussa on todellakin turvaksi. Lapset kulkee koulumatkansa kävellen ja puhelin repussa. Puhelin on jo tälle syksylle ollut monessa kohtaa lapselle henkinentuki.
Jos lapseni kulkisi koulukyydissä ei hänellä puhelinta olisi mukana. Puhelimissa on sovelluksia millä voi seurata milloin lapsi on puhelinta käyttänyt, ettei tarvitse yhtään leikkiä tietämätöntä mitä lapsi puhelimella tekee. Käyttäkää niitä mahdollisuuksia seurata lapsen laitteen käyttöä, kun olette sen laitteen hankkineetkin.

Avatar

No siis haloo! Meillä todellakin se kännykkä on ollut koulumatkojen turva tokaluokalta asti! Muksujen koulutie kulkee kolme kilometriä keskellä metsää, matkan varrella on kolme taloa, joista ainoassakaan ei ole ketään kotona päivällä. Liikennettä ja aikuisia tosi satunnaisesti, jos ollenkaan. Se kännykkä on ollut ja on ainoa, josta on yhtään mitään apua, jos siellä koulumatkalla sattuukin jotain. Jos ei satu, luuri pysyy repussa kunnes kotiovella ilmoittaudutaan, että ollaan päästy turvallisesti kotiin. Kun siellä kotonakaan ei sitten naapureita ole eikä niistä mitään apua.

Olosuhteita, tilanteita ja koulumatkoja on erilaisia. Kaupungissa on vähän eri juttu kulkea yksikseen kuin korvessa eikä ihan automaattisesti kannata tuomita tapoja sieltä omista olosuhteista käsin. Anteeksi ärhäkkä sävy, mutta nyt meni vähän tunteisiin täälläkin 😉

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Lähinnä siis mietin, että onko kännykästä oikeasti turvaa, jos se kädessä kävellään suoraan auton alle? Nettiä lapsi ei tarvitse koulumatkan turvaksi, vain soitto-ominaisuuden. Peräänkuulutan siis kännykän turvallista käyttöä. Ymmärrän kyllä, mitä tarkoitat 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä