Eniten toivon, että lapsillani olisi aina toisensa tukenaan

Sisarukset, siskot ja veli. Ihanaa, että heillä on toisensa!

”Sinä olet minun siskoni, en tahdo, että erkanemme koskaan.” Löysin postikortin, jossa luki tuo lause Laura Närhen kappaleesta. Ostin kortin ja lähetin sen siskolleni.

Olen kiitollinen ja onnellinen siitä, että minulla on sisko. Hän tukee ja ymmärtää minua ja uskaltaa myös sanoa suoraan, kun on sille tarve. Hänen huumorintajunsa on parhain ikinä.

Kun olimme lapsia ja nuoria, en aina ollut ihan paras isosisko. Olin hänelle kateellinen monesta asiasta. Varsinkin murrosiässä olin välillä suoraan sanoen aika veemäinen hänelle, mutta myös autoin ja puolustin häntä aina, kun hänelle kelpasi apuni.

sisarukset

Sinä olet minun siskoni.

Sisarukset: eri paria oleva kolmikko

Jonkin ohikiitävän hetken ajan he tekevät jotain yhdessä. Silloin ei uskalla edes hengittää.

Olen kiitollinen, että sain kolme lasta niin kuin toivoin. Ihanaa, että heillä on toisensa.

Olen usein sanonut, että koen, että lapsemme ovat kaikki ”eriparia”. He ovat syntyneet noin kahdeksan vuoden sisällä ja ovat syntyneet tyttö-poika-tyttö -järjestyksessä.

Heitä kaikkia kiinnostavat eri asiat. 8-vuotiaan tytön maailmassa, 13-vuotiaan pojan maailmassa ja pian 16 vuotta täyttävän tytön maailmassa ei tunnu olevan juurikaan yhteistä. Heitä ei kiinnosta samat harrastukset tai samat elokuvat. He eivät ulkoile tai puuhaile yhdessä.

Joskus pienen hetken ajan kaksi heistä tekee yhdessä jotain, kuten vaikka pelaa yhdessä. Kun luen pienelle, keskimmäinen tulee joskus kuuntelemaan. Teineillä on omia juttuja, jotka eivät aukea minulle. He nauravat tik tok -tansseille, joita minä en ole nähnyt koskaan.

Teinit saattavat laittaa toisilleen sydämen Instagramin kuvaan. Jonkin ohikiitävän hetken ajan he saattavat vaikka katsoa yhdessä jotain telkkarista tai jutella jotain. Silloin ei oikeastaan uskalla edes hengittää.

Pisimmän ajan he ovat yhdessä tiiviisti, kun sullomme heidän takapenkille ja ajamme 5-6 tuntia mummolaan, mutta se takapenkkiahtaus nyt ei ole ehkä sitä laatuaikaa, mitä kaipaisin heille yhdessäoloon.

He myös tappelevat, tappelevat ja tappelevat (lue linkit). Suurimman osan ajasta he kuitenkin vain hengailevat omien ystäviensä kanssa, pienemmät vanhempien kanssa tai yksin omassa huoneessaan.

sisarukset

Muutamia vuosia sitten jossain päin maailmaa kaukana kotoa.

Sisarukset yhteisen kiinnostuksen äärellä (suklaa)

Eniten toivon, että kolmikosta tulee joskus tiivis.

Ymmärrän, että lasten ainoa yhteinen kiinnostuksenaihe on ihan luonnollista olla nyt esimerkiksi vain suklaa. Kasvaminen omaksi itsekseen, oman sukupuolensa edustajaksi ja omaan paikkaansa koulumaailmassa ja kaveriporukassa on vaikeaa.

Minulla on vain sisko, ei veljeä. Miehelläni on veljiä, ei siskoa. Meillä ei siis ole kummallakaan kokemusta siskon ja veljen suhteesta. Erityisesti sen suhteen seuraaminen on hämmentävää, ihanaa, jännittävää ja välillä turhauttavaakin.

Toivon, että näiden kahden siskon ja yhden veljen kolmikosta tulee joskus oikeastikin tiivis. Juuri nyt, kun kaksi kolmesta elää murrosikää ja yhdellä menee muuten vaan välillä kaikki asiat tunteisiin, on luonnollistakin, että kotonamme ollaan välillä törmäyskurssilla.

sisarukset

Sisarukselle saa soittaa keskellä yötä

Toivon, että he voivat saada toisiltaan vertaistukea vanhempiensa ärsyttäviä puolia puidessaan.

Toivon, että kun muutamien vuosien päästä he eivät asu enää kotona, heillä on repussaan monta tärkeää asiaa.

Toivon, että heillä on kuitenkin mukanaan muisto hyvästä lapsuudesta, vaikka usein tuntuukin, että tämä jäljellä oleva lapsuus menee siihen, että minä valitan kaikesta ja vaadin liikaa ja lapset eivät mahdu keskenään saman katon alle. (Lue tästä Minusta on tullut paska mutsi ja Kuinka paljon äitien kestävyyskuminauha venyy?)

Oikeasti he mahtuvat kyllä saman katon alle, mutta minua harmittaa, että he eivät koskaan ajattele toisiaan, kun pohtivat, kenen kanssa viettäisivät aikaa.

Erityisesti toivon, että heillä on sitten myöhemmin tunne, että heillä on aina toisensa. Toivon, että heille on jonnekin pinnan alle kehittynyt yhteys, joka pysyy.

Toivon, että jokainen heistä ajattelee, että jokaiselle voi soittaa keskellä yötä ja sisarus kyllä auttaa ja kuuntelee. Toivon, että he voivat saada toisiltaan vertaistukea vanhempiensa ärsyttäviä puolia puidessaan.

Toivon, että heidän mahdolliset tulevat puolisonsa liittyvät saumattomasti tähän kolmikkoon ja mahdollistavat sen, että he voivat aikuisina pitää yhteyttä. Toivon, että he haluavat viettää aikuisina aikaa yhdessä ja kokevat, että haluavat kertoa toisilleen elämänsä asioista.

sisarukset

Italiassa, Kreetalla tai jossain muualla muutama vuosi sitten.

Sisarussuhteet ärsyttävät ja ihastuttavat

Välillä on vaan niin vaikeaa vakuuttaa lapsille, että kyllä, sisarus on ehkä ärsyttävä, mutta minä rakastan teitä kaikkia ja sisarus rakastaa myös sinua.

Välillä on vähän vaikeaa vakuuttaa lapsille, että rakastakaa please toisianne. Tai kyllä he rakastavatkin, mutta minä en vain aina näe niitä hetkiä.

Sisarussuhteiden seuraaminen on etuoikeus, josta olen ikuisesti kiitollinen – ja välillä vähän poikki.

Onko sinulla sisaruksia? Onko omalla lapsellasi sisaruksia?

Lue myös

Näiden syiden vuoksi sisarukset tappelevat

Lapsi ansaitsee aikaa vanhemman kanssa ilman sisaruksia

Sisarusten kuuluukin tapella!

”Äiti, katso!” Näissä tilanteissa äiti ei katso lastaan

Kommentit

4 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Se olisi kyllä ihanaa! Toivotaan niin!

Avatar

Minulla on kaksi sisarusta + 3 bonus ”sisaret”.
Silti olen suurimman osan lapsuudestani kasvanut ainoana lapsena.
Kun vanhempani erosivat ja äiti löysi uuden miehen tulivat hän ja hänen 3lastaan mukaan kuvioihin.

Kun isä meni uusiin naimisiin adoptoi isä samalla hänen silloisen vaimonsa pojan. Ja noin 2vuotta sitten heille syntyi yhteinen tyttö.

Vanhempien erotessa olin noin 11v.
Minulla ja veljelläni on melkein 7vuotta ikäeroa ja minulla ja siskollani on melkein 24vuotta ikäeroa 😂😅.

Valtavasta ikäerosta huolimatta rakastan siskoani ja veljeäni hirmuisesti ❤.

Omia lapsia minulla ei vielä ole mutta kukatietää ehkä lähitulevaisuudessa ☀😊.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Erilaisia perheitä ja sisaruksia. Ihanaa, että sinulla on heidät!

Avatar

Mulla on 3 nuorempaa sisarusta, 3-7v. ikäerolla, 1 veli ja 2 siskoa. Teini-iässä ollessani, en todellakaan ollut kovin läheinen sisarusteni kanssa. Välillä jopa häpesin heitä angsteissani. Mutta jo itse ollessani parikymppinen ns. löysin heidät uudelleen. Näin kypsemmällä iällä (30-40v.) olemme todella läheisiä ja viihdymme hyvin yhdessä – lasteni ja mieheni lisäksi, he ovat tärkeimmät ihmiset maailmassa. <3 Omat lapseni (tyttö ja poika) ovat vielä todella läheisiä, vaikka välillä nahistelevatkin. Uskon ja luotan siihen, että teini-iän jälkeen viimeistään aikuisuudessa tämä suhde säilyy ja palautuu ja hekin tulevat olemaan toisilleen tärkeitä ja rakkaita.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä