On tämä teinin äitiys vähän (ihan hiton) vaikeaa

Pidän itseäni ihan hyvänä äitinä ja kasvattajana. Olen läsnä, kuuntelen, torun aiheesta lasta kunnioittavalla tavalla ja mahdollistan lapsille turvallisen ja terveellisen lapsuuden. Vien lapsia lastentapahtumiin tai vaikka leffaan, kuljetan treeneihin, luen satuja, asetan ruutuaikoja, pelaan lautapelejä heidän kanssaan ja halaan ja otan syliin. Olen menestynyt ihan jees tässä elämäntehtävässäni.

Ja sitten muuttaa teini-ikä taloon. Yhtäkkiä en osaakaan enää mitään ja koen olevani täysin tietämätön ja täysin valmistautumaton tähän työtehtävään, johon pääsin ilman tutkintoa ja työhaastattelua.  Teinin äitiys onkin ihan uudenlainen siivu äitiyden piirakassa.

äitiys

Teinin äitiys tuo uusia kysymyksiä

Mikä on sopiva käyttörahasumma teinille?

Vauvan, taaperon ja koululaisen kanssa olen jo oppinut tekemään päätöksiä. Olen tehnyt toimintasuunnitelmat, budjetit ja vuosikertomukset esimerkiksi tutin, vaippatyypin, päivähoidon, rokotusten, ruokavalion, harrastusten, kaverisuhteiden ja kokeisiin lukemisen suhteen.

Nyt sitten pitäisi ottaa kantaa ja samalla tarvittaessa ymmärtää olla ottamatta kantaa ihan uusiin asioihin. Olisiko mitään ohjekirjaa?

Mietin, miten suoritan äitiyttä näissä tilanteissa:

– Lapsen mielestä paras toppatakki on se, missä on vetoketju rikki, mutta ei haittaa, takki kuuluukin olla auki. Hän ei suostu käyttämään mitään muuta talvitakkia, joita olisi naulakossa useita, kun äidin vaatekoko on tismalleen sama.

– Hanskat, hattu ja kaulaliina eivät kuulu asustukseen. Kuinka oppia ummistamaan silmänsä sille, kun lapsi on sen ikäinen, että voisi jo asua yksinkin enkä olisi marmattamassa hanskoista? Lue myös Koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa miten puetaan päälle!

– Kuka päättää, mikä on teinin huoneen siisteystaso?

– Kuinka myöhään saa lukea öisin koeviikolla?

– Jos vanhemman täytyy herätä aamulla töihin esimerkiksi neljältä, onko oikein, että vanhemmat käskevät lukiolaisenkin ajoissa nukkumaan, että vanhempi saa nukkua?

– Kuinka usein teini saa käydä kahviloissa ja ravintoloissa kavereidensa kanssa, jos kaikki muut saavat käydä monta kertaa viikossa ja nuori jää ulkopuoliseksi, jos ei lähde mukaan?

– Mikä on lapsen kasvun ja vastuullisuuden kannalta järkevä ja kullekin perheelle kohtuullinen rahasumma teinin vaatteisiin, kenkiin, kännykkään ja muihin tarpeisiin? Miksi jotkut teinit saavat vanhemmiltaan kaiken, mitä haluavat? Miksi jollain teinillä on lähes tonnin arvoinen kännykkä?

– Olisiko jotain ohjetta, johon on tiivistetty, miten suorittaa edes jotenkin menestymällä se kasvatuksen kohta ”rajat ja rakkaus”?

– Kuinka voisi oppia olemaan ihan jees teinin vanhempi? Ehkä nolo ja tiukka mutsi vain kasvattaa lasta elämää varten?

äitiys

Teinin äitiys hämmentää

Kaipaan vertaistukea huono äiti -fiilikseen, en niinkään ohjeita.

Tarkoituksenani ei ole tuoda esille oman lapseni asioita vaan sitä hämmennystä, mikä tulee minulle tästä uudesta elämänvaiheesta. Perheen kahden lapsen kanssa kokee koko ajan olevansa ihan kiva ja hyvä äiti. Yhden lapsista taas tahtomattaan suututtaa joka hetki ihan vain hengittämällä. Tai niin koen, ei se ehkä oikeasti ole niin.

Kaipaan vertaistukea! Onko kenestäkään muusta tuntunut, että on ihan surkea äiti, kun lapsesta on tullut teini-ikäinen, oli se sitten lapsen täytettyä 12, 13, 14, 15 tai vaikka 16? Osallistu keskusteluun Instassa ja Facebookissa!

Lue myös

Minusta on tullut paska mutsi

Arjen isoimmat haasteet koulu- ja teini-ikäisten lasten perheessä

Jos teini mokaa, toivon, että eka ajatus on pyytää äidiltä apua

Nämä asiat teet teinin mielestä väärin!

Kommentit

8 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo, hyvä vertaus!

Avatar

Kaikki teinien vanhemmat taitavat olla hukassa. Jos nyt sanotaan, että ne itse teinitkin. Kukaan ei ole niin nolo, kuin teinin vanhemmat.

Vertaistuki taas on vaikeaa. Olisi kyllä ihana kuulla, että joku toinenkin on istunut rehtorin kansliassa. Olisi lohduttavaa tietää, että jonkun toisenkin nuori on hölmöillyt itsestään lastensuojeluilmoituksen. Olisi huojentavaa saada sanoa kertoa edes jollekin, mutta kun ei voi.
Vauvan ripulin vielä saattoi jakaa, mutta teinin yksityisyyttä on jo kunnioitettava niin, ettei vanhemman vertaituellekaan ole sijaa. Ihan varmasti joku muukin teini on tässä maailmassa tehnyt jotain vastaavaa kuin sinun omasi, mutta et koskaan saa tietää siitä, sillä siitä ei puhuta.
Koulujen päätösviikonloppuna uutisoidaan kyllä, kuinka poliisi on taas takavarikoinut juomat kymmeniltä nuorilta. Vaan oletteko koskaan kuulleet, että niin olisi käynyt juuri jollekin teidän tutulle teinille? Ette todennäköisesti.
-ja se tekee teinin vanhemmuudesta niin raskasta ja vaikeaa

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Hyvä pointti! Sit vaan tarvittaisi niin läheisiä ystäviä tai sukua, että saisi heiltä tukea ja ymmärrystä.

Avatar

Älä muuta sano… Allekirjoitan kaiken tämän mitä kirjoitit. Meillä lapset 6 viikkoa, 4 ja 5-vuotiaat ja sitten 14-vuotias teini. Muun kirjoittamasi lisäksi ihmettelen myös onko kaikilla kavereilla ihan oikeasti aina kaikki, siis aivan kaikki vaatteet päästä varpaisiin pelkkää Hugo Bossia, Calvin Kleinia yms? Eikö tosiaan voi pitää edes sukkia jotka on ostettu vaikka stadiumista. Ja tuo että pelkkä hengittäminen saa toisen ärsyyntymään, story of my life 🤭😂

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos vertaistuesta ja tsemppiä! Yritetään olla hengittämättä. 😉

Avatar

Minä oikeasti kuvittelin, että käydään teinin kanssa yhdessä vaikka kahvilla tai kaupoilla. Yllätyksenä tuli, että onkin ihan NOLOA, jos joku näkee meidän liikkuvan yhdessä kauppakeskuksessa!? Ja tämä on tullut esille vasta tytön kanssa, poikia ei nähtävästi nolota äidin seura yhtä paljon 😀

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Jep 😀 Ei olla ihan ykkösvaihtoehto kahvilaseuralle.

Avatar

Hep! Kun on tottunut pitämään KAIKKI langat aina käsissään, on tosi vaikeaa päästää irti. Mutta harjoittelu toivottavasti tekee mestarin. Vähän niin kuin vauvojen kävelemään opettelu, välillä pitää vetää kunnolla turvalleen ja taas uudelleen pystyyn 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä