Aiheutimme koko suvulle painajaismaisen joulun

Vuonna 2016 aiheutimme koko suvulle painajaismaisen joulun. Kirjoitin siitä silloin postauksen, josta syntyi pieni somemyrsky. Kerron teille uudestaan, mitä tapahtui.

Joulu 2016

Meidän Henrik, joka oli silloin 9-vuotias, tuli viimeisen koulupäivän jälkeen torstaina 22.12. kotiin kalpeana ja kuumana. Henrik on usein kipeä. Kuume kestää muutaman päivän, mutta ei tartu keneenkään muuhun. Kuume ei nouse paljonkaan yli 38 asteen.

Olimme odottaneet koko syksyn, että meillä olisi pitempi loma ja pääsisimme vihdoinkin mummoloihin Savonlinnaan ja Punkaharjulle 400 km:n päähän. Olimme käyneet mummoloissa viimeksi kesällä. Soitimme mummoloihin, ja sieltä tuli vihreää valoa. Ajattelimme yhdessä, että samahan se on lapsen mummolassa sitten sairastaa ja odottaa paranemista. Joulu ei tunnu joululta ilman mummolaa. Henrik näytti siltä, että jaksaa matkustaa.

Pakkasimme mukaamme Kuomat, toppahousut, topparukkaset, pipot ja kaulaliinat. Pääsisimme pulkkamäkeen! Saisimme Pirkanmaan sen hetkiseen vihreyteen tottuneina lunta ulkoilujamme ilahduttamaan! Pakkasimme mukaan myös uikkarit, että voisimme käydä kylpylässä. Odotimme lomaa ja joulua todella paljon!

Lähdimme ajamaan Itä-Suomeen perjantaina 23.12.

joulu

Lauantai 24.12. jouluaatto

Henrik sairasti.

Perillä aatonaattoiltana toisessa mummolassa meitä odottivat isovanhemmat, kolme setää ja yhden sedän vaimo ja suloinen pieni serkku. 12 hengen sukujoulu alkoi!

Meillä oli ihana aatto. Henrik oli tuolloin lauantaina 24.12. vielä kipeä ja minäkin yskin, mutta muuten kävimme Henrikiä lukuunottamatta kirkossa, lauloimme, herkuttelimme ja saimme paljon ihania, hauskoja ja riemullisia lahjoja. Oli tosi kivaa olla yhdessä koko suku! Henrikiä lukuunottamatta pääsimme myös ulkoilemaan lumen keskelle.

joulu

Joulupäivä 25.12.

Henrik, minä ja miehen veli sairastimme.

Joulupäivän aamuna se iski minuun: lihassärky, päänsärky ja kuume. Lämpöä yli 39 ja vuorotellen jääkylmä ja tuskaisen kuuma hiki. Kaivauduin sänkyyn vilttien alle tärisemään.

Samana päivänä yksi miehen veljistä kaatui omien peittojensa alle tärisemään. Minä, miehen veli ja Henrik nukuimme suurimman osan joulupäivästä. Olin iloinen isoista lapsista, miehestä ja isovanhemmista, jotka nauttivat joulusta ja pitivät huolta meistä kipeistäkin. Terveenä pysynyt mieheni sai pelailla illalla lautapelejä ja maistella glögiä muiden terveenä olevien kanssa. Iloitsin siitä.

joulu

Tapaninpäivä 26.12.

Henrik, minä, miehen veli, Aava ja isoisä sairastimme.

Tapaninpäivän iltana minä, Henrik ja miehen veli jatkoimme kuumeilua. Ja sitten sairastui Aava! Heti perään isoisäkin hakeutui kuumanhehkuvana ja päänsärkyisenä peiton alle.

Tuolloin yksi miehen neljästä veljestä perheineen lähti aamulla kotimatkalle.

joulu

Tiistai 27.12.

Henrik, minä, miehen veli, Aava, isoisä, miehen toinen veli, veljen vaimo, serkku ja Matilda sairastimme.

Siirryimme sovitusti tiistaina 27.12. toiseen mummolaan. Miehen veljeltä tuli puhelu kotoa Helsingistä: kaikki kolme 39 asteen kuumeessa, 2-vuotias serkku jopa 40 asteen kuumeessa.

Tässä vaiheessa Henrik alkoi pikku hiljaa parantua, mutta ei voinut kauhean, melkein keuhkot räjäyttävän yskän takia päästä nauttimaan lumesta ulos.

Matilda siirtyi sairastuneiden joukkoon minun ja Aavan vierelle.

Se siitä pulkkailusta ja kylpyläreissusta…

Keskiviikko 28.12.

Henrik, minä, miehen veli, Aava, isoisä, miehen toinen veli, veljen vaimo, serkku, Matilda ja miehen kolmas veli sairastimme.

Keskiviikkona 28.12. minulla oli yhä 39 astetta lämpöä. Tytöillä oli onneksi vähän vähemmän, mutta kunnolla kuitenkin. Viesti toisesta mummolasta oli jo lähes vitsi: myös kolmas miehen veli sairastui.

joulu 2018

Torstai 29.12.

Joulun 2016 saldo oli 10/12 sairastunutta.

Lähdimme toisesta mummolasta kotiin torstaina 29.12. Toiset isovanhemmat sekä jouluaaton seurueestamme kaksi henkeä säilyivät terveinä. Joulun 2016 saldo oli 10/12 sairastunutta, 10/14, jos toisetkin isovanhemmat lasketaan. Kaikki eivät sairastuneet meidän vuoksemme vaan olivat jo aiemmin olleet vähän flunssaisia ja toivat näin pöpön mukanaan hekin, mutta eihän näitä voi ennustaa. Jälkiviisaina emme olisi tietenkään lähteneet matkaan! Emme tietenkään. Silloisessa vuoden 2016 somekeskustelussa kristisoitiin lähtöämme vanhusten luo, mutta hei, 60-vuotiaat isovanhemmat eivät ole millään mittapuulla vanhuksia – ja saimme luvan lähteä. Tällaista se elämä joskus on. Paska säkä.

Tämän joulun me kaikki ainakin muistamme! Minkä joulun sinä muistat erityisesti?

Lue myös

Näiden syiden vuoksi sisarukset tappelevat jouluna

Kutsutaanko joulupukki, jos yksi lapsista pelkää hysteerisesti?

Kommentit

16 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Auts, ikimuistoinen joulu!

Avatar

En ole lukenut vuoden 2016 postausta ja koko ajan lukiessa mietin, että missä tulee se kohta mikä on aiheuttanut somemyrskyn 😀 no niin.. näitähän sattuu, se oli sitten sellainen joulu. Ei ehkä juuri silloin naurattanut vaan luulen, että nyt tuo aiheuttaa monessakin teissä hilpeyttä!
Myö syötiin joskus pikkuveljen kanssa budapest suklaita niin että veli oksensi. Kummallekaan ei näin vajaan 20 vuodenkaan jälkeen nuo suklaat maistu 😉

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Joo no silloin jostain syystä nousi myrsky päätöksestämme lähteä pilaamaan suvun joulun ja saattamaan ”vanhukset” vaaraan 😉 Voihan Budapestit 😀

Avatar

Vuodelepo esikoisen odotusaikana vuonna 2013.

Sukulaisia kävi meillä kotona. Oli erilainen joulu kyllä.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Oli taatusti. 💖

Avatar

Opiskeluaikoina sain joululoman ajaksi sijaisuuden äitini töistä, vanhustenosastolta sairaalasta. Olin innoissani lisäansioiden mahdollisuudesta opiskelijabudjettiini!
Aloitin työt 20.12, samalla osastolla töissä oli myös äitini ja pikkusiskoni, hoitaja hänkin. Tuona jouluna oli paljon noroa liikkeellö, myös tuolla osastolla ja käsidesiä piti käyttää paljon ja suojavaatetusta piti vaihtaa useasti. 21.12 aloin oksentaa ja ripuloida. Sitä kesti koko yön. Minun lisäkseni sairastuivat myös äitini, molemmat siskoni ja silloinen mieheni, joka aloitti aattoiltana tyhjennyksen. Olin sairaslomalla viisi päivää, luojan kiitos olin kirjoittanut työsopimuksen ensimmäisenä päkvänä ja sairaspäivät olivat palkallisia! Jouluruokaa en juuri jaksanut syödä ja portaissa hengästyin vielä kolmantena päivänä….

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Voi ei!! Jäi taatusti mieleen.

Avatar

Kaikkeahan sattuu!
Painajaisissani näen kuinka joulun jälkeen viestitellään kaikkien sukulaisvierailujen jälkeen ”että saattaapa olla, että tuotiin myös täitä tullessamme”. Että hyvät loppupyhät vaan…
Elämää sekin vaan on. Vähän turhan moninaista vaan…

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Just niin. 🙂

Avatar

Muistan Joulun, jona päätimme syödä vaihteeksi kalkkunaa, kinkkua saisimme kuitenkin Isovanhempien jouluaterialla. Aatonaattona illalla laitoin kinkun yöksi uuniin, että olisi sitten aamulla valmis maisteltavaksi. Kuinka ollakaan, yöllä sekä mieheni että minä sairastuimme vatsatautiin. Aamulla piti silti tehdä navetta työt yökkäillen yhtenään, sitten kotiin tultua alkoi kalkkuna tuoksu etoa.. Pilkottiin se kalkkuna pakkaseen lähes koskematta, lapset ruokaili isovanhempien kanssa ja me mentiin automaattivaihteella pari päivää, hoidettiin eläimet ja muuten lähinnä huilailtiin petin pohjalle pyhät pelkän teen varassa.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Voi ei mikä ajoitus! Ja joo, yrittäjät työt ei odota. 💕

Avatar

Näitähän sattuuu lapsiperheille jatkuvasti. Joka joulu saa jännätä, kuka sukulainen tuo taudin mukanaan ja tartuttaa kaikki. Viimeksi tämä tapahtui syyslomalla, kun meidän tyttö alkoi oksentamaan mummolaan pääsyn jälkeen. Hän sairastutti kaikki mummolassa olleet ja tauti seurasi serkkujen mukana eri puolille Suomea sairastuttaen vielä lisää piirakkaa. Minä, äiti, olin ainoa, joka ei tautia saanut.
Meidän perheessä onkin sääntö, että jos joku perheenjäsen on sairas jo ennen reissua, sairastunut perhe jättää reissun väliin.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Sellaistahan se on. Taudin voi toki saada Prismastakin. Mutta hurja kokemus teillä!

Avatar

Viime jouluna jylläsi oksennustauti ja kaikki jouluruoat jäi syömättä. Itse säästyin taudilta, mutta jouduin heti tapaninpäivän jälkeen yöllä lähtemään supistusten vuoksi yliopistosairaalaan rv29 ja seuraavana päivänä syntyi pieni vauva melkein 3 kk etuajassa.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

No se oli monella tavalla ikimuistoinen joulu. 💖

Avatar

2009 oksennustauti episodi. 3v ja 1v olleet oksennustaudissa pari päivää ja parantuneet. Parantumisesta jouluaatto oli kaksi viikkoa. Aikuiset eivät sairastuneet. Kaikki mahdollinen pesty ja siivottu noron pelossa ja lapset olleet oireettomia jo sen 2vk. Kuopuksella ainoastaan hiukan löysemmän puoleista tavaraa vaipassa, mutta allergioiden takia tuollaista oli myös satunnaisesti. Tästä kerrottu avoimesti kaikille tädeille+puolisot, sedille+puolisot, isovanhemmille ja isoisovanhemmille joita tulisimme jouluaattona tapaamaan. Me olimme ensimmäinen lapsiperhe suvussa, lapset olivat neljättä polvea. Kaikki näyttivät vihreää valoa. Kävimme jouluaaton anoppilassa ja joulupäivänä saimme soiton, että paikalla olleista 80% oli sairastunut. Yksi hyvin hoikka täti joutui Tapaninpäivänä tiputukseen, jotta toipui taudista. Me lasten vanhemmat pysyimme edelleen terveinä. Joulu 2009 on aina muistoissamme.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä