Teinin äiti on nolo vaikka olisi alle 40-vuotias somevaikuttaja

Teinin äiti on nolo äiti. Oli äiti sitten minkälainen vain, äiti on nolo äiti.

Teinini, 16, kertoi juuri näyttäneensä uusille lukiokavereilleen Instagramini. Bloggaajaksi ja somevaikuttajaksi 2700 seuraajaani on aika mitätön määrä, mutta perusmutsiksi hyvinkin respect.

− Kaverit oli silleen, et whaaaat, enemmän seuraajia ku niillä. Sit ne kysy, et onks mun äiti cool mom ja mä olin silleen et no ei, se kirjottaa kännykällä etusormella, avautui teini.

Nolo mutsi.

Mutta hei, kirjoitan tätä nyt Nyssessä matkalla töihin ja käytän peukaloita. Opettelen olemaan edes ripauksen katu-uskottavampi mutsi. Hyvä minä!

teinin äiti

Let´s face the facts: On noloa kuvata itseään someen. Ainoastaan voi kuvata itseään Snapchatissa kavereille. #nolomutsi

Teinin äiti ei ole cool

Lukiolaisen 39-vuotiaana äitinä koen olevani edes vähän cool. Okei, jo tuo cool-sanan käyttö paljastaa minun eläneen aikana, jolloin edistykselliset nuoret hankkivat jo niinkin varhain kuin 18-vuotiaana oman kännykän, jossa oli matopeli. Nokia 5110 for ever!

Omasta mielestäni olen tietysti ihan ookoo mutsi. Kukapa ei olisi. Tarkempaa mielipidekyselyä en ole lähiaikoina uskaltanut järjestää, koska pelkään suosiodiagramien olevan jyrkässä laskusuhdanteessa.

Nyt on alkanut tulla lisää ymmärrystä siitä, että toimintatapani ja mieltymykseni eivät ole ihan päivitetty 2020-luvun tyyliin. Avaan tätä:

Teini etsii lämmintä paitaa. Ehdotan omaa villapaitarivistöäni kaapissa. Hän pyöräyttää silmiään ja jatkaa tuskailua vaatteettomuudestaan.

Kysyn haluaako teini uudet kenkäni, jotka sopivat ehkä paremmin hänen kokoonsa. Vastaus on paketoitu diplomaattisen neutraalisti: Hän ei välttämättä tarvitse. Lue: ei tarvitse juuri tuollaisia kenkiä.

Kuljetan teiniä autossa. Radiokanava voisi olla mielummin joku hyvä.

Laitan takkini kiinni. Laitan pipon päähän. Laitan farkut, joiden vyötärö jää kainaloiden alapuolelle. Farkkujen lahkeet yltävät nilkkoihin. Istun bussissa puoliväliin enkä ihan taakse. Kännykässäni on läppäkuoret.

Nolo.

teinin äiti

Äiti on nolo vaikka olisi 2700 seuraajaa Instagramissa.

Teinin äiti on peili ja seinä

Anni Sinnemäki sanoi jossain haastattelussa vuosia sitten, että vaikka äiti olisi vain 16 vuotta vanhempi, teinin äiti on nolo, koska äiti on äiti.

Sinnemäki myös sanoi, että äiti on peili, josta peilata ja seinä, jota potkia. Kai se teini kuitenkin osaa katsoa siihen peiliin jonkin filtterin kautta, että suodattuu pois esimerkiksi nolot nahkahanskat, joita mutsi käyttää jopa silloinkin, kun ei ole edes 20 astetta pakkasta. Ehkä, toivon.

Vaikka tällä hetkellä näen, koen ja tunnen ytimissä asti sukupolvien välisen kuilun vaikka nyt siinä, monelta mennään nukkumaan ja herätään ja missä tilanteissa vastataan ystävien (kymmeniin ja kymmeniin) viesteihin ja missä ei, koen, että olemme silti monessa asiassa samalla puolella.

Elämässäni arvokkainta ovat tällä hetkellä ne pienet hetket, jolloin kuulen murusia teinin elämästä. Kuulen juttuja oppitunneilta ja niiden välistä. Kuulen, mitä hänen ystävilleen kuuluu. Kuulen, mistä hän on iloinen ja mistä harmistunut. Kuulen, mistä hän haaveilee. Saan auttaa, jos hänellä on joku ongelma, joka liittyy vahvuusalueisiini, kuten vaikka julkaisujärjestelmien tai sovellusten käyttöön tai lukion äidinkielen tehtäviin.

Kaikesta huolimatta koen, että tehtävänäni on olla nolo ja tylsä aikuinen, joka asettaa rajat, mutta kuuntelee ja on läsnä. Mielummin olen se tyhmä mutta turvallinen aikuinen kuin vain cool mom. Vaikka teinin silmissä olisi nolo, se on ihan jees. Ei haittaa.

Sitä paitsi en halua nostaa housuja yhtä ylös kuin teinietiketissä kuuluu enkä kulkea tammikuussa t-paidassa. Ehkä ne peilin filtterit joskus poistuvat ja teinitkin huomaavat, että pakkasella on itse asiassa lämpimämpi kävellä kouluun, jos takki on kiinni ja takin alla pitkähihainen. Ei nyt sentään kuitenkaan vielä muutamaan vuoteen, mutta jos tavoitteeksi otetaan vaikka talvi 2023?

Mites teillä? Löytyykö muita ei-niin-cool -mutseja?

Teinin äiti, lue nämä:

Minusta on tullut paska mutsi

Olen tytöilleni esikuva naiseudesta – se on aika pelottavaakin

Koululaiset jumaliste, nyt äiti opettaa miten puetaan päälle!

On tämä teinin äitiys vähän (ihan hiton) vaikeaa

Jos teini mokaa, toivon, että eka ajatus on pyytää äidiltä apua

Nämä asiat teet teinin mielestä väärin!

Kommentit

7 kommenttia
Avatar

Juu toki, työ on työ ja mikä tahansa työ voi olla teinin mielestä olla nolo. 😁 Mut olkoot vaan, niinhän sen kuuluu olla. 😅 Näin aikuisen silmin oot ihan jees mutsi! 😉👍🏻

Avatar

Itse 40-vuotiaana teinin äitinä ajattelen, että olisi noloa, jos olisin teinin mielestä cool. Jos todella menisin tällä elämänkokemuksella edelleen lukiolaisesta, niin olisin varmasti hukannut tässä välissä aika monta vuotta purkissa eläen?
En haaveile meidän käyttävän samoja vaatteita tai edes pitävän samoista vaatteista. Enhän itsekään jaa vaatemakua tai -kaappia äitini kanssa.

En ole nolo. Olen äiti.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Lähinnä siis tarkoitin tuoda esille niitä ajatuksia, joita meillä nyt käydään läpi. Uskon, että moni nuori häpeää vanhemmissaan kaikkea, olivat he sitten vaikka astronautteja tai kuninkaallisia. On uusi tilanne saada silmien pyörittelyä samaan aikaan, kun nuorin lapsi haluaisi vain olla kainalossa ja tehdä kaikkea vanhemman kanssa. Niitä fiiliksiä käyn tässä läpi. Minä yritän kasvattaa, että takki kiinni, mutta teinille se ei tietenkään sovi.

En tarkoita, että koen itse olevani nolo ja huono vaan että teini ehkä kokee minun olevan nolo, koska äidit ovat aina noloja. Listasin vain esimerkkejä tähän.

Avatar

Mä oon 31v, mutta jos mietin oman nuoruuteni ja silloisen ajatusmaailmani kautta niin, sorry, kyllä se niin on, että somettava äiti on ennemmin wannabe ja nolo kuin cool. 🙈
Ylipäänsä se, että yrittää olla cool on noloa. Tai no… Mikä vaan on eikä se ole kenenkään vika, niin se vaan menee. (;
Ehkä vähiten noloa olisi olla vaan oma itsensä. Ei mitään ääripäätä vain siksi, että haluaa olla teinin silmissä jotakin. 🙂 Ole ja käyttäydy niin kuin oman ikäisesi, kunnioita omaa tyyliäsi ja seiso sen takana mihin uskot – näillä mä etenisin. 💪🏻☺️

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kuulostaa hyvältä! Some tosin liittyy niin moneen työhönkin, että erikoisempi alkaa olla se, joka ei siellä ole. Luulen, että jokainen teinin vanhempi kohtaa nämä samat asiat. Sukupolvien erot näkyvät, mutta niiden kuuluukin näkyä.

Avatar

Heippa! Hyvä kirjoitus jälleen, kiitos 🙂
En ollut cool yläasteella enkä ollut cool lukiossa, enkä koskaan oikein ole halunnutkaan olla ”cool”… Hemmetin tylsää sellainen! Mulla on kaksi teinipoikaa, joten jutut ja murehtimisen aiheet voi olla vähän erilaisia kuin sinulla ja tyttärelläsi…Eli emme käytä samoja vaatteita tai tappele hiustenkuivaajasta aamuisin. Poikien aamupukeutuminenkin tuntuu olevan paljon helpompaa, kuin teinitytöillä: katsos edellisenä iltana lattialle heitetyt vaatteet kiskotaan ylle 2min ennen uloslähtöä eikä peiliin tarvitse edes katsoa, mitä turhia!

Minäkin olen huomannut tipahtaneeni kärryiltä jo aikoja sitten ja tätäkin viestiä näpyttelen etusormella, tottakai 🙂
Tuo on muuten totta, että parhaimpia hetkiä on ne, kun kuulee teinien sisäpiirijuttuja ja saa vähän selville, minkälaista se nykymeino oikeasti on tuon ikäisillä! Ja koen, että näin nuorena äitinä (olen 38-vuotias) muistan vielä oikein hyvin kun olin 14-tai 18-vuotias. On ehkä helpompi samaistua ja ymmärtää mitä he käyvät näinä vuosina läpi, koska omista teinivuosista ei ole 40 vuotta aikaa vaan 20…no paljonhan sekin on. Koen, että on suuri rikkaus kasvattaa teinejä… Tämä on niin erilaista, kuin pikkulasten kanssa.. ja vanhempana oleminen ei ole koskaan tylsää, aina oppii itsestään uusia puolia! Ja kaksi poikaani ovat kasvattaneet minua naisena ja ihmisenä hurjasti! Ihan kiva olla se nolo mutsi takki kiinni ja nilkat villasukilla vuorattuna 🙂 Mukavaa vuodenalkua sinne teille koko ihanalle perheelle!!!

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos, ihana viesti! Työtä, rakkautta ja nolona mutsina olemista tämä vaan aina on 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä