Ystäväni tarina: Aikuisiän akne on suuri häpeä

Kirjoitin yhden postauksen sivulauseessa, että olen 40 ja minulla on yhä aikuisiän akne. Sain lukijalta viestin, jonka sain luvan julkaista. Julkaisen tässä pätkiä hänen ajatuksistaan aikuisiän aknesta.

”Aikuisiän akne on asia, josta minun on vaikea puhua. Jotenkin häpeää, että on niin huono iho. Usein tuntuu, että olen ainoa näppylänaama. Kaikilla muilla on hyvät ihot, vaikkei se ehkä ihan niin olekaan.

Olen 36-vuotias. Minulla on ollut tosi huono iho, akne, noin 12-vuotiaasta asti. Se on vaikuttanut tosi paljon elämääni, vaikka en ole mikään ulkonäkökeskeisin ihminen. Oikeastaan 12-vuotiaasta lähtien olen vältellyt uimahalleja, saunomista ja kaikkea, missä joudun näyttäytymään ilman meikkiä. Moni mukava saunailta on ahdistanut, kun on hävettänyt. Välillä en ole viitsinyt saunoa ollenkaan. Yökylässä ollessani laitan usein vähän meikkivoidetta yöksi, jotta naama ei olisi niin kauhean näköinen aamulla.

Monesti olen miettinyt, kuinka paljon huono iho on vaikuttanut sosiaaliseen elämään ja itsetuntoon. Olen miettinyt myös, miten paljon aikaa naaman pakkelointiin on elämän aikana kulunut!

akne

Akne saa muut säikähtämään

Äitini säikähti, kun näki minut ilman meikkiä.

Meikki peittää paljon. Moni ei uskoisi, mille kasvoni näyttävät ilman meikkivoidetta, vaikka toki epätasaisuudet, punaiset näpyt ja arvet näkyvät meikin läpikin. Olen säikäyttänyt oman äitinikin, kun hän aamulla näki minut pitkästä aikaa ilman meikkiä. Anoppi myös joskus ihmetteli, mitä minulle on tapahtunut yön aikana. Kokeneita naisia molemmat, mutta silti säikähtivät, joten enpä ole halunnut muita järkyttää meikittömällä naamallani.

Joskus joku on heittänyt, että et sinä tarvitse meikkiä. Kyllä tarvitsen! Lääkärille mennessä olen joskus ottanut kuvan aamulla ennen meikkausta, koska muuten on vaikea uskoa, miten huonona iho on. Joskus lääkärit ovat väheksyneet asiaa, mutta ihotautilääkärit ovat aina ottaneet asian tosissaan.

Olen syönyt eri antibioottikuureja. E-pillerit oli käytössä aknen takia nuoresta asti yli kolmekymppiseksi. Olen kokeillut linimentit, rasvat, saippuat ja ihmeaineet, käynyt kosmetologilla ja ostanut kalliita tuotteita… Turhaan. Antibiootit ovat auttaneet hetkeksi, mutta eivät tietenkään ole pysyvä ratkaisu. Roacuttan-kuuria en ole uskaltanut syödä sivuvaikutusten pelossa. Nyt on hieman toivoton olo, mistä enää saisi apua, kun mikään ei kuitenkaan auta…

akne

Edes raskaus ei auttanut akneen

Miksi minulla on näin huono iho? Eikö tämä ikinä helpota?

Ajattelin, että viimeistään kolmekymppisenä helpottaa, ja sitten alkaakin tulla rypyt ongelmaksi. Mutta eipä helpottanut, nyt on vain rypyt näppyjen lisänä. Joskus ihotautilääkäri sanoi, että raskaus voi myllertää hormonitoiminnan niin, että se korjaa ihoa, mutta ei sekään tehonnut. Ihoni huonompi kuin aikoihin.

Ongelma on tietenkin sekin, että näppylöitä herkästi puristelee. Helpottaa, kun paine hellittää, kun märkänäppylät saa tyhjennettyä. Tätäkin on varmasti vaikea ymmärtää, jos ei ole itsellä kokemusta. Vaikka ihon antaisi olla rauhassa, uusia näppylöitä tulee silti. Myöskään syömiset eivät tunnu vaikuttavan selkeästi.

Hieman katkeruuttakin tunnen välillä. Miksi minulla on näin huono iho? Eikö tämä oikeasti jo helpota vähitellen! Miten ihana olisi saunoa porukassa ilman häpeää. Miten ihana herätä aamulla ilman, että tarvitsee kiirehtiä meikkaamaan, jos joku on näkemässä. Sitä ei hyvällä iholla varustettu ymmärrä, miten paljon tämä elämään vaikuttaa. Samalla kuitenkin aina mietin, myös lääkärikäynneillä, että voisihan sitä olla pahempikin sairaus, ei tähän sentään kuole.

Mutta kyllä tämä rajoittaa melko paljon elämää. Sitä toivoisi murrosiän loppuvan jo neljänkympin lähestyessä…”

Isotretinoin-kuuri kokeilussa

Kiitos kokemuksen jaosta lukijalleni! Minun akneni tuli myös 12-vuotiaana eikä nyt 40 vuotta täytettyäni ole lähtenyt mihinkään. Olen syönyt nyt marraskuusta asti Isotretinoin-kuureja, mutta en vielä osaa sanoa, onko se hyvä vai huono juttu. Halusin kuitenkin nyt yrittää, kun aknea on kestänyt niin kauan ja tuntui, että en enää jaksa sitä.

Haluatteko kuulla Isotretinoin-kuurista, sen vaikutuksista ja sivuvaikutuksista myöhemmin?

Onko sinulla akne? Mikä on auttanut siihen? Miten pärjäät aknen kanssa?

Ystäväni tarina -postauksia

Johan on prkl, että täiongelmasta ei päästä!

Lapsuusiän autismi ei oikeuta lapseni haukkumiseen

Usko lapseesi kehitysvammasta huolimatta. Autistisen Aleksin kuulumiset nyt.

Lapseni ottamasta valokuvasta ymmärsin, että todella painan 148 kg

Lasteni isä on elinkautisvanki – lue Katrin ja Jarkon tarina!

Lapsettomuushoidoista sijaisvanhemmaksi

Pelkäsin hirveästi sektiota – ja jouduin hätäsektioon kaksi kertaa

Älä lohduta, että lapseni kyllä selviää syövästä, jos tiedän, että hän ei selviä

Kommentit

12 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Odotan jännityksellä, millainen iho on kuurin jälkeen. Maitotuotteista voisin muutenkin luopua. Täytyy pohtia. Kiitos kokemuksen jaosta ja tsempeistä!

Avatar

Minulla oli käytännössä virheetön iho 23-vuotiaaksi, mutta esikoisen raskausaikana hormonitoiminta muuttui (ja tähän varmasti vaikutti myös e-pillereiden lopetus), josta alkoivat iho-ongelmat. Ennen iho-ongelmia en ollut käytännössä koskaan käyttänyt ihomeikkiä – nyt meikkaus kuuluu jokaiseen päivään. Omaan hyvän itsetunnon, mutta valehtelisin jos väittäisin että huono iho ei itsetuntoon vaikuta.

Aluksi ihon kukkiminen laitettiin raskauden, imetyksen, seuraavan raskauden ja uuden imetyksen piikkiin. Nyt melkein 10 vuotta iho-oireiden alkamisesta voin todeta että ne eivät ole hävinneet mihinkään. Minun aikuisiän akneni ei ole pahimmasta päöstä, mutta allekirjoitan täysin lukijan kommentin. Suuri kiitos siitä. Tsemppiä meille kaikille♥️ P.S ja todellakin niitä ryppyjä odotellessa, ennemmin ne kuin nämä kipeät näppylät.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

💕

Avatar

..Jatkanpas vielä omaa kommenttiani. Jos jollain on vinkkejä helpottamaan aikuisiän aknea tai kuivaa ja rasvoittuvaa ihoa olisi huippua jos jakaisitte niitä täällä kommenttiboxissa👍

Postauksen sanomaan voisin vielä lisätä sen, että kuiva ja rasvoittuva ihoni ei kestä usein tapahtuvaa saunomista – jos käyn perheen kanssa vaikka kahtena iltana peräkkäin saunassa iho on rasvauksesta ja huollosta huolimatta niin kuiva että se hilseilee ja kuoriutuu pois. Tämä on epäesteettisyyden lisäksi myös kivuliasta. Muu perhe nauttii myös kylpylässä käynnistä, mutta minun ihoni on kuiva, kipeä ja erityisen näppyläinen kylpyläreissun jälkeen 5-7vrk – tämän vuoksi usein mies lähtee lasten kanssa kylpylään ilman minua.

Iho ärtyy myös äkillisistä säämuutoksista, esimerkiksi napakat pakkaset, ulkomaanreissut ja auringonpaahde saavat aikaan ihon kuivumisen (josta seuraa rasvoittuminen).

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos näistä kokemuksista! Joskus on vaikea havainnoida, mistä ihon kunto johtuu.

Avatar

Tiedän täysin kirjoittajan fiilikset, häpeän ja kuinka akne rajoittaa elämää. Kannatan Roaccutania, itsellä kuuri juuri lopuillaan ja koskaan ei ole iho ollut näin hyvässä kunnossa. Haittavaikutuksina ollut ihon, huulien ja nenän sekä kurkun limakalvojen kuivuminen. Mutta ne rajoittavat elämää vähemmän kuin akne. Ja jos tämän kuurin vaikutus pysyy vuosia tai loppuelämän niin olen ikionnellinen kauniimmasta ihosta. Tiedän monia joita Roaccuttan on auttanut.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Hyvä, että se on auttanut!

Avatar

Täytän ensi kuussa 35 vuotta, ja taistelu näppyjä vastaan on kestänyt 21 vuotta. Sain Diane Novat ensimmäisen kerran 14- vuotiaana, ja niistä oli apua kausiluonteisesti (sittemmin valmisteen turvallisuus on joutunut syyniin). Olen käynyt kosmetologilla myös 14- vuotiaasta. Ongelmani on tarkkarajainen, kahdesta kolmeen jättimäistä finniä valtaa naaman tasaiseen tahtiin. Minulta usein kysytään, olenko esim.satuttanut leukani johonkin (tilanteen ollessa ns.akuutisti päällä). Sitten ne paranee, kunnes taas parin viikon sisällä ilmaantuu uudet. Osa jää sinne ihoon jumiin.

Arvilta olen välttynyt käyttämällä tuhansia euroja esim. timanttihiontaan ja uusimpana olen menossa led- valohoitoon. Mieheni ei ihme kyllä kyseenalaista ihonhoidon hintaa (vaikka itse olen pienituloinen, ja tavallaan ”tuhlaan” vähiä rahojani, niin että joudun lainailemaan mieheltä).

Pystyn huijaamaan valokuvissa niin, ettei ongelmani näy, koska kasvoilla on paljon tervettä ihoa. Meikkiä vältän arkena, tähän mennessä yksikään meikkivoide ei ole toiminut (iho menee välittömästi tukkoon). Ihon kotihoidossa olen tunnollinen. Kokeilematta on maidoton ruokavalio.

Esikoistyttäreni täyttää tänä vuonna 11 vuotta, ja hän on jo nyt huolissaan, että tuleeko hänellekin näpyt. Jos niin kävisi, järjestän kaiken mahdollisen avun.
Toisen lapsen syntymän jälkeen kävin pitkän väännön, kun en suostunut hormonia sisältävän kierukan käyttöön gynekologin ohjauksesta. Valitsin kuparikierukan ihon vuoksi. Se aiheuttaa anemian, mutta kestän sitä paremmin. Uutena vaivana iholla on myös ruusufinnin ja couperosan alut.

Olen yliherkkä ihoni kanssa, murehdin sitä vieläkin kuin olisin yläasteen välitunnin itsetuntoahdistuksessa. Toisinaan joku kosmetologi on sanonut, ettei ongelmani edes erotu, ja minun tulisi olla iloinen, että vaurioita on niin vähän. Se on osatotuus- olen turhamainen luonne. En tiedä kumpi nolottaa enemmän- se että ihoni on määritellyt niin paljon, vai se, etten edisty tämän asian kanssa ikäni suunnassa.

Mikä sitten oikeasti tehoaa? Tieteellinen tutkimusnäyttö on ristiriitaista, ja siitä on vaikeaa saada otetta. Hyvä kosmetologi, osaava ihotautilääkäri ja sitoutuminen ihon kotihoitoon? Eniten ehkä toivoisin kaikille iho- ongelmista kärsiville lämmintä ja arvostavaa katsetta ja kosketusta. Jos sitä ei läheisiltä saa, tulisi sitä kohdistaa itse itseensä. Että näkisi kokonaisuuden.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos tästä kokkemuksen jaosta. Siitä nousee esille paljon asioita, joita moni miettii. Jostain puskee se yläasteikäisen epävarmuus, vertailu toisiin ja kelpaamattomuus omalle itselleen- Toivon, että lähipiiri osaisi katsoa kauniisti.
Mitä tulee oikean avun löytämiseen, niin en saakeli tiedä. Ei auta kuin yrittää.

Avatar

Ajattelin kirjoittaa omia kokemuksiani aknesta. Muutamien kommenttien taustat ovat kuin suoraan omasta elämästäni. Ensimmäisen raskauteni aikana ihoni suorastaan räjähti täyteen näppyjä. Taustalla vaikutti varmaan 5 vuoden ehkäisyn lopettaminen ja hormonit. Sain kuulla lohduttavia kommennetteja että kyllä ihosi paranee kun vauva syntyy. Ei parantunut. Ehkä pahimmat syvät kraaterit tyhjenivät ja näpyt hieman vähenivät.

Toisen ja kolmannen raskauden aikana iho huononi jälleen. Näppyjä tuli ja meni aina tasaiseen tahtiin. Koskaan en lähtenyt mihinkään ilman meikkiä, harvoin nykyäänkään. Minulla on myös ollut jo nuoresta saakka poskissa couperosaa ja nenä punoittaa aina.

Muutama vuosi sitten etsin jälleen helpotusta tilanteeseen. Gluteenittomuutta olen noudattanut jo pitkään suolisto-ongelmien vuoksi. Törmäsin keskusteluun akne ja maito. Päätin yrittää. Ajattelin tämän olevan viimeinen oljenkorsi. Aloitin maidottoman ruokavalion. Se toimi. Muistan, että parin viikon kuluttua näpyt olivat lähes hävinneet. Samaan aikaan otin käyttöön otsonoidun seesamiöljyn kasvojen hoidossa.

Aknen helpottuminen kasvoissa on ollut todella iso asia minulle. Edelleen näppyjä tulee silloin tällöin ja jos lipsun maidottomuuden kanssa. Esim maitosuklaa tai vaikka juusto pizzassa näkyvät melko pian näppyinä kasvoissa. Itselläni myös suolisto-ongelmat, kilpirauhasen vajaatoiminta ym tässä taustalla.

Jaksamista ja tsemppiä kaikille iho-ongelmien kanssa kamppaileville.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kiitos kokemuksen jakamisesta! Tsemppiä! 💗

Avatar

Kovasti jaksamista asian kanssa. Itse painin myös pitkään, ja lääkkeet toi vain hetkellisen helpotuksen. Sitten tilanne meni niin pahaksi, etten käytännössä lähtenyt kotoa. Sitten mylläsin ruokavalioni, ja se on tuonut helpotuksen. En pysty käytännössä syömään karkin karkkia tai sipsiä ettei se näkyisi naamassa näppylänä. Maitotuotteet vähällä käytöllä ja vehnä kokonaan pois. Joten olen jättänyt ns kaiken epäterveellisen, ja naama pysyy kunnossa. Pidän tätä pienenä juttuna siihen mitä saan.. Toivottavasti löytyy jotain mikä tuo helpotuksen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä