PÄTKÄTYÖLÄISELLE PALKALLINEN LOMA ON KUIN LAPSELLE SYNTYMÄPÄIVÄJUHLAT

Palkallinen loma: Odotettu kesäloma. Sitten ihana breikki lasten kanssa koulujen syyslomalla. Joululomalla aikaa leipoa ja valmistella ja nauttia suvun kanssa lautapeli-illoista, suklaasta ja viinistä. Helmi-maaliskuun lomalla käydään laskettelemassa, kylpylässä tai laivalla. Joku pieni lomanen vielä sitten keväällä ennen ansaittua, pitkää kesälomaa!

Palkallinen loma on monelle pätkätyöläiselle tai yrittäjälle pelkkä märkä uni. Mikäli palkalliseen lomaan on mahdollisuus, sitä odottaa uskomatta hyvää onneaan kuin lapsi syntymäpäiväänsä tai lauantain karkkipussia. Ainut vaan, että pätkätyöläisen karkkipäivä tai syntymäpäivä ei ole välttämättä todellakaan joka vuosi. Loma ei ole mikään itsestäänselvyys!

palkallinen loma

Palkallinen loma vihdoinkin

Olen opiskellut lukion jälkeen avoimessa yliopistossa, kansalaisopistossa, ammattikorkeakoulussa, yliopistossa ja täydennyskoulutuksessa. Olen työskennellyt laskutavasta riippuen ehkä seitsemässä eri työpaikassa. Viestintäalan työpaikkoja on ollut hirvittävän vähän, ja niissäkin kymmeniä, jopa satoja hakijoita yhtä paikkaa kohti. Olen tehnyt aina pätkätöitä.

Olen saanut kolme lasta, joiden kaikkien kanssa olen ollut pari vuotta kotona. Olen myös ollut hetken työttömänä toiselle paikkakunnalle muuttamisen vuoksi.

Monena kesänä olen saanut nauttia lämmöstä ja perheen kanssa olosta. En vaihtaisi niitä ihania kesiä koskaan mihinkään. Ne ovat olleet opiskelu-, työttömyys-,  äitiys- tai perhevapaakesiä. Muutamina kesinä olen ollut pienen hetken lomalla palkatta tai vetänyt miinussaldot tappiin. Olen kiitollinen, että olen saanut viettää niitä kesiä perheen kanssa. Silti ne ovat olleet, näin asuntovelkaisen perheenäidin hellehatun alta maailmaa katsoen, erilaisia lomia kuin sellaiset lomat, joilta maksetaan palkkaa. Muutamia kesiä olen ollut koko kesän kesätöissä.

Täytin tänä vuonna 40 vuotta, ja koen sen nyt toista kertaa elämässäni: minulla on toista kertaa elämässäni neljän viikon palkallinen kesäloma.

palkallinen loma

Pätkätyöläinen väsyy

Pätkätyöläinen on yrittäjän asemassa. Mikäli käy tuuri, edellisen pätkän loputtua seuraava alkaa lennosta. Mikäli työpaikka vaihtuu, kertyneet lomat saa rahana ja uudessa alkaa kaikki taas nollasta. Raha helpottaa arkea, mutta ei jaksamista samalla tavalla kuin pieni tauko työstä. Samalla tavalla pätkätyöläinen paiskii töitä kuin muutkin, mutta ilman lomia.

Minä olen nyt ollut nykyisessä pätkässäni 1,5 vuotta, ja minulla on nyt kokonainen neljän viikon kesäloma. Olen onnellinen. Niin monta kesää olen ollut lomalla esimerkiksi viikon, joten näen selkeästi, miten hyvin pitkä loma vaikuttaa jaksamiseen. Neljä viikkoa tuntuu käsittämättömän pitkältä ajalta.

Vuonna 2018 kirjoitin aiheesta postauksen Elämän ensimmäinen palkallinen kesäloma. Muistan, miten väsynyt silloin olin siihen, että minulla ei ollut ollut muutamaan vuoteen ollenkaan lomaa. Siitä postauksesta näkyykin, miten väsynyt olin.

Vielä viikko, niin sitten minulla alkaa loma. Olen niin onnellinen ja kiitollinen siitä. Tulevaisuudestani pätkätöiden kuoppaisella hiekkatiellä en tiedä mitään. Ehkä haen opiskelemaan tammikuussa alkavaan koulutukseen. Jos sinne pääsen, ensi kesä on taas ihan erilainen. Sitä ei onneksi tarvitse pohtia nyt.

Ihanaa lomaa kaikille lomalaisille! Onko sinulla palkallista kesälomaa tänä kesänä?

Kommentit

6 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

On varmasti, sen tiedän. Kirjoitin opettajan työstä tämän: https://www.kaksplus.fi/blogit/ylipyykkivuorten/2019/12/15/nyt-puhuvat-opettajat-haasteena-riittamattomyydentunne-ja-kohtuuttomat-vanhemmat/

Soisin yhtä pitkän loman todella monelle muullekin ammattiryhmälle. Kuuntelen esimerkiksi millaista on läheisen työ sairaalan syöpäosastolla, jossa on rankkaa ruumiillista ja samalla henkistä työtä kuoleman keskellä. Neljä viikkoa on monelle unelmapituus, kun on tehnyt vuosia töitä ilman mitään lomaa, edes joululomaa.

Ihanaa kesää sinullekin! <3

Avatar

Oijoi, just itsekin fiilistelen ensimmäistä palkallista kesälomaa ikinä! Toivottavasti toiseen moiseen ei mene ihan yhtä montaa vuotta kuin tähän ekaan. Monena vuonna on pitänyt valita loma tai raha, ja onneksi lapset ovat opettaneet, että jaksaminen on se tärkeämpi juttu.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Ihanaa, ihan mahtavaa! Niinpä, tarvitaan myös lepoa ja aikaa lasten kanssa. 💗

Avatar

Palkallinen loma on kyllä herkku josta vakkarit kuten itse, nauttivat herkemmin. Myös soppareita neuvotellessa neuvotellaan herkästi palkallisia lomia vaikka niitä ei vuosilomalain mukaan kertyisikään. Sen lisäksi ainakin näin tietotyön puolella vielä ne saldovapaat joilla ollaan vapailla joko niitä joulun välipäiviä tai hiihtolomia. Luksusta jonka luksuksen unohtaa ennenkuin joku kirjoittaa siitä, ettei se ole itsestään selvää.

Itselläni on kolme viikkoa, kyllä säästän kaksi viikkoa muualle. Eivät ne viisi viikkoa ihan kaikkeen riitä. Kolmekin viikkoa on kuitenkin paljon. Paljon enemmän kuin monella muulla.

Aurinkoista ja rentouttavaa lomaa!

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Kolme viikkoa on jo ihanan pitkä aika. 💗 Ihanaa lomaa!

Avatar

Minulla on 10 viikkoa palkallista kesälomaa. Olen opettaja. Olen nyt ollut lomalla neljä viikkoa, mikä on ”normaalin” palkansaajan loman pituus. En voisi kuvitellakaan töihin paluuta vielä aikoihin. Opettajan työ on niin kuormittavaa, intensiivistä, vaativaa ja vastuullista ettei siitä palaudu hetkessä.
Tämä on toinen palkallinen kesälomani, ensimmäisen opekesän olin palkatta. Sitä ennen olin toisella alalla.

Ihanaa lomaa ja kesää sinulle ja perheellesi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä