VÄITIN KELIAAKIKOLLE, ETTÄ VEHNÄPULLA ON GLUTEENITON – JA HÄN SÖI SEN

Reilu kymmenen vuotta sitten en tiennyt keliakiasta ja gluteenittomuudesta mitään. Suhtauduin siihen aika kevyesti. Minulla ei ollut mitään tietoa siitä eikä ketään läheistä, jolla olisi ollut se sairaus. Tiesin siitä yhtä vähän kuin mistä tahansa muusta sairaudesta, jota lähipiirissäni ei ollut.

Matilda ja Henrik olivat silloin perhepäivähoidossa. Kutsuimme hoitajan Henrikin syntymäpäiville. Koska hoitaja oli keliaakikko, ostin gluteenitonta tarjottavaa. Etsin Prismasta pakastekaapin, jonka yläreunassa luki gluteeniton. Nappasin kaapista pullapussin ja olin tyytyväinen löytööni.

Tein kaikki tarjottavat täysin normaalisti vehnäjauhoilla ja sulatin hoitajalle löytämiäni pullia.

Keliakia, joten gluteenitonta pöytään

Kun siirryimme kahvipöytään, hoitaja kaivoi kassistaan pienen rasian. Hän sanoi, että hänellä on aina omat eväät eikä hän tarvitse mitään. Kerroin ylpeänä, että olin varannut hänelle pullia. Hän katsoi pullia hämmentyneenä ja sanoi, että ne näyttävät erilaisilta kuin mitä hän on syönyt yleensä.

Kerroin, että ne ovat kyllä gluteenittomia. Vakuutin, että hän voi turvallisesti syödä niitä.

Hoitaja otti puolikkaan pullan ja sanoi sen syötyään, että se ei maistu gluteenittomalta vaan maistuu pikkuisen jopa paremmalta kuin yleensä. Minä olin iloinen, että olin löytänyt uuden gluteenittoman maun. Kaivoin innoissani pussin roskiksesta ja näytin sen hänelle.

Ihan tavallisia pullia!

Pussin kyljessä luki laktoositon. En ollut kertaakaan lukenut ainesosaluetteloa. Ne olivat ihan tavallisia, laktoosittomia vehnäpullia.

keliakia

Keliakia on monille vieras

Tästä kokemuksesta täysin yllättäen 6 vuoden päästä olin yhtäkkiä keliaakikon äiti ja 11 vuoden päästä töissä Keliakialiitossa.

Järkyttävä kokemukseni siitä, että en tiennyt asiasta mitään, mutta luulin tietäväni ja väitin kirkkain silmin, on auttanut minua sekä keliaakikon äitinä että työssäni. En tiennyt keliakiasta mitään, mutta luulin tietäväni. Vaikka itselläni oli jo tuolloin anafylaktinen pähkinäallergia ja ainesosaluetteloiden lukeminen oli arkipäivää, en silti kertaakaan lukenut niiden pullien aineosia.

En missään välissä lukenut ainesosaluetteloa.

Se järkytti ja hävetti minua hirveästi monta vuotta.

Olen yhä vahvasti sitä mieltä, että kenenkään ei tarvitse tietää toisen sairaudesta tai allergiasta mitään. Keliakian kohdalla on tärkeintä, että  lähipiiri ja ammattilaiset, kuten keliaakikkolasta hoitavat työntekijät ja ravitsemisalan ammattilaiset, tietävät. Naapurin Liisan ei tarvitse tietää. Synttäreillä isäntäväen ei tarvitse tietää.

Oli hyvä, että hoitajalla oli omat eväät. Hänen olisi lisäksi pitänyt pyytää pakkaus luettavaksi, niin vahinko olisi vältetty. Minun olisi pitänyt ymmärtää näyttää pakkaus hänelle automaattisesti ennen tarjoamista jo. Nolottaa, että olin niin varma asiasta.

Omat eväät ovat keliaakikolle ihana ja huojentava asia. Niiden mukaan ottamisen ei pitäisi ikinä loukata isäntäväkeä. Tärkeintä on terveys.

Keliakia on elinikäinen

Aava alkoi oireilla 2-vuotiaana ja sai diagnoosin 3-vuotiaana. Hän ei ollenkaan enää muista tavanomaisten viljatuotteiden makua eikä kaipaa niitä mitenkään. Gluteenittomuus on meille itsestäänselvä ja tuttu asia, mutta ennen diagnoosia ei todellakaan ollut.

Keliakia on autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoitomuoto on elinikäinen, gluteeniton ruokavalio. Keliakiassa ei ole herkkyysasteita. Keliaakikko ei voi koskaan syödä vehnää, ohraa tai ruista. Kaikesta, aina strösseleistä liemikuutioihin, pitää tarkistaa ainesosaluettelot. On myös tärkeää, että tavanomaiset tuotteet eivät kosketa gluteenittomia tuotteita, leivonnassa ei käytetä samoja, käytettyjä astioita ja jauhot eivät pääse pöllyämään. Gluteenittomat tuotteet tarjoillaan aina erillään tavanomaisista, että esimerkiksi tavanomaisista kekseistä ei putoa murenoita gluteenittomiin kekseihin.

Kannattaa tarjota valmiita, jos leipominen ei ole tuttua.

Gluteenittomuuden tarjoaminen onnistuu, kun muistaa lukea ainesosaluettelot, pitää tuotteet erillään ja tarkistaa vielä kerran. Mikäli gluteeniton leivonta ei ole tuttua, kannattaa tarjota valmista.

keliakian oireet

Gluteeni altistaa lisäsairauksille

Minä en tiedä mitään esimerkiksi diabeteksesta, MS-taudista tai imetysdieetista. Kenenkään ei tarvitse olla toisen sairauden asiantuntija. Tärkeintä on kertoa suoraan ja  kysyä, miten voi auttaa tai mitä voi tarjota. Kun tarjoaa valmiita tuotteita, säilyttää ne erillään muista ja käsittelee puhtain käsin, keliaakikon huomioiminen onnistuu.

Mitä keliaakikolle sitten käy, jos vahinko sattuu? Joillekin tulee tuntuvia ja näkyviä oireita, kuten oksentelua, kuumetta ja vatsakipuja. Joillekin ei tule tuntuvia oireita. Vahinko sattuu kuitenkin kaikille. Gluteeni aiheuttaa ohutsuolessa tulehduksen, joka voi jatkuessaan altistaa anemialle, osteoporoosille, lapsettomuudelle tai pahimmillaan suolistosyövälle.

Keliaakikko ei ole siis tahallaan ”hankala” kysellessään ja kyseenalaistaessaan, hän vain välittää terveydestään. Aina voi jossain olla joku Hanna Maaria, joka tarkoittaa hyvää, mutta täysin reisille menee.

Luulen, että sain anteeksi, mutta ikinä en unohda itse sitä. Kannattaa siis varmistaa, tarkistaa ja kysyä apua. Valmiiksi ei tarvitse kuitenkaan tietää.

Keliakia postauksissa

Tällaisia voivat olla keliakian oireet – voisiko sinulla olla keliakia?

Keliakia diagnosoitu: näin pääset alkuun

Näin lapsemme keliakia diagnosoitiin

Näin saat keliakiaa sairastavan lapsen äidin itkemään

Kommentit

4 kommenttia
Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Juuri näin, heidän pitää tietää!

Avatar

Allergikon äitinä en vaan voi ymmärtää ihmisiä, jotka tietävät, että kylään tulee erityisruokavaliota noudattava ihminen ja hänelle tarjotaan jotain, jonka ainesosaluettelo ei ole luettu TARKASTI.

Hanna Maaria, Yli pyykkivuorten

Niin. En minäkään. Ja silti jotain tapahtui. Siitä on kuitenkin yli 10 vuotta. Tällä kerroin, että kuka vaan voi mokata. Siksi perheen tai allergisen tulee tarkastaa asia aina.

Avatar

Ruoka-alan ammattilaisten kyllä soisi tuntevan nämä ihan tavalliset ruokiin liittyvät vaivat ja tarpeet! Kyllä turhauttaa, kun laktoosit ja maitoproteiinit surutta sotketaan tai kirjoitetaan keliaakikolle sopiva resepti kaurajauhoilla (eivät tosiaankaan sovi kaikille nämä kaurat!).

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä