Kasvatus 27.04.2017 Päivitetty 07.05.2021

Lasten vappuasuista osa vaarallisia – 5 vinkkiä turvalliseen vappuun

Vappuasu voi aiheuttaa tukehtumis- tai palovaaran, jos se ei täytä turvasäädöksiä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston teettämien tutkimusten mukaan tällaisia asuja myydään myös Suomessa.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kauppojen hyllyt notkuvat taas erilaisia vappuasuja, ja moni vanhempi hankkiikin lapselleen hauskan naamiaisasun tai -asusteen. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämien tutkimusten mukaan kaupoissa myytävistä naamiaisasuista osa on kuitenkin turvallisuudeltaan puutteellisia.

Tukesista muistutetaan, että vanhempien on hyvä olla tarkkana, millaisia vappuasuja kaupasta ostetaan.  Näiden turvallisuusvinkkien avulla voit tarkastaa, onko lapsen toivoma asu riittävän turvallinen.

 

1. Lue ikäsuositus

Tutustu pakkauksessa olevaan ikäsuositukseen. Vanhemmalle lapselle tarkoitettu vappuasu voi olla vaarallinen nuoremmalle käyttäjälle. Esimerkiksi alle kolmivuotiaalle tarkoitetusta tuotteesta ei saa irrota koristeita tai muita osia, joita lapsi voi niellä tai muutoin joutua tukehtumisvaaraan.

2. Etsi vappuasusta CE-merkintä

Tarkista löytyykö lasten naamiaisasusta tai pakkauksesta CE-merkintä. CE-merkintä on valmistajan vakuutus siitä, että naamiaisasu täyttää sitä koskevien Euroopan Unionissa voimassa olevien lelusäännösten vaatimukset.

3. Tarkasta varoitukset

Tarkista pakkauksen varoitusmerkinnät. Pakkauksessa voi olla esimerkiksi merkintä ”Varo avotulta”. Tällöin naamaisasun materiaali saattaa syttyä liekkiin osuessaan. Liekki ei saa kuitenkaan edetä materiaalissa liian suurella nopeudella.

4. Tutustu käyttöohjeisiin

Tarkista tuotteen käyttö- ja hoito-ohjeet. Selkeiden ohjeiden tulisi olla sekä suomen- että ruotsinkielellä.

5. Käy läpi nauhat ja nyörit

Tarkista pään ja kaulan alueen nauhat. 7-vuotiaille ja sitä nuoremmille lapsille tarkoitetuissa asuissa ei saa olla nauhoja tai kiristysnyörejä hupussa tai pään alueella lainkaan. Nauhat saattavat kiinnijäädessään aiheuttaa lapselle kuristumisvaaran.

Vappuasuissa useita turvallisuuspuutteita

Tukes tutkitutti kymmenen lasten naamiaisasua niiden syttyvyyden sekä asujen nauhojen ja kiristysnyörien osalta. Tutkimuksissa ilmeni erilaisia turvallisuuspuutteita useassa tuotteessa.

Tutkitut tuotteet hankittiin suomalaisista myymälöistä ja verkkokaupoista. Viisi tuotetta selvisi tutkimuksista täysin puhtain paperein ja viidessä tuotteessa havaittiin erilaisia puutteita.

Suurin osa naamiaisasujen turvallisuuspuutteista oli lieviä, esimerkiksi merkintäpuutteita. Muutamassa tuotteessa puutteet olivat vakavampia, kuten kankaan liian nopea palaminen sekä kuristumisvaaran aiheuttavat nauhat ja kiristysnyörit kaulan alueella.

– Vakavammin puutteellisten tuotteiden osalta tapausten käsittely on vielä kesken, mutta yleensä turvallisuudeltaan vakavammin puutteelliset tuotteet kerätään myymälöistä ja tarpeen mukaan kuluttajilta pois. Ei-vakavien puutteiden osalta yrityksiä on ohjattu korjaamaan puutteet jatkossa vaatimusten mukaisiksi, toteaa ylitarkastaja Henna Ekman.

Tuli aina riski vappuasujen kanssa

Lasten naamiaisasujen materiaalien tulisi olla paloturvallisia, mutta markkinoilla on selkeästi myös tuotteita, jotka eivät täytä tätä vaatimusta. Naamiaisasujen materiaalien syttyvyyttä on kuitenkin vaikea arvioida silmämääräisesti.

Naamaisasun pitkä helma tai viitan reuna voi vauhdikkaissa leikeissä osua huomaamatta liekkiin. Nopeasti kankaassa etenevä liekki voi aiheuttaa vakavat palovammat lapselle.

– Naamiaisasut ja avotulet ovat aina riski. Lapsia kannattaa varoittaa avotulesta ja vanhempien on hyvä olla valvomassa lasten leikkejä tiloissa, missä kynttilöitä tai muita juhlatulia poltetaan, Ekman muistuttaa.

EU:n alueella myytävistä tuotteista ei saa aiheutua vaaraa kuluttajien turvallisuudelle. Mikäli tuote osoittautuu vaaralliseksi, valmistajan, maahantuojan tai myyjän tulisi ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin ja ilmoittaa asiasta valvontaviranomaiselle.

– Yrityksellä on ensisijainen vastuu siitä, että sen tuotteet ovat turvallisia. Tämä koskee niin valmistajaa, maahantuojaa kuin kaupan eri portaissa toimivia myyjiä, Ekman toteaa.

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X