Vanhemmuus 11.09.2017 Päivitetty 26.06.2023

”Meidän Oonan” äiti, vaaratutka ja tuskainen huokailija – tunnistatko nämä 10 tyyppiä vanhempainilloista?

Päiväkodin vanhempainiltojen stereotyypit naurattavat – paitsi silloin, kun törmäät heihin käytännössä. Vai oletko itse yksi heistä?

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Päiväkodin vanhempainillasta löytyy lähes aina ruoasta valittaja tai besserwisser, joka tietää parhaiten, miten lapsia pitäisi hoitaa. Joku ehdottaa aina talkoita.

Nyt pelataan vanhempainiltabingoa, saatko täyden rivin?

1. Meidän Oonan äiti

Meidän Oonan äiti on vanhempainillassa aktiivinen. Hän nimittäin haluaa kertoa joka välissä, miten meidän Oonalla menee. Mitä juuri meidän Oona pitää päiväkodin ruoasta, saako Oona nukuttua päiväunet yläsängyssä, kuka on töninyt Oonaa ja mitä Oona juttelee kotona.

Tämä vanhempi on vakuuttunut siitä, että kaikkia kiinnostaa, minkä väristä vaikkua Oonan korvista löytyi tiistaina. Ai mitkä muut lapset? Onko tässä päiväkodissa muka muitakin kuin meidän Oona?

2. Reflektoiva vanhempi

Tämän vanhemman lapsella on paljon tarpeita, joihin tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Reflektoivan vanhemman lapsi ei kiukuttele siksi, että hän on normaali nelivuotias. Lapsi reflektoi maailmantuskaansa, joka hoitajien pitää kohdata yksilöllisellä tavalla.

Syliotteen pitää olla tietynlainen, sillä lapsi ahdistuu, jos hänen vasenta lonkkaansa tuetaan väärin. Jos lapsi pelkää Ryhmä-Hauta, päiväkodissa ei saa leikkiä kyseistä ohjelmaa, sillä vanhempi kokee sen lastaan syrjiväksi.

Meidän Oonan äiti ajautuu usein kilpailemaan puheenvuoroista reflektoivan vanhemman kanssa. Hoitajat taas kuuntelevat vanhemman murheita kärsivällisesti. He eivät kerro, että hänen erityisherkkäuninen lapsensa veteli taas sikeitä välipala-ajan ohi.

Lue myös: Eikö lapsi viihdy päiväkodissa – lue asiantuntijan neuvot

3. Ruokakriitikko

Oli asialistalla mitä tahansa, tämä vanhempi kääntää keskustelun mauttomaan laitosruokaan. Lapsen vaatteetkin haisevat hoitopäivän jälkeen arominvahventeille, yh!

Ruokakriitikko voisi keskustella tuntikausia kalapuikkojen suhteesta ahvenfileisiin. Miksi lapset eivät voi kalastaa itse? Eikö askarteluhuoneen nurkkaan saisi pientä luomukanalaa?

Keskustele: Millä tavalla päiväkodin ruoka eroaa mielestäsi eineksistä?

4. Vaaratutka

Vaaratutkalle päiväkoti ei ole paikka, jossa lapsia hoidetaan. Se on riskialue, jossa saattaa joka päivä tapahtua jotain hirvittävää. Vaaratutka keskeyttää ruokakriitikon, kun tulee puhe ahvenfileistä. Ei kai lapsia pakoteta syömään ruotoista kalaa? Se on tukehtumisriski!

Kun hoitajat kertovat lähestyvästä leivontapäivästä, vaaratutka alkaa tivata heiltä hygieniapasseja. Hän ei altista lastaan ruokamyrkytykselle, jos amatöörit päästetään keittiöön. Onko keittiö muuten Tukesin turvamääräysten mukainen, ja onhan liedessä lapsilukko?

Lue myös: Ylisuojeleminen vahingoittaa lapsen kehitystä – näin hellität kontrollointia

5. Bakteerikammoaja

Bakteerikammoista vanhempaa mietityttää vain yksi asia: lika. Päiväkodin eteinen on ällöttävän hiekkainen. Imuroidaanko täällä ollenkaan? Onko kaikilla lapsilla varmasti eri housut sisä- ja ulkoleikkeihin?

Keskustele: Saako päiväkodista heti täit ja kihomadot?

6. Talkoointoilija

Hänellä on megalomaanisen mahtava ratkaisu jokaiseen ongelmaan: talkoot!

Ei ole asiaa, johon talkooajattelua ei voi soveltaa. Hänen repertuaaristaan löytyy haravointitalkoita, siivoustalkoita, joulutalkoita, vessapaperitalkoita, halitalkoita ja koirankakkatalkoita. Yhteistyö on ihanaa!

7. Hämmentynyt nurkassa

Tämä vanhempi tulee kuuliaisesti vanhempainiltoihin. Hän tuo ja hakee lasta, mutta kukaan ei tiedä, mitä hänen mielessään liikkuu.

Hämmentynyt hymyilee mykkänä nurkassa. Hän ei ota kantaa Oonan kihomatoihin tai Aleksin likaisiin vaatteisiin. Hän osallistuu kiltisti vaivaannuttaviin tutustumisleikkeihin, mutta kommunikoi maksimissaan kolmen sanan lauseilla.

Kun talkoointoilija alkaa ehdotella myyjäisiä ja rahankeräyksiä, hämmentynyt katoaa vessaan ja viipyy siellä pitkään.

Lue myös: Näin isä ei jää ulkopuoliseksi raskaus- ja vauva-aikana – 5 vinkkiä

8. ”Mä otan tän yhden puhelun” -tyyppi

Tällä vanhemmalla on aina bluetooth-kuuloke korvallaan, eikä hän ota sitä pois edes vanhempainillassa. Hän naputtaa läppäriä, näprää kännykkää ja ottaa ”ihan nopeesti tän yhden puhelun”, kun muut odottavat, että hän vaihtaisi bisnesmoodista kurahousuvaihteelle.

Bisnesvanhemman alatyyppi on digivanhempi, joka vaatii päiväkotiin lisää sähköisiä opetusmenetelmiä ja ”käteviä appseja”.

Lue myös: ”Näprään puhelinta kun imetän” – tästä kaikesta vanhemmat tuntevat syyllisyyttä

9. Tuskainen huokailija

Hämmentyneen tavoin tuskainen huokailija osallistuu vanhempainiltaan vain velvollisuudentunnosta. Hän ei kuitenkaan piilottele hiljaa takarivissä. Tämä vanhempi huokailee mielenosoituksellisesti, kiemurtelee ja vilkuilee kelloa. Aina, kun joku ottaa puheenvuoron, huokailija pyörittelee silmiään.

Huokailija raahautuu paikalle kerta toisensa jälkeen, vaikka osallistuminen ei olisi pakollista. Hän haluaa kuitenkin koko maailman tietävän, miten tylsiä ja turhia vanhempainillat ovat.

10. Besserwisser

Tämä vanhempi on oman elämänsä kasvatusguru. Viis siitä, vaikka hoitajilla on alan koulutus ja kokemusta sadoista erilaisista lapsista.

Besserwisser tietää parhaiten, miten koko maailman kaikkia lapsia tulisi hoitaa. Vanhempainillassa hän kritisoi niin päiväkodin johtajaa kuin muita vanhempia.

Jos besserwisser vielä työskentelee kasvatus- tai hoiva-alalla, tiedossa on pitkä ilta. Tällöin hämmentynyt lukittautuu vessaan ja huokailijan voihkaukset käyvät yhä äänekkäämmiksi, kun besserwisser väittelee reflektoivan vanhemman kanssa sormiruokailusta.

Keskustele: Miten käsitellä besserwisser-äitejä, jotka tietävät kaiken paremmin kuin muut?

Lähteet: Parenting, TLTP Education

Artikkelia päivitetty 6.9.2022

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X