Kasvatus 27.01.2016 Päivitetty 09.06.2021

Näillä viidellä keinolla kasvatat kaameista kakaroista suloisia pilttejä

Sinne katosivat kauniit kasvatusperiaatteet, joista jauhoit suu vaahdossa vielä viimeisillä raskausviikoilla. Minun lapseni ei koskaan ota toiselta kädestä tai heittäydy raivoamaan keskelle tietä. Sitten tulee se hetki, kun istut parin tunnin yöunien jälkeen keittiön pöydän ääressä ja katsot lamaantuneena ympärillä vellovaa sirkusta. Keitä nuo tönivät, leluja heittelevät ja toisiaan haukkuvat tyypit ovat?

Teksti
Anna Nummisto
Kuvat
123RF

1. Myönnä, että ongelma olet sinä

Ensimmäinen vaihe on ongelman myöntäminen: tämä ei ole lasten syytä vaan sinun. Jossain vaiheessa narut lipesivät käsistäsi ja aloit katsoa lelujen siivousta läpi sormien, annoit kiukuttelevalle taaperolle keksin, vaikka ruoka oli syömättä, ja unohdit television päälle pariksi viikoksi. Se vain tapahtui, ja lapset ryöstäytyivät käsistä.

Jossain määrin sääntöjen venyttäminen arjen sujuvuuden nimissä on toki ihan ok. Aivan kuten uhmaikäisen satunnaiset kiukkukohtauksetkin ovat ihan normaaleja. Mutta jos nukkumaanmenot tai ruokailut ovat päivästä toiseen samaa taistelua, on aika tehdä jotain.

Lue lisää: Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee puettaessa ja muissa siirtymätilanteissa?

Keskustele: Lastenkasvatus epäonnistunut monelta

2. Katkaise karjuntakierre

Tiedetään, mielesi tekisi laittaa ovi kiinni takanasi ja juosta. Valitettavasti se ei ole mahdollista, sillä vanhempana sinun on otettava vastuu huonosti käyttäytyvästä jälkikasvustasi. Korjausliikkeen on lähdettävä sinusta. Kiukutteleva lapsi tarvitsee rakkautta ja hyväksyntää.

Jos kommunikoit huutamalla ja silmien pyörittelyllä, lapsi alkaa pikkuhiljaa tuntea olonsa huonoksi ja epäonnistuneeksi. Tällä kivikautisella kasvatusmetodilla saat aikaiseksi vain lisää pahaa mieltä.

Saadaksesi inhottavan noidankehän katki, sinun on lopetettava karjuminen ja selitettävä lapselle, miksi ei ole ok heitellä kuraisia kumisaappaita pitkin eteisen seiniä. On tärkeää, että lapsi ymmärtää sinun olevan pettynyt hänen tekoihinsa, ei hänen persoonaansa.

Testaa: Oletko virallinen valmentaja vai kaksisormilaiskiainen – Testaa millainen kasvattaja olet!

Lue myös: Kunnon kasvattaja ei koskaan karju lapsille?

3. Opettele sanomaan ”ei”

Mikäpä suloisempaa kuin lapsen ilme hänen avatessaan lahjapakettia. Älä kuitenkaan osta lapsille kaikkea heidän haluaamaansa vain siksi, että se on sinusta kivaa – tai että voit. Pientenkin lasten on hyvä oppia arvostamaan lahjoja ja ymmärtää, ettei aina voi saada kaikkea haluamaansa. Sano siis usein ei, ja selitä lapselle miksi.

Kun lapsi sitten saa lahjan, opeta hänet sanomaan kiitos. Jos hemmoteltu pikkuhirviö yrittää vain napata paketin isovanhemman kädestä, kerro lapselle, että paketti pannaan kaappiin säilöön niin kauaksi aikaa, kunnes hän osaa ottaa sen vastaan kauniisti.

Lue lisää: Herkkujen antaminen lapselle: Tämän takia karkkipäivä voi olla huono juttu

4. Pyydä anteeksi

Lapsia opetetaan pyytämään anteeksi, mutta sujuuko se sinulta? ”Älä koske, anna olla, nyt vauhtia” -rähinä on aika tavallinen tila lapsiperheen aamutohinoissa. On aamuja, jolloin kello ei soi tai heräsit muuten vaan väärällä jalalla.

Äyskimisen sijasta pienillekin lapsille voi selittää, kuinka äiti on väsynyt ja päiväkotiin on kiire. Kun tilanne selitetään lapselle, hän ymmärtää, ettei äidin kiukku johdu hänestä, vaan siihen on muu syy.

Ulkovaatteiden pukeminen sujuu paremmassa sovussa, kun lapsi haluaa auttaa äitiä, eikä hämmentyneenä taistele äidin raivokohtausta vastaan.

Lue lisää: Miksi taapero raivoaa? Toimi näin kiukuttelevan lapsen kanssa

5. Kato mua, kato mua, kato mua!

Oma aika, mitä se on? Työpäivän jälkeen ruokakaupan kautta kotiin ja lapsille illallista nenän eteen. Sitten alkavat tappelut Pikku Kakkosesta, legoista ja hampaiden pesusta. Siinähän se ilta kuluikin rattoisasti.

Joka kerta, kun yrität tarttua aikakauslehteen, jollain on kakka housussa, pipi sormessa tai jano. Lopulta seuraa räjähdys: ”eikö täällä saa hetkeäkään omaa rauhaa?”. Purkauksen lopputulos ei ole toivottu, kersat kiikkuvat käsivarsissa kahta innokkaammin. Mitä pahemmin pyristelet, sitä suurempaan satimeen jäät.

Olisiko siis aika muuttaa omaa käytöstä? Tämä saattaa tulla sinulle uutisena, mutta viidentoista minuutin Duplo-sessiolla saa helposti ostettua tunnin omaa aikaa. Kun lapset saavat säännöllisesti jakamatonta huomiota vanhemmilta, he saavat tyydytettyä läheisyydentarpeensa ja pystyvät tekemään asioita myös omin päin. Hämmästyttävää.

Lähde: yourtango.com

Lue myös:

Lapsilähtöinen kasvatus, järkevää vai ei?

10 merkkiä siitä, että olet valvonut vauvan kanssa liikaa

Keskustele: Kasvatus epäonnistunut, mitä teen?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X