Kasvatus 31.03.2017 Päivitetty 26.06.2023

Näin opetat lapsellesi sisua – 8 keinoa

Sisu koostuu pitkäjänteisyydestä, määrätietoisuudesta ja kyvystä sietää turhautumista. Jotta lapsesta kasvaisi sisukas, vanhemman pitää kannustaa häntä tekemään sinnikkäästi töitä, mutta unelmointia ei saa unohtaa.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Sisu on sitä, että ihminen uskaltaa asettua mukavuusalueensa ulkopuolelle. Hän ei valita jatkuvasti velvoitteistaan, eivätkä pienet vastoinkäymiset lannista häntä. Jotta lapsesta kehittyisi sinnikäs, hän tarvitsee sopivassa suhteessa kannustusta, lepoa ja lempeyttä.

Listasimme vinkit, jotka auttavat pienen sisupussin kasvattamisessa.

1. Älä valita ja räjähtele

Vanhemman esimerkillä on valtava vaikutus lapsen kykyyn sietää turhautumista. Jos aikuinen valittaa, miten vaivalloista kaikki on ja räjähtää kohdatessaan pienenkin vastoinkäymisen, lapsi omaksuu saman käyttäytymismallin.

Jos haluat opettaa lapsellesi sisukkuutta, opettele sitä itse. Sisu koostuu pitkäjänteisyydestä, ahkeruudesta ja kyvystä koota itsensä tappioiden jälkeen.

Voit opettaa lapselle kaikkea tätä pienissä ja arkisissa tilanteissa. Pysyttele tyynenä liikenneruuhkassa. Älä voivottele likapyykin määrää, vaan täytä pesukone, vaikka sohvalla makoilu houkuttaisi enemmän.

Lue myös: Näin hillitset itsesi uhmaikäisen kanssa – 7 vinkkiä

2. Anna lapselle vastuuta

Jotta lapsi oppisi uusia taitoja, hänen on saatava olla omatoiminen. Lapsi ei luota itseensä, jos vanhemmat tekevät kaiken hänen puolestaan pelätessään, että lapsi satuttaa itsensä tai pettyy.

Leikki-ikäinen voi jo pedata sänkynsä ja koota lelunsa koriin. Koululaisen vastuualueita voivat olla esimerkiksi lemmikin ruokkiminen ja imurointi.

Älä pelkää liikaa, että vastuu uuvuttaa lasta, sillä lapset haluavat tuntea itsensä tärkeiksi. He loistavat onnesta, kun heitä kehutaan hienosti hoidetuista askareista.

Lue myös: Ylisuojeleminen heikentää lapsen itsetuntoa – näin hellität kontrollointia

3. Anna lapsen turhautua

Jotta henkiset lihakset kasvaisivat, ne pitää väsyttää välillä maitohapoille. Anna lapsen treenata uusia taitoja joskus turhautumispisteeseen asti.

Tarkoituksena ei ole pakottaa lasta ponnistelemaan koko ajan jaksamisensa äärirajoilla. Jos hän on kuitenkin innostunut pyöräilystä tai kärrynpyöristä, anna hänen yrittää, vaikka taitojen harjoittelu aiheuttaisi välillä kiukuttelua ja kyyneliä.

Kun annat lapsen opetella vaikeita asioita, ilmaiset, että uskot hänen kykyihinsä. Tämä tunne antaa lapselle voimaa yrittää, kunnes hän onnistuu.

Lue myös: Vaatiiko lapsi itseltään liikaa? Näin hellität lapsen perfektionismia

4. Järjestä lapselle onnistumisia

Vaikka sinnikäs harjoittelu on tärkeää, lapsi ei saa pakertaa aamusta iltaan vaikeiden asioiden parissa. Kun hän harjoittelee uutta taitoa, järjestä hänelle välillä helpompia tehtäviä, joissa tiedät hänen onnistuvan.

Anna lapsen loistaa tutuissa bravuureissaan ja kehu häntä. Kun lapsi onnistuu helpossa asiassa, hän saa itseluottamusta ja uskaltaa kokeilla jotain vaikeampaa.

Keskustele: Onko lapsen palkitseminen tyhmä idea?

5. Kehu lapsen persoonaa saavutusten sijaan

Sisukkuus liitetään määrätietoisuuteen ja ahkeruuteen. Jotta ihminen jaksaisi olla sisukas, hänen on kuitenkin tunnettava olevansa riittävä ja hyvä, vaikka hän ei ponnistelisi jatkuvasti.

Älä kehu lasta ainoastaan silloin, kun hän ahkeroi tai onnistuu jossakin. Kerro hänelle päivittäin, että hän on rakas, tärkeä ja upea.

Lue myös: Sano nämä 10 asiaa lapsellesi joka päivä

6. Kannusta lasta, kun hän mokaa

Jotta lapsesta kehittyisi sinnikäs ja itsevarma, hän tarvitsee tukea etenkin mokatessaan. Muistuta lasta asioista, joissa hän on hyvä, ja jotka hän on oppinut alkuvaikeuksista huolimatta.

Kerro, että oppiminen tapahtuu harjoittelun kautta, ja joskus virheet johtuvat väsymyksestä, eivät taitojen puutteesta. Tällöin kannattaa levätä ja tehdä jotain muuta. Älä kuitenkaan takerru lapsen mokiin liikaa. Kun tunnemyrsky on rauhoittunut, kannusta häntä yrittämään uudelleen.

Lue myös: Kehu ja ihaile lastasi – se parantaa hänen itsetuntoaan

7. Opeta lasta nauttimaan harjoittelusta

Päämäärä motivoi ihmistä, mutta myös tekemisen pitää tuntua nautinnolliselta. Mitä kärsimättömämpi lapsi on temperamentiltaan, sitä tärkeämpää on saada hänet keskittymään siihen, mitä hän tekee.

Kun lapsi kiipeilee, älä puhu vain ylös pääsemisestä. Kehu lasta jokaisesta askeleesta ja suuntaa hänen huomionsa omaan kehoon kiipeilytelineen huipun sijaan.

Lue myös: Miten opetan lasta sietämään pettymyksiä? Asiantuntija vastaa

8. Rohkaise lasta unelmoimaan

Sisukkuus ei koostu vain työnteosta, vaan myös kyvystä haaveilla. Haaveet nostavat meidät epäonnistumisten yläpuolelle ja hellivät henkisesti.

Älä tukahduta lapsen unelmia äläkä koskaan naura niille. Rohkaise häntä käyttämään mielikuvitustaan, sillä unelmat antavat sisukkaalle ihmiselle siivet silloin, kun jalat eivät kanna.

Keskustele: Onko lapsen mielikuvitus ja itsekseen puhuminen normaalia?

Lähteet: Kidspot, Huffington Post, Väestöliitto

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X