Lapsi Lapsen kasvatus
02/12/2016

Näin tuet erityisherkkää lasta

Erityisherkkä lapsi liikuttuu ja ahdistuu helposti. Herkkyys ei kuitenkaan ole negatiivinen piirre, joka pitäisi kitkeä pois. Lue, miten tunnistat erityisherkän lapsen ja tuet hänen itsetuntoaan.

Näin tuet erityisherkkää lasta

Erityisherkkä lapsi liikuttuu ja ahdistuu helposti. Herkkyys ei kuitenkaan ole negatiivinen piirre, joka pitäisi kitkeä pois. Lue, miten tunnistat erityisherkän lapsen ja tuet hänen itsetuntoaan.

Erityisherkkyydellä tarkoitetaan poikkeuksellisen voimakasta eläytymis- ja aistimiskykyä. Termin kehittäneen psykologian tohtori Elaine S. Aronin mukaan erityisherkkä ihminen on kuin ilmapuntari, joka reagoi vahvasti kaikkeen kokemaansa.

Herkkä lapsi on äärimmäisen valpas

Kova melu voi uuvuttaa herkän ihmisen fyysisesti. Kaunis musiikki tai maisema voivat liikuttaa hänet kyyneliin. Vaikea ihmissuhde vie herkän yöunet, mutta antoisat sosiaaliset tilanteet saavat hänet kukoistamaan.

Herkät huomaavat nopeasti ympäristön pienet muutokset ja prosessoivat jatkuvasti havaintojaan. Tämän vuoksi he kuormittuvat helposti ja tarvitsevat aikaa uusien kokemusten sulatteluun.

Keskustele: Voiko kukaan olla näin yliherkkä?

Testaa: Oletko erityisherkkä?

Erityisherkkä ei ole aina ujo

Erityisherkistä puhutaan usein ujoina ja introvertteina. Asiantuntijoiden mukaan kyse on kuitenkin eri asioista, vaikka herkkyydessä, ujoudessa ja introverttiudessa on samoja piirteitä.

Ujous on opittua sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Torjutuksi tuleminen ja kiusaaminen voivat tehdä puheliaastakin lapsesta aran. Ujot kaipaavat usein seuraa ja kärsivät yksinäisyydestä.

Introvertti taas nauttii yksin olemisesta. Introvertti voi olla rohkea ja itsevarma, mutta hän ei koe tarvetta hakeutua ihmisjoukkoon. Hän uupuu pinnallisesta sosiaalisuudesta. Introvertti ei kuitenkaan reagoi meluun ja hälinään yhtä voimakkaasti kuin erityisherkkä.

Erityisherkkä voi olla luonteeltaan ujo, rohkea, sisään- tai ulospäinsuuntautunut. Voimakas tunne-elämä sekä herkkä hermosto ja aistit yhdistävät erityisherkkiä. Vaikka sosiaalinen tilanne olisi mukava, herkkä uupuu, jos ympäristö on levoton.

Ulkoisten ärsykkeiden lisäksi herkkä tarkkailee keskustelukumppaninsa eleitä ja pohtii tämän motiiveja. Suuressa porukassa oleminen voi uuvuttaa herkän, sillä hän suuntaa huomionsa niin moniin asioihin. Erityisherkkä tarvitsee hiljaisuutta ja rauhaa palautuakseen, ja vetäytyminen voidaan tulkita ujoudeksi.

Lue myös: Tunnista lapsesi temperamentti ja ymmärrät häntä paremmin

Lue myös: Näin tuet ujoa lasta

Ujo, introvertti vai erityisherkkä?

Lapsen suhtautuminen sosiaalisuuteen auttaa vanhempia ymmärtämään, onko hän ujo, introvertti vai erityisherkkä.

●  Ujo lapsi pelkää sosiaalisia tilanteita, mutta kaipaa muiden seuraa.
●  Introvertti lapsi ei pelkää sosiaalisuutta, mutta nauttii enemmän yksin olemisesta.
●  Erityisherkkä lapsi reagoi voimakkaasti sosiaalisiin tilanteisiin, mutta ei välttämättä pelkää niitä. Sosiaalisuus voi innostaa tai kuormittaa häntä huomattavasti. Kiihdyttävän tilanteen jälkeen lapsi on väsynyt tai ylivireä.
●  Ihmisen persoona voi olla yhdistelmä herkkyyttä, ujoutta ja introverttiutta.

Vanhemman kannattaa tarkkailla myös lapsen tunnereaktioita ja aistimuksia. Erityisherkkä liikuttuu, ilahtuu ja pelästyy helposti. Hänellä on herkät aistit, joita hän voi osata hyödyntää poikkeuksellisella tavalla. Melu, kirkkaat valot ja hajut ärsyttävät häntä.

Lue myös: Oletko introvertti äiti? Nämä merkit paljastavat sen

Herkkyyttä ei tarvitse kitkeä

Herkkyydestä tulee ongelma, jos ympäristö tekee siitä sellaisen. Lapsen herkkyys on vanhemmalle rasite, jos aikuinen ei ymmärrä, mistä on kyse. Hälyisessä marketissa itkevä taapero voidaan leimata hankalaksi, ja opettajaa pelkäävää koululaista voidaan patistella reipastumaan.

Herkkyyden kitkeminen vahingoittaa lapsen itsetuntoa ja lisää negatiivista oireilua. Erityisherkästä lapsesta voi kuitenkin kasvaa positiivinen ja itsevarma persoona. Tämä vaatii aikuiselta kärsivällisyyttä ja kykyä arvostaa lapsensa piirteitä.

Keskustele: Miten ujoa ja herkkää lasta tulisi kasvattaa?

Lähteet: Highly Sensitive Person, Parents, Psychology Today, Talent Development Resources

Näin tuet erityisherkkää lasta:

1. Suhtaudu herkkyyteen lahjana

Monet erityisherkät ovat taiteellisesti lahjakkaita. He tulevat usein hyvin toimeen eläinten kanssa ja voivat saada hankalina pidetyt ihmiset avautumaan. Älä murehdi, millaisia vaikeuksia lapsen tunteellisuus voi aiheuttaa. Tue harrastuksia, joissa herkkyydestä on apua.

2. Älä yritä muuttaa lasta

Koko perheenne elämä on helpompaa, kun et kitke lapsesi herkkyyttä. Älä kouli häntä väkisin rohkeaksi. Lapsen itsetunto vahvistuu, kun hän saa olla oma itsensä.

3. Älä käskytä, vaan kannusta

Komentelu voi ahdistaa herkkää lasta niin paljon, että hän lamaantuu toimintakyvyttömäksi. Älä uhkaile lasta tai huuda hänelle. Selitä, miksi hänen pitää toimia tietyllä tavalla ja näytä esimerkkiä. Kehu lasta onnistumisista ja suhtaudu hänen virheisiinsä neutraalisti.

4. Keskity lapsen vahvuuksiin

Erityisherkät ovat usein tunnollisia. He ovat piinallisen tietoisia virheistään, joten vanhemman on muistutettava lasta hänen vahvuuksistaan. Kehu lapsesi luonnetta, älä vain hänen saavutuksiaan.

5. Rauhoita lapsen koti ja mieli

Rauhoita koti aistiärsykkeistä kuormittavien päivien jälkeen. Älä anna lapsen roikkua netissä iltaisin, jotta hänen unensa ei häiriinny. Opeta lapselle tyyneyttä hillitsemällä omat hermosi vaikeissa tilanteissa.

6. Aseta turvalliset rajat

Myös herkkä lapsi tarvitsee sääntöjä ja rajoja. Liika vapaus voi saada hänet ahdistumaan ja oirehtimaan entistä pahemmin. Älä anna kaikessa periksi siksi, että lapsi on herkkä. Tärkeintä on tapa, jolla ohjailet häntä. Älä riehu ja uhkaile, vaan ole määrätietoinen ja rauhallinen.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.