Kasvatus 07.10.2016 Päivitetty 20.10.2021

Pikkusisko isoveljen palvelijana – pitäisikö puuttua? Perheterapeutti vastaa

Mitä pitäisi tehdä, jos isoveli suostuttelee karkkipalkalla pikkusiskon palvelijakseen? Perheterapeutti vastaa.

Teksti
Kaksplus
Kuvat
iStock ja Mirva Kakko/Otavamedia

Kysymys: ”Meillä isoveli on jo pitkään passauttanut itseään pari vuotta nuoremmalla pikkusiskolla. Nyt lapset ovat jo 7- ja 5-vuotiaat, mutta tätä on jatkunut jo pitkään. Käytännössä siis isoveli teettää jatkuvasti pienemmällä erilaisia palveluksia: pyytää esimerkiksi hakemaan vettä itselleen. Välillä kyse on isommistakin hommista, kuten huoneen siivoamisesta. Näistä itselleen kuuluvista kotitöistä isoveli lupaa palkkioksi karkkia.

Pikkusisko haluaa miellyttää ja päästä isoveljen suosioon, joten hän auliisti hoitaa hommat. Pitäisikö meidän vanhempien puuttua asiaan, ja miten?”

Vanhempien tehtävänä on olla perheenne pomoja ja välillä myös liikennepoliiseja, jotka huolehtivat tasapuolisesta työn- ja vastuunjaosta. Sitä roolia ei pidä eikä saa antaa lapselle. Muuten se tuo lastenne välille epätasa-arvoisen asetelman. Isoveli taitaa myös pitää lahjomisillaan vielä vähän pienempää pikkusiskoa vähän hömppänä, joka suostuu tekemään ehkä suuriakin töitä vaivaisen muutaman karkin korvauksilla.

Suosittelen siis puuttumaan asioihin ja vaatimaan myös isoveljeä hoitamaan omat velvollisuutensa. Tämän tilanteen eteen hän joutuu myös koulussa ja kaverien kanssa. Kaveritkaan eivät yleensä suostu tekemään läksyjä kenenkään puolesta parin karkin tähden.

Näin lapsenne myös kokevat olevansa teidän vanhempien silmissä tasa-arvoisessa asemassa, sillä 5-vuotias ei osaa vielä pitää omia puoliaan samalla tavalla kuin koululainen.

Lue myös: Kasvatus kysyy pitkää pinnaa

Sisarussuhteeseen kuuluu myös kateus

Sisarusten välinen nahistelu ja tappeleminen on muuten kuitenkin perheessä aivan normaali ilmiö, vaikka se merkitseekin teidän vanhempien näkökulmasta usein ärsyttävää poliisina olemista.

Jokaiseen sisarussuhteeseen liittyy sisarkateutta. Se on luonnollista, ja jokainen lapsi haluaa tietää, että on teille vanhemmille yhtä rakas ja tärkeä kuin sisko tai velikin. Teidänkin lapsenne käyvät keskenään kisailua vanhempien rajallisesta ajasta, huomiosta ja rakkaudesta.

Sisarus tuntuu saavan aina jotain enemmän tai parempaa kuin itse, ja omat saamiset unohdetaan kokonaan. Jokainen, jolla on sisaruksia, muistaa varmaan itsekin, mistä on kyse.

Voisiko jostain tällaisesta olla kyse teidän tapauksessanne? Kokeeko isoveli mahdollisesti siskon olevan enemmän vanhempien suosiossa, tai että sisko pienempänä saa enemmän ymmärrystä osakseen, vaikka tulisi sotkemaan ison pojan leikkejä?

Olkaa passuutuksen osalta vielä rohkeammin poliiseja ja tehkää isoveljelle selväksi, mitä häneltä odotetaan. Lapsi tarvitsee rajoja, vaikka näyttäisi siltä, että hän haluaisi muka olla pikkusiskon rajojen asettaja.

Lue myös: Näin käännät sisaruskateuden vahvuudeksi

Veljen voi laittaa kokeeksi siskon asemaan

Koska lapsillanne on myös jonkin verran ikäeroa, on tärkeää, että kummallakin on omaa ikätasoaan vastaavaa tekemistä ja aktiviteettejä. Pojalle pikkusiskon ”vauvamaisempi” seura ei ehkä riitä, vaan hän kaipaa jo isojen poikien välistä leikkiä, ettei tarvitse tehdä siskolle kepposia, joita ehkä ainakin osa näistä töistä on ollut.

Pienenä kokeiluna voisitte myös nyt opetusvaiheessa kokeilla sitä, miltä veljestä tuntuisi tehdä yksi hänen siskolleen antama tehtävä itse vain parin karkin takia. En tarkoita tätä minään rangaistuksena: pelkkä ajatusleikki yhdessä pojan kanssa varmasti riittää, jotta hän käsittää, miksi te vanhemmat puututte nyt hänen tekemisiinsä.

Keskustelkaa kotona tilanteesta ja kertokaa myös 5-vuotiaalle, miksi veljen puolesta ei asioita kuulu tehdä. Karkkipäivä tulee muutenkin. Siskoa voi myös pyytää kertomaan, jos veli vielä pyytää tekemään jotain, mikä ei kuulu hänelle.

Lue myös: Näillä viidellä keinolla kasvata kaameista kakaroista suloisia pilttejä

Essi JuvakkaEssi Juvakka on psykologi, perheterapeutti, pariterapeutti ja kolmen lapsen äiti. Hän vastaa vanhempien kysymyksiin Kaksplus-lehden palstalla Essi vastaa. Voit lähettää Essille kysymyksen osoitteeseen kaksplus(at)otavamedia.fi.

Lue myös Essin muut neuvot:

Lapsen yöllinen kauhukohtaus – miten toimin?
Lapsi kaivaa koko ajan nenää, mitä teen?
Voiko arkaa lasta patistaa?
Pitääkö vauvaperheen ottaa heti vieraita vastaan?
Mitä tehdä, kun sisarukset tappelevat koko ajan?
Periytyykö yksinäisyyteni lapselleni?
Mitä tehdä, kun lapsi kiukuttelee siirtymätilanteissa?
Mitä teen, kun vauva ei suostu syömään soseita?
Milloin on oikea aika tehdä toinen lapsi?
Miten saan lapsen nukahtamaan itsekseen?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X