Lapsen kehitys 18.10.2017 Päivitetty 29.01.2021

Tarjolla helppoa ja kätevää tekemistä lasten kanssa – joko olet kuullut Satupäivästä ja Leikkipankista?

Kaivakaahan Ronja Ryövärintytär, Tatu ja Patu, Reuhurinteet, Ryhmä Hau ja Harry Potterit kirjahyllyistä, sillä tänään juhlitaan valtakunnallista Satupäivää. Satujen lukemisen jälkeen teemaa voi jatkaa leikkimällä. Jos ideat loppuvat kesken, avuksi voi ottaa Leikkipankin.

Teksti
Jenni Heiti

Syysloma, ja: ”Äääiii-tiiiiiii-iiiii, mulla ei oo mitään tekemistä!” Tuttu tilanne, vai mitä? Onneksi tänään on helppo ideoida monenlaista tekemistä, on nimittäin virallinen, valtakunnallinen Satupäivä. Satupäivänä satuja luetaan ja esitetään teattereissa, kirjastoissa, kirjakaupoissa, kouluissa, päiväkodeissa, vanhainkodeissa, kulttuurikeskuksissa ja museoissa ympäri maan.

Satupäivä on kasvanut vuosien varrella pienestä teemapäivästä valtakunnalliseksi sadun juhlaksi, johon voi osallistua monin tavoin. Satupäivän ohjelmassa on nähty vuosien varrella muun muassa satusuunnistusta, paraateja, kirjanvaihtotapahtumia ja sadunlukijavierailuja päiväkoteihin, kouluihin ja palvelutaloihin.

Sadut ovat tie leikkiin

Valtakunnallisen Satupäivän tavoitteena on herätellä niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin sadun maailmaan arjen keskellä. Saduilla, lastenkirjallisuudella ja -kulttuurilla on valtava merkitys lapsen kielen kehitykselle ja mielikuvituksen mahdollisuuksien käsittämiselle. Laadukas lastenkulttuuri antaa mahdollisuuksia myös vaikeiden kysymysten, kuten kuoleman, eron tai kiusaamisen käsittelyyn. Ja vaikka virallinen Satupäivä on kerran vuodessa, osaksi omaa arkea sen voi ottaa vaikka viikoittain.

Sadut ovat hyvää materiaalia mielikuvitukselle, jota tarvitaan leikeissä. Niihin hetkiin, kun viikonloppuaamun tylsyys voittaa mielikuvituksen, tai lapset käyttävät mieluummin aikansa riitelemällä kenen leikkiä leikittäisiin, voi kokeilla ratkaisuna Leikkipankkia.

Leikkipankki toimii verkossa ja sieltä  löytyy ideoita eri-ikäisille ja erilaisiin tilanteisiin. Vinkkejä voi etsiä esimerkiksi osallistujien iän, tarvittavan tilan, leikkijöiden määrän mukaan tai suoraan leikin nimellä.

Jokaisella on mahdollisuus lisätä omat suosikkinsa Leikkipankkiin, ja sanallisen kuvailun lisäksi leikkiohjeet voi liittää myös kuvina ja videoina.

Lue myös:

Mitä tehdä, kun lapsi puhuu omiaan ja keksii tarinoita?

Leikin merkitys: tunnista leikin 5 lajia ja niiden merkitys

Onko lapsen kanssa pakko leikkiä? Psykoterapeutti vastaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X