Lapsi Lapsen terveys
22/08/2016

Imeekö lapsesi peukkua? Se voi ehkäistä allergioita

Lapsen allergian ehkäisyyn on löytynyt erikoinen keino: peukalon imeminen ja kynsien pureskelu.

Allergia vaivaa tutkitusti harvemmin niitä, jotka imevät peukaloa.

Imeekö lapsesi peukkua? Se voi ehkäistä allergioita

Lapsen allergian ehkäisyyn on löytynyt erikoinen keino: peukalon imeminen ja kynsien pureskelu.

Allergia ja peukalon imeminen eivät yleensä esiinny samassa ajatuksessa. Mutta samassa tutkimuksessa ne esiintyvät. Perinteisesti peukalon imemistä ja kynsien pureskelua pidetään huonoina tapoina, mutta ne saattavat myös suojata lapsia allergioilta. Kanadalais–uusiseelantilaisen tutkijaryhmän havainnot perustuvat runsaan tuhannen lapsen terveystietoihin. Peukalon imemisestä ja kynsien pureskelusta oli kysytty vanhemmilta lasten ollessa 5-, 7-, 9- ja 11-vuotiaita. Kolmannes lapsista joko imi peukaloa tai pureskeli kynsiään.

Allergioita tutkittiin prick-ihotesteillä. Tulosten perusteella allergiat olivat kynsienpureskelijoilla ja peukalonimijöillä noin kolmanneksen harvinaisempia kuin muilla lapsilla. Tämä havaittiin lasten ollessa 13-vuotiaita, mutta myös aikuisiässä. Yhteys oli erityisen vahva, jos lapsi oli ollut sekä peukalonimijä että kynsienpureskelija. Kynsien pureskelu tai peukalon imeminen eivät vaikuttaneet astman tai heinänuhan todennäköisyyteen.

Lue myös:
Tunnista vauvan allergia: näin helpotat oireita

Allergia harvinaisempaa myös koiraperheissä

Tutkijoiden havainto tukee oletusta, jonka mukaan lapsuuden infektioiden ja mikrobialtistuksen vähentyminen on lisännyt allergioita. Aiemmissa tutkimuksissa allergiat ja astma on havaittu harvinaisemmiksi myös maatilalla kasvavilla sekä koiraperheissä.

Kynsien pureskelu ja peukalon imeminen saattavat kuitenkin lisätä sormitulehduksia ja hammasongelmia, joten niihin ei kannata erityisesti kannustaa. Tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Lue myös:
8 faktaa lasten ruoka-allergioista

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Avainsanat

Kommentit

Peukalon imeminen on merkki psyykkisestä häiriőstä.Siis ei vauvalla vaan yli 1-vuotiaalla.
Kynsien pureskelu taas useinmiten tarkoittaa henkistä jännitystä esim.kun lapsi menee kouluun voi kokea sen pelottavana tai kun ihminen hermostuu hän puree kynsiä.Allergia juttu on mielestäni sattuma vaan.

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.