Lapsi Lapsen terveys
05/09/2016

Lapsen astma hoitoon ajoissa

Jatkuva yskä, pitkittynyt flunssa ja hengitysvaikeudet voivat kertoa lapsen astmasta. Hoito kannattaa aloittaa varhain, jotta tauti ei pahene.

Lapsen astma hoitoon ajoissa

Jatkuva yskä, pitkittynyt flunssa ja hengitysvaikeudet voivat kertoa lapsen astmasta. Hoito kannattaa aloittaa varhain, jotta tauti ei pahene.

Astma on pikkulasten yleisin pitkäaikaissairaus: jopa viisi prosenttia lapsista sairastaa lääkärin toteamaa astmaa.

Astma on keuhkoputkien pitkäaikainen tulehdussairaus, ja sen tunnistaminen saattaa olla vaikeaa. Taudista voi kertoa vaikka se, että lapsi on pitkään poikkeuksellisen väsynyt eikä jaksa leikkiä tavalliseen tapaansa.

Diagnoosi joudutaan toisinaan tekemään oirehistorian ja lääkehoitokokeilujen perusteella, koska pienimpiä lapsia ei voida tutkia samoilla menetelmillä kuin aikuisia.

– Astmatutkimukset ovat tarpeen, jos lapsella on vinkuvia hengitysvaikeuksia, erityisesti uloshengityksen yhteydessä. Perintötekijöillä on merkittävä osuus astman puhkeamisessa, kertoo lastenlääkäri ja allergologian dosentti Merja Kajosaari Hyksin Lasten ja nuorten sairaalasta.

Astmaoireet alkavat usein hengitysteiden virustulehduksen, allergisen reaktion tai rasituksen yhteydessä. Pienten lasten astma on usein vahvasti yhteydessä atopiaan eli perittyyn yliherkkyystaipumukseen. Pojilla tauti on jostain syystä tavallisempi kuin tytöillä.

Lue myös: Vauvanruoka: kalaa ja viljaa jo viisikuiselle?
Keskustele: Lapsen astma oireili vain yskänä

Hoitamaton astma voi heikentää keuhkoja

Astman hoito tulisi aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta tauti ei pääsisi pahentumaan. Pitkään jatkunut hoitamaton tulehdus voi heikentää keuhkojen toimintaa pysyvästi. Onnistuneen hoidon takaa vain jatkuva seuranta.

Astmalääkkeet voidaan jakaa tulehdusta hoitaviin ja keuhkoputkia avaaviin lääkkeisiin. Tavoitteena on lieventää tulehdusta, vähentää limaneritystä ja avata supistuneita keuhkoputkia.

– Yleensä astmaatikolle määrätään päivittäin käytettävää, tulehdusta hoitavaa lääkitystä. Tämän lisäksi pitää olla myös varalla hengitysteitä avaavaa, lyhytvaikutteista lääkettä. Lääke voi olla joko hengitettävä tai nieltävä. Lapset ottavat luonnollisesti mieluiten sellaista lääkettä, jonka annostelu on mahdollisimman helppoa ja nopeaa, Kajosaari toteaa.

Alle viisivuotiaat lapset voivat käyttää astmalääkkeen ottamiseen annossumutinta yhdistettynä sumutussäiliöön, pienimmät voivat tarvita kasvonaamaria tai lääkesumutinta.

Imeväiset ja pienet leikki-ikäiset tarvitsevat usein melko suuria lääkemääriä, koska lasten sisäänhengittämä lääkemäärä jää usein odotettua pienemmäksi.

Lue myös: Allergiat ja astma yleisempää sektiolapsilla?
Keskustele: Kertokaa kikat lapsen yskän hoitoon!

Astmakohtaus tulee usein aamuyöllä

Hankalaa astmaa sairastavan lapsen astmaoireet voivat pahentua erityisesti aamuyöllä, ja silloin tarvitaan yleensä keuhkoputkia avaavaa lääkitystä. Astmakohtauksen vaikeutta aliarvioidaan usein. Hengitystapa ja -taajuus kertovat, miten vakava tilanne on.

Henkeä uhkaavassa tilanteessa hengitysäänet hiljentyvät, vinkunat jopa katoavat ja hengitys on pinnallista. Lapsi voi olla sinertävä ja sekava. Vakavan kohtauksen yllättäessä on ensiarvoisen tärkeää rauhoittaa lasta, kunnes lääkitys tehoaa ja ensiapu saadaan paikalle.

Tulehduskipulääkkeet, kuten asetyylisalisyylihappo ja ibuprofeiini, saattavat aiheuttaa astmakohtauksen, joten niitä tulee välttää. Lasten omat särky- ja kuumelääkkeet, kuten Panadol, aiheuttavat sen sijaan harvoin ongelmia.

Astmassa omahoito on tärkeää. Tiedon keräämisen ja oikean lääkityksen lisäksi siihen sisältyvät oirekirjanpito ja PEF-puhallusarvojen seuranta. PEF-tutkimuksella mitataan uloshengityksen huippuvirtausta. Taudin pahentuessa puhallusarvo heikkenee selvästi.

Lue myös: Näin hoidat flunssan ja muut lastentaudit
Keskustele: Lapsen nopea hengitys kuumeessa, syytä huolestua?

Pakkanen kuivattaa limakalvoja

Talven pakkaset ovat astmaatikoille haastavia, sillä pakkanen heikentää hapenottokykyä ja kuivattaa limakalvoja. Astmaatikon hengitystiet reagoivat tulehduksen vuoksi herkemmin kylmään ilmaan.

Hengitysteiden suojaamiseen sopii hyvin lämmin kaulaliina, jonka voi vetää kasvojen päältä. Yli kymmenen asteen pakkasessa astmaatikon tulee varoa rasittavaa liikuntaa ulkoilmassa.

Hengitystieinfektiot iskevät helpommin allergista nuhaa tai astmaa sairastaviin, joiden hengitystiet ovat jo valmiiksi alttiita ärsytykselle. Virusinfektioiden aikana allergian tai astman hoitoa joudutaan usein tehostamaan.

Astman perimmäistä syytä ei tunneta eikä tautiin ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta oireiden lievittämiseksi voidaan tehdä paljonkin. Puhkeamiseen vaikuttavat perintötekijät ja mahdollisesti myös ympäristön kemikaalit ja ravitsemus.

Vähäinen vihannesten ja hedelmien käyttö ja runsas ruokasuolan käyttö on yhdistetty astmaan, mutta tämä ei selitä taudin yleistymistä.

Lähde: Maarit Huovinen (toim.): Astma. Duodecim 2002. Lisätietoa: www.hengitysliitto.fi, www.allergia.com

Lue myös: Näin tunnistat ja hoidat lapsen siitepölyallergiaa
Keskustele: Vauvan hengitys rohisee ja vinkuu, mitä teen?

Elimistö puolustautuu liian tehokkaasti

Astmassa keuhkoputkien sisäpinnan limakalvo on tulehtunut ja turvoksissa. Tulehdus on elimistön omien solujen tuottamien välittäjäaineiden aiheuttamaa. Taustalla voi olla allergiaa, virusten, kemiallisten aineiden sekä tuntemattomien tekijöiden laukaisemia reaktioita.

Taudin logiikka on sama kuin allergiassa: elimistö puolustautuu, vaikka sitä uhannut vaaratekijä on jo poistunut tai lakannut vaikuttamasta.

Astman oireita ovat lisääntynyt limaneritys, yskä, hengenahdistus ja hengityksen vinkuminen. Tauti jaetaan ulkosyntyiseen eli allergiseen astmaan ja sisäsyntyiseen eli ei-allergiseen astmaan.

Lasten astma on useimmiten ulkosyntyistä ja aikuisten astma sisäsyntyistä. Toisinaan myös ympäristötekijät, kuten homevaurio, voivat aiheuttaa astman kaltaisen tilan.

Astman vaikeusaste määritellään lääkehoidon tarpeen mukaan vaikeaan, keskivaikeaan ja lievään astmaan. Vaikeaan astmaan liittyy öisiä hengenahdistuskohtauksia ja sairaalahoidon tarvetta, lievässä astmassa oireet ovat satunnaisia ja lievempiä. Hoitamattomaan astmakohtaukseen voi kuolla, mutta etenkin alle 15-vuotiailla astmakuolemat ovat harvinaisia.

Allergisista lapsiastmaatikoista noin puolet tulee oireettomiksi murrosikään tultaessa.

Lue myös: Näin poistat tukoksen lapsen hengitysteistä – katso video

Astma jo puolivuotiaana

Tamperelaisten Essi ja Jarmo Lehtisen molemmilla pojilla on astma. Tammikuussa neljä vuotta täyttävällä Toivolla astma on vaikeampi ja tauti on kiusannut jo vauvasta, kuusivuotiaalla Leo-veljellä se todettiin tänä syksynä.

– Toivo oli jo ensimmäisenä keväänään jatkuvasti nuhainen ja tukkoinen. Allergialääkäri totesi astman, kun hän oli puolivuotias; diagnoosiin riitti kolme peräkkäin sairastettua keuhkoputkentulehdusta. Samalla tuli ruoka-aineallergiadiagnoosi, ja mikään muu ravinto kuin apteekista saatava erikoiskorvike ei käynyt pitkään aikaan. Lapsiparka oli ihottumainen ja niin tukkoinen, ettei hän jaksanut imeä rintaakaan kuin hetken, ja käänsi sitten päänsä pois, Essi muistelee.

Hän on miettinyt jälkikäteen, mikä vaikutus Toivon astman puhkeamiseen oli sillä, että lapsi sai äidinmaidon kautta antibiootteja pariviikkoisena, kun Essi joutui sairaalaan pahan rintatulehduksen vuoksi.

– Luulen, että perimäkin vaikuttaa: Jarmolla on astma ja hänen mummullaankin oli. Essi rupesi epäilemään, että Leollakin on astma, kun hän kuunteli pojan kuivaa yöyskää viime kesänä.

Rasitustestissä epäily kävi toteen, ja allergiatesteissä näkyi lisäksi herkistyminen koivun siitepölylle ja heinille. Samalla löytyi selitys sille, miksi muuten reipas poika ei jaksanut juosta ikätovereittensa tahdissa, vaan hänen täytyi aina välillä pysähtyä lepäämään. Kun lääkitys on saatu kuntoon, Leo jaksaa taas juosta.

Molemmat pojat käyttävät päivittäin Flixotide-lääkettä aamuin illoin hampaiden pesun yhteydessä. Astmakohtauksia varten on olemassa avaava lääke Ventoline, jota on tähän mennessä tarvinnut vain Toivo.

– Kun Toivo oli vuoden vanha, jouduimme viikoksi sairaalaan astman vuoksi, ja samalla saimme kotiin lainaan spira-laitteen, josta oli paljon apua. Sen avulla nestemäinen lääke höyrytettiin, jotta se meni varmemmin perille. Sairaalaan ei sen jälkeen tarvinnut lähteä, vaan saatoimme itse lääkitä poikaa. Jonain yönä annoimme neljän tunnin välein lääkettä, ja välillä desinfioimme koko koneiston, Essi kertoo.

Nyt Toivon astma on hallinnassa ja spira on voitu palauttaa sairaalaan. Ruusunmarjasoseen, maissin ja korvikkeen syömisestä on edetty siihen pisteeseen, että ainoastaan maito ja raaka kananmuna ovat kiellettyjen ruokien listalla.

Toivo on aloittanut syksyllä päivähoidossa, ja flunssaa on ollut runsaasti. Yöt ovat edelleen välillä risaisia.

Lue myös: Tunnista lapsen allergia ja helpota oireita

Vähättely tuntuu pahalta

Miten allergioiden ja astman kanssa sitten jaksaa arjessa? Essi kehottaa astmalasten vanhempia purkamaan ahdistustaan puhumalla ymmärtäväisille ihmisille.

– Joskus, kun Toivon astma ja allergia olivat pahassa vaiheessa, muistan soittaneeni eräälle äidille, jolla oli sama tilanne, mutta jo isompi lapsi. Kommentit siitä, että lapsen yliherkkyydet menevät usein ohi kolmanteen ikävuoteen mennessä eivät helpottaneet oloa silloin, kun jokainen päivä tuntui todella raskaalta, Essi kertoo.

– Olen tuntenut vihaa, kun minua ei ole kuunneltu tai kun joku on tullut sanomaan, että liioittelen ja kuvittelen lasteni vaivoja. Allergia ja astma rajoittavat elämää: Toivon kanssa on ollut vaikea lähteä minnekään jo tiukan ruokavalion vuoksi. Allergiaperheessä kannattaa ottaa vastaan kaikki apu, mitä tarjotaan, hän jatkaa.

Nyt tilanne on parempi ja molempien poikien hoito jo kohdallaan. Yllätyksiä tulee silti edelleen, kuten se, että Toivo on ruvennut oireilemaan maidosta ihon sijaan hengitysteillä.

Viime aikoina perhe on löytänyt astman lääkehoidon rinnalle lievitykseksi myös suolahuonehoidon. Tutkimuksissa on havaittu, että se vähentää astmaatikkojen keuhkoputkien yliärtyvyyttä ja yöheräämisiä.

Lue myös: Koira tulossa vauvaperheeseen – ota nämä asiat huomioon

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.