Lapsen terveys 10.10.2016 Päivitetty 26.06.2023

Lapsen korvatulehdus: Uutta tietoa lääkärikäynneistä

Kun lapsella on korvatulehdus, häntä ei välttämättä tarvitse viedä seurantakäynnille lääkäriin, vaikka tulehdusta ei hoidettaisikaan antibiootilla. Lapsen vointi ratkaisee.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Jos lapsen vointi on selvästi parantunut, häntä ei tarvitse viedä uudelleen lääkäriin korvatulehduksen vuoksi silloinkaan, kun hoidossa ei ole käytetty antibioottikuuria. Näin todetaan Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) Lasten ja nuorten klinikan välikorvantulehduksia koskevassa tutkimustuloksessa.

Vanha suositus oli se, että lapsi tarvitsee uuden lääkärintutkimuksen 2–3 päivän kuluttua, kun hänellä on diagnosoitu välikorvantulehdus, jota on hoidettu ilman antibioottia.

Lue myös: Näin hoidat flunssan ja muut lastentaudit

Lapsen vointi ratkaisee

Tyksin tutkimuksessa kävi ilmi, että jos lapsen vointi oli seurannassa selvästi paranemassa, korvatulehduksen paheneminen oli hyvin epätodennäköistä. Tulehdus paheni vain kolmella prosentilla lapsista.

Niistä lapsista, joiden vointi ei alkanut parantua tai huonontui, peräti kolmasosalla korvatulehduskin paheni. Lapsen vointi siis ratkaisee, tarvitaanko uutta lääkärikäyntiä.

Lue myös: Korvatulehdus vauvalla – näin ehkäiset ja hoidat sen

Korvakipu pitää hoitaa

Tyksin aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että vaikka antibioottihoidolla on tehoa, vain noin kolmasosa lapsista tarvitsee sitä. Tämän vuoksi välikorvantulehduksen hoitoon ei pitäisi aloittaa antibioottia ”varmuuden vuoksi”. Sen sijaan lapsen kipua tulee aina hoitaa tehokkaasti kipulääkkeillä, ja vointia pitää seurata. Tarvittaessa antibiootti voidaan aloittaa myöhemmin.

Tyksin Lasten ja nuorten klinikan Pikkunorsu-tutkimuksessa seurattiin 158 alle 3-vuotiasta lasta, joilla todettiin äkillinen välikorvantulehdus ja joille ei heti aloitettu antibioottihoitoa.

– Tutkimustuloksen perusteella on aiempaa helpompi ja turvallisempi seurata lapsen vointia ilman, että antibioottihoito aloitetaan välittömästi kaikille lapsille, toteaa väitöskirjatutkija, lääketieteen lisensiaatti Johanna Uitti.

Hän muistuttaa, että riippumatta siitä, onko välikorvantulehdukseen aloitettu antibiootti vai ei, lääkäriin pitää olla yhteydessä, jos lapsen vointi ei parane tai huononee.

Lue myös:
Milloin vauva pitää viedä lääkäriin?

Kun lapsi tunkee jotain korvaan tai nenään, toimi näin

Lisätietoa: Jama Pediatrics

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X