Lapsen terveys 21.08.2017 Päivitetty 13.08.2019

Mitä tehdä, kun lapsi ei nukahda iltaisin? Näin katkaiset yökukkumisen kierteen

Päiväkodin aloittaminen voi mullistaa lapsen arjen niin, että unentulo iltaisin viivästyy kerta toisensa jälkeen. Pieni yökukkuja rauhoittuu yleensä uuteen tilanteeseen tottumisen myötä. Joskus kukkumisen taustalla on muutakin kuin jännitystä.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Pieni yökukkuja voi koetella äidin ja isän hermoja. Tiedäthän tilanteen: kello on jo kymmenen tai yksitoista illalla, mutta lapsi kipuaa yhä uudestaan pois sängystä ja keksii asiaa. Pitää päästä vessaan tai saada juomista tai rapsuttelua, eikä nukkumatista ole tietoakaan.

Tai sitten lapsi herää keskellä yötä ja kipittää vanhempien sänkyyn. Hän voi kertoa nähneensä painajaista tai hakea muuten vain turvaa herättyään kesken unien yksin omassa sängyssään.

Nukahtamisvaikeudet ja yöheräily ovat monille lapsiperheille arkipäivää, ja jo päiväkodin aloittaminen voi sekoittaa pienen lapsen unirytmin. Päiväkodin lepohetkikin osuu ehkä eri ajankohtaan kuin päiväunet kotona.

Yökukkuja rauhoittuu yleensä ajan mittaan

Päiväkodin aloitukseen liittyvä jännitys ja levottomuus hellittävät yleensä pikku hiljaa, kun lapsi tottuu uuteen arkeensa. Rauhoittuminen voi olla vaikeaa, kun kaikki uusi ja outo pyörii mielessä vielä nukkumaan mennessä.

Päiväkoti-ikäinen lapsi ei välttämättä vielä erota todellisuutta ja kuviteltua, ja jos hän näkee painajaisia, hän saattaa myös alkaa pelätä nukkumaanmenoa. Lapsen kanssa kannattaisikin koettaa jutella rauhassa jännityksen syistä ja tunteista, joita päivähoidon aloittaminen herättää.

– Uniongelmat voivat liittyä myös päivän tapahtumiin. Asiat voivat alkaa pyöriä mielessä nukkumaan mennessä samalla tavalla kuin aikuisilla, sanoo johtava psykologi Tuija Turunen Terveystalosta.

Unenpuute vaikuttaa keskittymiskykyyn

Jos nukahtaminen venyy kovin pitkälle, aamulla herääminen on vaikeaa ja lapsi voi olla kärttyinen. Päiväkodissa lapsi saattaa nukkua pitkät päiväunet ja sitten valvoa taas myöhään seuraavana iltana – ja kierre on valmis. Tällaisesta tilanteesta kannattaa jutella päiväkodin hoitajien kanssa.

Ongelma voi olla niinkin päin, että lapsi ei osaakaan nukkua heti päiväunia päiväkodissa, kun ympäristö tuntuu vieraalta. Päiväunien poisjäänti voi tehdä illoista levottomia ja vaikeuttaa nukahtamista, kun lapsi on yliväsynyt.

Tuija Turusen mukaan riittävä uni on lapselle erittäin tärkeä asia, sillä aivot kehittyvät levossa. Silloin opittuja asioita siirtyy pitkäkestoiseen muistiin.

Yliväsynyt lapsi voi olla levoton ja ärtynyt eikä pysty hallitsemaan käytöstään. Pahimmillaan univaje heikentää keskittymiskykyä ja oppimista.

Yökukkumisen kierre pitää katkaista

Jos lapsen uniongelmat ovat jatkuvia, syntyy helposti kierre, joka vaikuttaa koko perheeseen. Jos tilanne ei helpota kotikonstein, kannattaa mennä puhumaan asiasta neuvolaan.

Joskus taustalla on fyysinen tekijä tai sairaus. Tilapäisiä unihäiriöitä aiheuttavat muun muassa hengitystieinfektiot tai allergiat, mutta jatkuvien ongelmien syynä voivat olla esimerkiksi iso kitarisa, uniapnea, astma tai kilpirauhasen liikatoiminta.

Pitkään jatkuneiden uniongelmien syitä kannattaa selvitellä lääkärin vastaanotolla, jos epäilee jotakin fyysistä syytä. Jotkut neurologiset sairaudetkin aiheuttavat univaikeuksia. Tällaisia ovat esimerkiksi epilepsia, narkolepsia, migreeni, autismi ja ADHD.

Koska uniongelmiin on monia mahdollisia syitä, niitä voidaan selvittää tarvittaessa yhteistyössä lastenlääkärin, lastenneurologin ja psykologin kanssa.

Lue myös:

Ovatko lapsesi päiväunet katkonaisia tai kestääkö nukuttaminen kauan? 7 ratkaisua päiväunipulmiin

Milloin ja miten lopettaa lapsen päiväunet?

Leikki-ikäisen päiväunet päiväkodissa – tarpeen vai yöstä pois?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X