Lapsi Lapsen terveys
08/07/2017

Ovatko lapsesi päiväunet katkonaisia tai kestääkö nukuttaminen kauan? 7 ratkaisua päiväunipulmiin

Miksi joku lapsi ottaa päivällä vain vartin päiväunet, kun taas toinen nukkuisi useamman tunnin? Päiväunet ovat joskus mutkikas asia. Ratkoimme asiantuntijan kanssa yleisimmät nokosiin liittyvät ongelmat.

Jo kolmikuiset nukkuvat yöllä pisimmän pätkän, ja puolivuotiailla päiväunien ajankohta alkaa usein vakiintua.

Ovatko lapsesi päiväunet katkonaisia tai kestääkö nukuttaminen kauan? 7 ratkaisua päiväunipulmiin

Miksi joku lapsi ottaa päivällä vain vartin päiväunet, kun taas toinen nukkuisi useamman tunnin? Päiväunet ovat joskus mutkikas asia. Ratkoimme asiantuntijan kanssa yleisimmät nokosiin liittyvät ongelmat.

Ah, mikä ihana hiljaisuus. Kahvinkeitin porisemaan, naistenlehti käteen ja sohvalle vaakatasoon. Vaikka lasten päiväunet ovatkin öitä valvoneiden vanhempien pelastus, ne aiheuttavat joskus päänvaivaa: Kuinka lapsen saisi nukahtamaan? Paljonko hänen olisi hyvä nukkua ja miten ajoittaa päiväunet, jotta ne eivät vaikuttaisi yöuneen?

Lastenneurologi Outi Saarenpää-Heikkilä lohduttaa, että päiväunia miettiessä on tärkeää ymmärtää, että unentarve on yksilöllistä, eikä lapsia – edes sisaruksia – kannata vertailla toisiinsa. Yksi nukkuu pitkään ja toinen ottaa vain nokoset.

– Kaikki tarvitsevat unta, mutta on mysteeri, miksi joku tarvitsee unta enemmän ja toinen vähemmän, hän kertoo.

Fakta on kuitenkin se, että ilman riittävää unta ei selviä kukaan.

– Lapsi tarvitsee päiväunia ollakseen virkeä ja jaksaakseen olla koko päivän toimintakykyisenä. Ne tekevät aivoillekin hyvää.

Kysyimme Saarenpää-Heikkilältä neuvoa vanhempia askarruttaviin päiväunipulmiin.

Tapaus 1: Vain pienet nokoset

Taaperoni ottaa vain pienet puolen tunnin nokoset päivällä, eikä hän nuku yölläkään vanhempiaan pidempään. Mistä tiedän, että hän saa tarpeeksi unta vuorokauden aikana?

Outi: Unentarve on yksilöllistä, joten älä tuijota tuntimääriä. Olennaisinta on, millainen lapsi on hereillä ollessaan. Taaperot harvoin pötköttelevät sängyssä huvikseen, elleivät he ole kipeinä. Jos lapsi on väsynyt, ärtynyt, käy hitaalla ja hänen on vaikea keskittyä, hänelle todennäköisesti tekisi hyvää nukkua enemmän. Jos taas lapsi on virkeä, mitä luultavimmin hän saa tarpeeksi unta.

Tapaus 2: Viekö valo lapsen päiväunet?

Lapseni on herkkäuninen. Kesän lähestyessä valon määrä lisääntyy huomattavasti, joten pelkään päiväunien puolesta. Nukahtaako lapsi huonommin valoisalla? Pitäisikö kesäuniin varautua jotenkin?

Outi: Päiväunet eivät ole valorytmistä kiinni siten kuin yöunet. Mietipä itseäsi: usein lounaan jälkeen haukotuttaa, vaikka päivä olisi kirkkaimmillaan. Väsymys johtuu siitä, että ihminen on ollut pitkään valveilla, ja keho haluaisi tankata unta.

Kesän päiväuniin ei tarvitse varautua mitenkään. Lapset nukkuvat päiväunet usein puolenpäivän aikaan, jolloin talvellakin on valoisaa. Usein lapset nukahtavat hyvin myös ulkona, vaikka rattaita ei suojattaisikaan valolta.

Tapaus 3: Päiväunet venyvät iltaan

Lapseni posottaisi unten mailla mieluusti pitkälle iltapäivään. Onko myöhään venyneillä päiväunilla vaikutusta yöuniin?

Outi: On. Jos lapsi ei meinaa nukahtaa illalla yöunille, usein syynä on se, että hän on herännyt päiväunilta liian myöhään.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos lapsi nukkuu kahdet päiväunet, jälkimmäisten unien päättymisessä ja yöunien alkamisessa pitäisi olla neljän tunnin hajurako. Jos taas lapsi nukkuu vain yhdet unet, väliä olisi hyvä olla viisi tuntia.

Tapaus 4: Päiväunille nukuttaminen

Olen turhautunut, sillä usein lapsen nukahtaminen vaatii pitkän nukuttamisen. Välillä tuntuu, että lapsi vain virkistyy eikä meinaa nukahtaa. Kannattaako lasta kuitenkin sinnikkäästi nukuttaa, vai pitäisikö minun luovuttaa suosiolla?

Outi: Tämä onkin visainen juttu. Mielestäni lasta ei pitäisi nukuttaa ollenkaan, vaan olisi parasta, että hän oppisi nukahtamaan itsekseen. Jos päiväuniajasta suurin osa menee unta odotellessa, paras hetki nukahtaa menee ohitse. Lasta ei kannata nukuttaa pitkään sen kustannuksella, että päiväuni venyy liian myöhään. Jos lapsi ei nukahda, hän ei yleensä tarvitse enää päiväunia.

Välivaihe päiväunien nukkumisen ja niiden lopettamisen välillä on hankala, kun on sillä hilkulla, tarvitsisiko lapsi unet vai ei. Lapsi ei välttämättä nukahda päiväunille, mutta päivällispöydässä hän nuokkuu tai raivoaa herkästi. Pötköttelyhetki päivällä voi auttaa asiaa.

Joskus vanhemmat jättävät päiväunet pois, jotta illat olisivat helpompia. Yöpuulle siirtyminen voi kuitenkin entisestään hankaloitua, koska lapsi on yliväsynyt. Se on merkki, että lapsi tarvitsisi vielä päiväunet.

Tapaus 5: Vievätkö lastenohjelmat unet?

Usein hyvästä unesta puhuttaessa kehotetaan sammuttamaan ruudut paria tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta nukahtaminen ei häiriintyisi. Pitääkö lastenohjelmien katselu lopettaa hyvissä ajoin ennen päiväunia?

Outi: Ei. Kehotus ruutujen tuijottelun välttelemisestä liittyy siihen, että ruutujen sininen valo häiritsee luontaista valorytmiä. Päiväuni ei ole kuitenkaan samalla tavalla valorytmistä kiinni kuin yöuni, joten telkkarin katsominen juuri ennen päiväunia ei ole valon vuoksi haitallista.

Tapaus 6: Päiväkodissa annetaan nukkua

Lapsi nukkuu päiväkodissa pitkät päiväunet, ja siksi illat menevät ranttaliksi. Mielestäni lapsi ei tarvitsisi enää päiväunia ollenkaan. Mitä tehdä?

Outi: Tämä on vanhempien ja hoitajien ikuinen kiistakapula. Molempien pitäisi ymmärtää toisiaan, sillä unentarve on yksilöllinen. Aina yksilöllisen uniajan järjestäminen ei ole mahdollista, mutta siitä kannattaa jutella. Vaikka lapsi ei tarvisisi enää päiväunia, päiväkodissa ne saattavat maistua. Joskus voi olla hyvä, että lapsen ei anneta nukkua ollenkaan tai sovitaan, että lapsi ottaa vain pienet tupluurit.

Jos viikonloppuna valvotaan pitkään ja nukahtaminen venyy, lapsen viikko alkaa unenpuutteessa ja päiväunet tulevat kuin tilauksesta. Kierre on valmis: ilta venyy ja seuraavana päivänä on taas unenpuutetta. Asiaa auttaa arkirytmin säilyttäminen viikonloppunakin.

Tapaus 7: Nukkuva esikouluikäinen

Esikouluikäinen nukkuu vielä päiväkodissa päiväunet. Pitääkö häntä alkaa vierottaa päiväunista, koska koulussa hän ei voi ottaa nokosia?

Outi: Ei tarvitse, jos lapsi on muuten terve. Jos eskarilainen nukkuu päiväunet, hän todella tarvitsee ne. Ekaluokkalaisen kanssa pitää miettiä, miten hän selviää koulupäivistä ilman unta. Alaluokilla päivät ovat onneksi lyhyitä ja aamupainotteisia, joten koululaiselle voi järjestää pienen lepohetken koulupäivän jälkeen. Unentarpeeseen voi yrittää vastata myös sillä, että menee illalla aikaisemmin nukkumaan.

Juttu on julkaistu Kaksplus-lehdessä 4/2017.

Lue myös:

Milloin ja miten lopettaa lapsen päiväunet?

Päiväunet ulkona puhuttavat – minkä ikäiseksi lapsi voi nukkua ulkona?

Leikki-ikäisen päiväunet päiväkodissa: tarpeen vai yöstä pois?

Suurin osa lapsista lopettaa päiväunet nelivuotiaana

Päiväunien tarve on yksilöllinen. Kun vauva syntyy, hänellä ei ole hermostollisista syistä johtuen rytmiä, mutta melko nopeasti rytmi alkaa muodostua. Jo kolmikuiset nukkuvat pisimmän pätkänsä yöllä, ja kuusikuisilla päiväunet ottavat paikkansa, sillä aivojen kehitys on siinä vaiheessa jo pitkällä.

Alle vuoden ikäiset nukkuvat usein kahdesta kolmeen päiväunet. Toiselle ikävuodelle siirryttäessä toiset unet jäävät usein pois. Siitä eteenpäin päiväunien tarve on todella vaihtelevaa. Moni lapsi lopettaa päiväunien nukkumisen jo kaksivuotiaana, suurin osa noin neljän ikävuoden kohdalla. Ja on niitäkin, jotka eivät meinaa pärjätä koulussa, koska siellä ei voi nukkua.

Vaikka päiväunien tarve on yksilöllistä, ääripäitä on tietenkin hyvä tarkastella. Jos lapsi tuntuu tarvitsevan unta paljon, on hyvä miettiä, kuorsaako lapsi ja onko hänellä hengitysongelma, jota hän kompensoi unella. Tai jos lapsi tarvitsee neljät päiväunet, on tarpeen miettiä, minkälaista yöuni on. Asian voi ottaa puheeksi neuvolassa.

On olemassa myös lapsia, jotka eivät nuku koskaan kunnon päiväunia. He saattavat vauvoina ottaa vartin tirsat, mutta pidempiä päiväunia he eivät nuku. Usein nämä vauvat nukkuvat yöunet paremmin. Tirsanukkujistakaan ei tarvitse huolestua, jos muuta uneen tai lapsen terveyteen liittyvää pulmaa ei ole.

Lähde: Outi Saarenpää-Heikkilän haastattelu

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.