Lapsen terveys 15.06.2017 Päivitetty 29.01.2021

Sinilevä on lapselle hengenvaarallista – vältä uimarantojen vaaranpaikat

Suosituilla uimarannoilla voi olla lasinsiruja, ja sinilevä voi aiheuttaa lapselle vaarallisen allergiakohtauksen. Myös norovirus leviää helposti uimavedessä. Näillä vinkeillä varmistat, että lapsi nauttii vesileikeistä turvallisesti.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Yksikin vedessä huuhdeltu kakkavaippa voi aiheuttaa noroepidemian, ja hörppäys sinilevää voi laukaista pikkulapselle rajun allergiakohtauksen. Näillä varotoimenpiteillä voitte nauttia vesileikeistä turvallisin mielin.

1. Suojaa lapsen jalat suosituilla rannoilla

Uimarannat ovat usein nuorten suosimia illanviettopaikkoja. Etelän lomakohteissa rannoilla järjestetään myös iltabileitä, jotka keräävät paikalle jopa tuhansia juhlijoita.

Vaikka juhlijoita houkuttelevilla rannoilla kävisi siivoojia, lapsen jalat kannattaa suojata uimakengillä tai sandaaleilla. Hiekassa ja rantavedessä voi nimittäin olla lasinsiruja ja pahimmillaan huumepiikkejä.

Lue myös: Näin hoidat lapsen haavaa
Keskustele: Kuljetaanko teillä paljain jaloin?

2. Tarkkaile, mitä lapsi laittaa suuhunsa

Juhlijat voivat jättää rannalle pulloja, joissa on alkoholia. Rannoilta voi löytyä myös pitkään auringossa olleita evästähteitä, joita linnut ovat nokkineet. Vanhemman kannattaakin tarkkailla, etteivät muiden juomat ja ruoat päädy lapsen suuhun.

Lue myös: Tositarina: Lapsi oli kuolla nieltyään magneetteja
Keskustele: Mikä on pahin asia, jonka lapsesi on laittanut suuhunsa?

3. Välttele rantoja sinileväkaudella

Sinilevä kutittaa ihoa ja silmiä. Osa levistä tuottaa vaarallisia maksa- ja hermomyrkkyjä, ja yksikin kulaus levävettä voi aiheuttaa lapselle hengenvaarallisen myrkytystilan. Levämyrkytys voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia, ripulia, pahoinvointia sekä häiriöitä tajunnassa ja näkökyvyssä.

Sinileväkausi on pahimmillaan heinäkuun alussa, kun vedet ovat lämpimimmillään. Levää kasvaa etenkin rehevöityneillä vesialueilla, sekä järvissä että merissä. Levän myrkyllisyyttä on yleensä mahdotonta päätellä sen ulkonäön tai hajun perusteella. Luonnonvesissä uimista kannattaakin välttää aina, kun havaitsee levää.

Jos epäilet, että vedessä on levää, älä käytä sitä edes siivous- tai pyykkivetenä. Älä pese vihanneksia leväisessä vedessä äläkä käytä sitä saunassa, sillä kiukaalta höyrystyvä levävesi voi aiheuttaa myrkytysoireita.

Keskustele: Miksi saan kutinaa ja ihottumaa järvivedestä?

4. Älkää käykö rantavedessä pisulla tai pyllypesulla

Norovirus leviää herkästi uimavesissä. Rantoja kannattaa vältellä norokaudella, eikä lievästikään ripuloivaa tai oksentelevaa lasta saa viedä uimaan.

Norovirus elää uloste- ja oksennusjäämissä, joten lapsen kestovaippoja, pyllyä tai rättejä ei saa pestä rantavedessä. Lapselle on opetettava, ettei veteen saa pissata tai kakata, eikä sitä saa juoda. Ennen uimista ja sen jälkeen pitää peseytyä, ja jos uimarannan wc-tilat ovat likaiset, niitä ei kannata käyttää.

Varovaisuus ja muiden huomioiminen on norokaudella tärkeää, sillä yksikin veteen päässyt oksennus- tai ulostepisara voi aiheuttaa epidemian. Yli tuhat ihmistä ilmoitti sairastuneensa Tampereella kesällä 2014 norovirukseen, joka levisi uimarannoilta.

Lue myös: Norovirus elää pinnoilla pitkään – näin tunnistat ja ehkäiset sen

5. Seuraa vesien puhtaustilannetta

Vaikka virukset leviävät herkästi yleisillä rannoilla, oma mökkiranta tai syrjäinen poukama ei ole aina turvallisempi uintipaikka.

Rannan lähellä sijaitsevat teollisuuslaitokset voivat saastuttaa veden ja lisätä levänkasvua, jolloin vesi voi aiheuttaa pahoinvointia, iho- ja silmäoireita. Myös rannan lähellä laiduntavan karjan ulosteet voivat kulkeutua veteen ja aiheuttaa vatsatauteja.

Lapset reagoivat epäpuhtaaseen veteen herkästi, ja raju ripuli tai levämyrkytys voi vaatia sairaalahoitoa. Vesien levä- ja puhtaustilannetta kannattaakin seurata tarkasti.

Jos epäilet veden olevan saastunutta tai leväistä, ilmoita havainnoistasi kunnan ympäristö- ja terveysviranomaisille. Levätilannetta voi seurata kännykällä Järviwikissä, johon voi ilmoittaa myös omista havainnoistaan. Sivustolta löytyy kuvia ja ohjeita, jotka auttavat tunnistamaan leväisen tai saastuneen veden.

Keskustele:
Mitä ovat pienet, ihoon kiinnittyvät madot uimavedessä?
Onko vaarallista, jos lapsi vetää vettä henkeen?

Lähteet: Järviwiki, Terve.fi, THLYleYmpäristö.fi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X