Lapsi Lapsen terveys
23/05/2017

Tiesitkö tämän UV-säteilyn vaaroista? Suojaa lapsi auringolta

Lapset ovat erittäin herkkiä auringon UV-säteille. Ihon palaminen lapsuudessa lisää riskiä sairastua ihosyöpään aikuisena. Siksi lasten suojaaminen auringolta on erityisen tärkeää.

Lierihattu suojaa lapsen kasvoja ja korvia auringon ultravioletti- eli UV-säteilyltä.

Tiesitkö tämän UV-säteilyn vaaroista? Suojaa lapsi auringolta

Lapset ovat erittäin herkkiä auringon UV-säteille. Ihon palaminen lapsuudessa lisää riskiä sairastua ihosyöpään aikuisena. Siksi lasten suojaaminen auringolta on erityisen tärkeää.

Kylmän kevään jälkeen auringon suloisen lämmittäviä säteitä todella kaipaa. Kesän kynnyksellä on kuitenkin tärkeää muistaa auringon vaarat. Etenkin lapset pitää suojata liialta auringon paisteelta, sillä heidän ihonsa on erittäin herkkä UV-säteilylle. Pienen lapsen iho ei suojaa UV-säteilyltä samalla tavalla kuin aikuisen, sillä iho on ohut ja sen omat suojamekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet.

Säteilyturvakeskuksen teettämän kyselyn mukaan lähes kaksi kolmasosaa suomalaisista on polttanut lapsena ihonsa auringossa. Ihon palaminen lapsuudessa lisää riskiä sairastua aikuisiässä ihosyöpään, etenkin melanoomaan. On arvioitu, että 90 prosenttia melanoomista ja 50‐90 prosenttia muista ihosyövistä johtuu UV‐altistuksesta.

Näin suojaat lapsen ihoa auringolta

1. Paras suoja on varjossa

Tarjoa lapselle varjopaikkoja, sillä niissä voi olla jopa puolet vähemmän UV-säteilyä kuin suorassa auringonpaisteessa. Jos lapset oppivat hakeutumaan varjoon ja suojautumaan liialta paisteelta jo pienestä pitäen, he suojautuvat suuremmalla todennäköisyydellä paremmin auringolta läpi elämänsä.

2. Vältä aurinkoa päivän kuumimpina tunteina

Auringosta saa nauttia, mutta siinäkin pitää muistaa kohtuus ja pitää huolta siitä, ettei iho pääse palamaan. Aikuisten ja lasten kannattaa pysytellä keskipäivän tunteina kokonaan pois suorasta auringonpaisteesta.

Päivän kuumimmat tunnit ajoittuvat kello 11:n ja 15:n välille. UV-indeksin (UVI) seuraaminen on tärkeää, jotta tietää, milloin auringossa oleskelua kannattaa välttää. Suojautumistarve alkaa silloin, kun indeksi ylittää asteikossa kolmosen (UVI>3).

3. Suojaa vaatetuksella ja aurinkovoiteella

Vaatetuksella ja aurinkosuojavoiteella on hyvä suojata lapsen ihoa auringolta. Lippalakki tai hattu suojaa kasvot, kaulan ja korvat palamiselta. Aurinkosuojavoidetta pitää muistaa levittää iholle tarpeeksi. Silmät suojataan parhaiten aurinkolaseilla. Tehokkaimman suojan saa laseilla, jotka suojaavat silmiä sivuiltakin.

Millainen aurinkosuoja on paras lapselle? Näin suojaat lapsesi auringolta

Lasten aurinkovoiteet testissä

Lähteet: Suomalaisten solariumissa käyminen ja auringolta suojautuminen. Taloustutkimuksen kyselyt 2016 ja 2011.
Suomalaisten käsitys ultraviolettisäteilyn terveysriskeistä. STUKin kyselytutkimus vuodelta 2014.

Useimmat haluavat suojautua auringolta

  • 37 % suomalaisista ottaa aurinkoa. Yleisimmät syyt ottaa aurinkoa ovat rusketuksen hankkiminen, D-vitamiinin saaminen ja mielialan kohottaminen.
  • Auringolta suojaa itseään tai läheisiään 92 % suomalaisista (2014). Itsensä suojaa aina noin kolmannes ja silloin tällöin yli puolet suomalaisista.
  • Suurin osa pitää UV‐säteilyltä suojautumista helppona ja he haluavat suojautua siltä.
  • Yli kymmenesosa suomalaisista ei suojaudu auringolta koskaan.
  • Valtaosa vastaajista, joiden taloudessa on lapsia tai nuoria, suojaa lapsensa auringolta.
  • Vastaajista 4 % ei suojaa lapsiaan lainkaan. Naiset suojaavat lapsia auringolta useammin kuin miehet.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.