Lapsi Lapsen terveys
24/06/2015

Vähennä lapsen altistumista kemikaaleille

Vähennä lapsen altistumista kemikaaleille

Kemikaaleihin liittyy terveydellisiä riskejä etenkin sikiöillä ja pienillä lapsilla. Kaksplus listasi 12 keinoa keventää kemikaalikuormaa.

Putsaa ilmanvaihto

Vaihda usein ilmanvaihtokana­vien suodattimia. Pienhiukkasten ja pölyn mukana hengität koko joukon kemikaaleja.

Vähennä elektroniikkaa

Minimoi elektroniikka makuuhuo­neista ja sulje laitteet. Palonestoai­neet leviävät ilmaan laitteiden tuu­lettimien kautta.

Luovu suojasuihkeista

Monet tekstiilit, kuten lasten haala­rit ja ulkokengät, käsitellään perfluo­ratuilla aineilla likaa ja kosteutta hyl­kiviksi. Suihkutatko itse lisää?

Haistele huonekalut

Styroxia sisältävissä säkkituoleissa on todennäköisesti palonestoai­neita, sillä esimerkiksi Saksassa kaikki styroksi on käsiteltyä. Kun tuolille istahtaa, kemikaalit lehahta­vat ilmaan. Sisäilmayhdistys on luo­kitellut rakennusmateriaalit niistä ilmaan vapautuvien aineiden mää­rän mukaan. M1-luokitus on turval­lisin. Haju kertoo usein paljon. Huone­kaluja kannattaa haistella kaupassa ja kysellä, millaisista materiaaleista tuote on tehty ja onko sillä M-luo­kitusta.

Tarkkana lelujen kanssa

Suuri osa leluista täyttää kemikaa­lipitoisuuksille asetetut raja-arvot. EU:n ulkopuolelta voi kuitenkin tulla meille leluja, joissa on myrkyl­lisiä aineita. Puulelut kannattaa valita käsitte­lemättöminä. Puisen leikkuulaudan öljy sopii hyvin likasuojaksi. Kyllästetystä puusta tarttuu pieniin käsiin monia kemikaaleja. Jos pihallanne on hiekkalaatikko, kannattaa miettiä, riittäisikö sille vain lämpökäsittely.

Karsi pölynkerääjiä

Ilmaan leviävät kemikaalit varastoi­tuvat helposti pölyyn, tekstiileihin ja pehmoleluihin. Pintojen kosteapyy­hintä, imurointi ja tekstiilien tamp­paus auttavat. Puhdistusaineista kannattaa valita ympäristömerkin saaneita. Saippua- ja suopapohjaiset puhdis­tusaineet ovat turvallisimpia.

Tuuleta autoa

Uudet autot tuoksuvat. Se johtuu siitä, että niistä vapautuu hengitysil­maan koko joukko likasuoja- ja palo­nestoaineiden kemikaaleja. PVC-muovia on pehmennetty ftalaateilla. Imurointi ja tuuletus auttavat.

Ei muovia mikroon

PTFE-muovin (Teflon) naarmuista voi vapautua ruokaan perfluoriyh­disteitä. Suosisitko valurautapan­nuja? Ruoka on turvallisinta lämmit­tää mikrossa keraamisella lautasella. Lämpö voi irrottaa muovin peh­mennysaineita ruoan nesteeseen, vaikka pakkauksessa olisi merkintä mikronkestävyydestä. Jotkin muo­vit liukenevat myös öljyyn.

Älä lämmitä nestettä tuttipullossa mikrossa. Metallisten säilyketölkkien sisä­pintalakkauksissa ja alumiinitöl­keissä on bisfenoli-A:ta, ja sitä myös liukenee elintarvikkeeseen. Alumii­nifoliosta voi irrota ruokaan alumii­nia, jos foliota käytetään metallias­tian päällä. Mieti myös, soveltuuko keramiikka elintarvikekäyttöön. Epämääräisestä keramiikasta saattaa liueta lyijyä.

Puhdasta ruokaa

Minimoi runsaasti lisä- ja säilöntäai­neita sisältävien ruokien syömistä. Nauti kohtuudella makeisia, virvoi­tusjuomia, mehutiivisteitä ja ener­giajuomia, samoin kuin nakkeja ja muita nitriittipitoisia valmisteita. Syö harvoin ravintolahampurilai­sia, koska niiden kääreiden pinnoite on aikaansaatu fluoriyhdisteillä. Torjunta- ja kasvinsuojeluaineet ovat usein terveysriski. Luomussa niiden jäämiä on vähemmän.

Pese uudet tekstiilit

Tuontivaatteissa, kuten farkuissa, saattaa olla esimerkiksi EU:ssa kiel­lettyä nonylfenooli-hormonihäirit­sijää. Suosi luonnonmateriaaleja ja muista, että kierrätysvaatteita on varmaankin pesty monta kertaa.

Kauneus vai terveys?

Kosmetiikasta kemikaalit imeytyvät ihon läpi verenkiertoon. Standardoi­dussa luonnonkosmetiikassa ei saa olla esimerkiksi synteettisiä hajus­teita, säilöntäaineena formaldehydin vapauttajia tai parabeeneja, mutta tuotteet voivat silti allergisoida.

Hiusvärit ovat monesti kemikaa­lisoppa, aidot kasvivärit ovat hape­tevärejä turvallisempia. Kynsila­koissa on liuottimia, rakennekynnet tehdään herkistävistä akrylaateista ja ripsipidennykset kiinnitetään lii­malla. Synteettisillä myskeillä on hormonaalisia vaikutuksia, kuten aurinkovoiteiden bentsofenoneilla­kin. Lapsille paras valinta on lasten korkean suojan fysikaalinen voide.

Tilaa radonsuojaus?

Säteilyturvakeskuksen mukaan asuntojen radonpitoisuudet ovat Suomessa maailman suurimpia. Heidän sivuiltaan voit tilata mittaus­rasian ja saada lisätietoja.

Asiantuntijat: Åbo Akademin orgaanisen kemian professori Leif Kronberg, kemiantekniikan diplomi-insinööri, tietokirjailija Anja Nystén ja Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari

Lähteet:

Nystén, Anja: Kemikaalikimara lapsiperheille (Teos 2013)

Säteilyturvakeskus

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

European Food Safety Authority

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.