Lapsi Lapsen terveys
15/12/2017

Varo näitä leluja! – tukehtumisvaara suurin syy myyntikieltoon

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, Tukes, testautti 20 joulun suosikkilelua, joista neljästä löydettiin vakava vaara. Näiden lelujen käyttö kehotetaan lopettamaan heti.

Turvallisuus- ja kemikalivirasto kehottaa ottamaan vaaralliseksi todetut lelut pois käytöstä heti.

Varo näitä leluja! – tukehtumisvaara suurin syy myyntikieltoon

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, Tukes, testautti 20 joulun suosikkilelua, joista neljästä löydettiin vakava vaara. Näiden lelujen käyttö kehotetaan lopettamaan heti.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, Tukes, löysi joulun suosikkilelujen testissä kolmesta puulelusta pieniä osia, joihin alle 3-vuotias lapsi voi tukehtua. Yhdestä rooliasusta löytyi vakava palovammavaara, ja saman lelun pakkauspussi aiheutti tukehtumisvaaran.

Tukehtumisvaaran aiheuttavat puulelut olivat Pintoy – vieterivetoinen ralliauto, New Classic Toys City Tour Bus -auto ja Hape ABC-nuppipalapeli.

Vakava palovammavaara aiheutui Ryhmä Haun Sampan (Marshall) rooliasusta, joka syttyi tuleen liian helposti. Tuotteen pakkauspussi taas oli liian ohutta materiaalia, mikä aiheutti tukehtumisvaaraa lapselle.

Crystal -kiteidenkasvatussarjan merkinnöissä taas oli vakavia puutteita, joiden takia lelun turvallinen käyttö vaarantuu. Tuotteessa ei ole turvallisen käytön kannalta tarvittavia käyttöohjeita, eikä kemikaalien luetteloa suomeksi ja ruotsiksi.

Kuluttajia kehotetaan poistamaan yllämainitut tuotteet käytöstä ja seuraamaan niitä koskevaa yritysten ilmoittelua julkisuudessa ja ohjeita jatkotoimista. Näiden lelujen lisäksi viidestä muusta lelusta löytyi lieviä merkintäpuutteita, jotka eivät aiheuta käytön kannalta vakavaa vaaraa.

Liian monia riskejä löytyi

Tukes testautti tänä vuonna leluja monipuolisesti: mukana testeissä oli niin hittituotteita, tunnettuja lisenssimerkkejä kuin perinteisiäkin leluja. Näytteet hankittiin marketeista, kivijalkaliikkeistä sekä verkkokaupoista.Tukes valvoo myynnissä olevia tuotteita pistokokein. Tuotteet valitaan riskiperusteisesti eli testattavaksi valikoidaan tuotteita, joissa arvioidaan olevan keskimääräistä suurempi todennäköisyys turvallisuuspuutteille.

– Vaikka lelut hankittiin riskiperusteisesti, silti liian monessa oli ongelmia turvallisuudessa. Tältä osin kaupan sisäänostajilla on tsempattavaa. Positiivista on, ettei yhdestäkään testatusta lelusta löytynyt kiellettyjä muovin pehmentämiseen käytettyjä ftalaatteja. Euroopassa ftalaattien takia on tänä vuonna kielletty useita leluja, ylitarkastaja Anja Merenkivi sanoo.

Lelujen ja muiden kulutustavaroiden turvallisuus on yritysten vastuulla. Viranomaiset eivät testaa niitä systemaattisesti etukäteen. Yritysten pitää varmistaa, että myynnissä olevat tuotteet täyttävät niille laissa asetetut vaatimukset.

Kosmetiikasta ei löytynyt kiellettyjä aineita

Tukes valvoi tänä syksynä myös lasten kosmetiikkaa. Lasten kosmetiikalla tarkoitetaan lapsille suunnattuja kosmetiikkatuotteita ja meikkejä, joiden pakkaukset on tehty lapsille houkutteleviksi ja niitä on koristeltu esimerkiksi lasten suosimilla figuureilla. 20:stä tuotteesta tarkistettiin pakkausmerkinnät sekä ainesosaluettelosta tutkittiin, etteivät valmisteet sisällä kiellettyjä ainesosia.

– Tulokset olivat hyviä, sillä yhdestäkään tuotteesta ei löytynyt kosmetiikkalainsäädännön perusteella kiellettyjä ainesosia. Positiivista oli myös huomata, että lasten kosmetiikassa on melko lyhyet ainesosaluettelot, ylitarkastaja Anna Vuori Tukesista kertoo.

Puutteita havaittiin pakkausmerkintöjen osalta: kuudesta tuotteesta puuttuivat lainsäädännön edellyttämät suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.

Lähde: Tukes

 

Lue myös:

Onko kotisi lapselle turvallinen

Perheautoile turvallisesti jouluna

Turvallinen vai ei?

Tämän varmistuslistan avulla tarkistat lelujen turvallisuuden.

1. Katso, että tuotteessa tai sen pakkauksessa on suomeksi tai ruotsiksi asianmukaiset merkinnät. Tällaisia merkintöjä ovat:

  • lelun valmistajan ja  maahantuojan nimet ja yhteystiedot
  • CE-merkki, joka kertoo, että tuote täyttää Euroopan unionin vaatimukset
  • ikärajasuositus tai -varoitus
  • pesuohje

Nämä tiedot kertovat siitä, että  lelun valmistaja tai maahantuoja tuntee velvollisuutensa lelujen turvallisuudesta. Jos näitä ei ole, ei ole myöskään tietoa, kuinka hyvin turvallisuutta on mietitty.

2. Tarkasta, onko lelussa pieniä osia. Alle 3-vuotiaille tarkoitetuissa leluissa ei niitä saa olla lainkaan.

3. Onko lelu kestävä
Varsinkin pienten lasten lelujen on oltava erityisen lujia. Niiden on kestettävä heittämistä ja hakkaamista hajoamatta.

4. Tarkista, ettei tuotteesta irtoa helposti pieniä osia tai tarroja tai muita lisukkeita kuten pehmolelujen silmät, nuppipalapelin nupit, vauvakirjojen osat…

5. Tunnista varoituksen ja suosituksen ero. Ikärajoitus tarkoittaa, että tuote voi olla vaaraksi alle suositusikäiselle. Ikäsuositus taas tarkoittaa, että tuote perustuu tietyn ikäisen lapsen ymmärys- ja toimintakykyyn.

6. Jos tuotteessa on paristoja, niiden kotelo ei saa olla helposti avattavissa. Alle 3-vuotiaan lelujen paristokotelon pitää olla kiinni ruuvein. Paristot voivat lapsen käsissä aiheuttaa tukehtumisvaaran sekä nieltynä jopa sisäelinvaurioita.

7. Jos mahdollista, testaa lelun ääni jo kaupassa, jos sellainen on. Leluista lähtevät kovat äänet voivat vahingoittaa kuuloa.

8. Kuinka paljon lelun pakkauksessa on vaaraksi olevaa materiaalia, kuten muovipusseja tai niittejä tai muita pieniä osia, jotka voivat olla vaarallisia.

Ps. Kun lapsi avaa paketin, pidä huoli, etteivät pakkausmateriaalit päädy vahingossa pienten käsiin. Kehota lasta myös laittamaan lelunsa niin, ettei liian pienet sisarukset pääse siihen käsiksi.

Lähde: Tukes

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.