Vanhemman terveys 03.07.2016 Päivitetty 14.08.2023

E-pilleri lihottaa, imetys on varma ehkäisy – nämä ehkäisymyytit eivät ole totta

Moni nainen uskoo, että e-pillerit lihottavat ja ettei raskaus onnistu heti pillereiden lopettamisen jälkeen. Jälkiehkäisystä puhutaan joskus virheellisesti aborttipillerinä. Oikaisimme 8 yleistä, mutta väärää uskomusta ehkäisystä.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Myytti 1: Imetys on varma ehkäisykeino

Täysimetys suojaa naista raskaudelta tehokkaasti puolen vuoden ajan. Estrogeenin määrä elimistössä on imetyksen alussa alhainen, munasoluja ei irtoa eikä kuukautisia tule. Imetys ei kuitenkaan ole varma ehkäisykeino.

Jos äiti ei täysimetä, mahdollisuudet tulla raskaaksi kasvavat. Täysimettäjänkin pitäisi alkaa käyttää ehkäisyä viimeistään vauvan ollessa puolivuotias. Tällöin imetys vähentyy luonnollisesti, koska lapsi alkaa syödä kiinteitä. Viimeistään kuukautisten alkaminen on merkki siitä, ettei imetys suojaa enää raskaudelta.

Imettäjä voi käyttää kaikkia ehkäisytyyppejä paitsi estrogeenia sisältävää yhdistelmäehkäisyä. Esimerkiksi kondomi, hormoni- ja kuparikierukka sekä minipillerit sopivat imettäjälle. Kierukka voidaan asettaa jälkitarkastuksessa. Myös minipillereiden käytön voi aloittaa samaan aikaan.

Lue myös: Näin löydät itsellesi parhaan ehkäisyn

Myytti 2: E-pilleri pitää ottaa aina samaan aikaan

Yksi sitkeimmistä ehkäisymyyteistä on se, että e-pillerin teho romahtaa, jos pilleriä ei ota joka päivä samalla kellonlyömällä. Ehkäisy on helpompi muistaa, kun rutiinin hoitaa aina samaan aikaan. Ehkäisyteho ei kuitenkaan ole kiinni minuuteista.

Keltarauhashormonia sisältäviä minipillereitä syödään päivittäin, myös kuukautisten aikaan. Minipilleri pitäisi ottaa suunnilleen samaan aikaan, sillä yli kolmen tunnin heitto laskee ehkäisytehoa.

Keltarauhashormonia ja estrogeenia sisältävien yhdistelmäehkäisypillereiden teho säilyy, vaikka ottaisit pillerin maanantaina aamulla ja tiistaina iltapäivällä. Ottoaika ei saisi venyä yli 12 tunnin, mutta parin tunnin heitto ei sotke ehkäisyä.

Keskustele: Onko täällä niitä, jotka tulivat raskaaksi unohdettuaan yhden e-pillerin?

Myytti 3: Et voi tulla raskaaksi heti lopetettuasi ehkäisyn

Moni nainen luulee, että elimistön pitää puhdistua pari kuukautta hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Hedelmöittyminen on kuitenkin mahdollista heti, kun lopetat ehkäisyn. Vain ehkäisyruiske Depo-Proveran teho voi säilyä useita kuukausia viimeisen ruiskeen jälkeen.

Hedelmöittyminen on jopa helpompaa heti ehkäisyn lopettamisen jälkeen. Hormonaalinen ehkäisy säännöllistää kuukautiskiertoa ja ovulaatiota. Säntillisyys säilyy yleensä pari kuukautta ehkäisyn lopettamisesta, ja seksi on helpompi ajoittaa hedelmällisiin ovulaatiopäiviin.

Lue myös:
Ovulaation merkit: näin selvität, milloin ovuloit
Ovulaatiolaskuri – selvitä hedelmällisimmät päiväsi

Myytti 4: Hedelmällisyytesi heikentyy, jos käytät pillereitä vuosia

Hormonaalinen ehkäisy ei heikennä hedelmällisyyttä, vaikka olisit käyttänyt ehkäisyä puolet elämästäsi.

Hormonaalinen ehkäisy kannattaa lopettaa tai tuotetta vaihtaa, jos se aiheuttaa migreeniä, iho-oireita tai runsasta välivuotoa. Jos tuote sopii kehollesi, voit jatkaa ehkäisyä pelkäämättä, että se vaikuttaisi tulevaisuudessa raskaushaaveisiisi.

Lue myös: Näin ikä vaikuttaa naisen hedelmällisyyteen

Myytti 5: Hormonaalinen ehkäisy lihottaa

Moni nainen uskoo, että hormonaalinen ehkäisy nostaa painoa. Useat tutkimukset kuitenkin kumoavat tämän käsityksen.

Esimerkiksi ruotsalaisen väitöstutkimuksen mukaan hormonaalista ehkäisyä käyttävien naisten paino nousi alle puoli kiloa enemmän kuin niiden, jotka käyttivät muuta ehkäisyä. Tutkimukseen osallistui yli 1 400 naista, joiden painoa tarkkailtiin 10−20 vuotta.

Lähes kaikkien tutkittujen paino pyrki nousemaan vuosien mittaan. Ruokailu- ja liikuntatottumusten muuttuminen voivat siis selittää lihomista enemmän kuin ehkäisy.

Keskustele: Painonnousu e-pillereiden lopettamisen jälkeen

Myytti 6: Kierukka sopii vain synnyttäneille

Kierukka on helpompi asettaa synnyttäneelle naiselle, jonka kohdunkaula ja kohtu ovat väljemmät. Kierukka sopii silti myös synnyttämättömille, mutta asennus voi sattua hieman enemmän.

Hormonikierukkaa suositellaan synnyttämättömille naisille joskus terveyssyistä. Kierukalla hoidetaan esimerkiksi kivuliaita kuukautisia ja runsaita kuukautisia.

Synnyttämätön nainen voi saada myös hormonittoman kuparikierukan. Tällöin suositellaan pienintä mallia, jonka asettaminen tiukkaan kohdunkaulaan on helpompaa.

Lue myös: Näin aloitat seksin synnytyksen jälkeen – 7 vinkkiä

Myytti 7: Kuukautisten siirtäminen usein on vaarallista

Kuukautisten siirtäminen hormonaalisella ehkäisyllä on turvallista, eikä se vaikuta hedelmällisyyteen. Kuukautisia voi lykätä säännöllisesti jopa useilla kuukausilla. Siirtämisen ikävin sivuoire on tiputteluvuoto, mutta se ei ole vaarallista.

Yhdistelmäehkäisyllä kuukautisia siirretään jatkamalla ehkäisyn käyttöä taukoviikolla. Kaksi- tai kolmevaihepillereitä käyttävä voi lykätä kuukautisia syömällä seuraavasta laatasta vain loppuvaiheen pillerit.

Minipillereitä, ehkäisykapselia tai kierukkaa käyttävä tarvitsee erillisen lääkkeen kuukautisten siirtoon.

Keskustele: Voiko kuukautisia siirtää jollakin lääkkeellä matkan ajaksi?

Myytti 8: Jälkiehkäisy on yhtä kuin aborttipilleri

Jälkiehkäisy eli katumuspilleri ehkäisee tai siirtää munasolun irtoamista. Pilleri pitää ottaa valmisteesta riippuen viimeistään 3−5 päivän sisällä yhdynnästä.

Valmiste vaikeuttaa raskaaksi tulemista, mutta ei keskeytä alkanutta raskautta. Jälkiehkäisyllä ei siis ole mitään tekemistä abortin kanssa.

Lue myös: Kuparikierukkaa voi käyttää jälkiehkäisynä

Lähteet: BuzzFeed, Lifehack, Lääkärilehti, Terve.fi, Väestöliitto, Women´s Health

Lue myös

Kommentit (1)

Kohtaan 1. Ei ikinä kannata luottaa. Omat kk alkoivat kun vauva oli parikuinen ja vaikka imetin.koska äiti ei tiedä ensimmäistä ovulaatiota, voi napsahtaa koska vain.
Synnärillä kätilö ihan omasta kokemuksestaan kehoitti huolehtimaan ehkäisystä heti kun aloittaa seksin synnytyksen jälkeen ellei halua uutta vauvaa putkeen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X