Kuukautiset myöhässä? 9 syytä, mistä se voi johtua

Varhaiset raskausoireet voivat olla samanlaisia kuin kuukautisvaivat. Kuukautisten myöhästymiseen tai pois jäämiseen voi kuitenkin olla useita muitakin syitä.

Teksti Anniina Nirhamo
Stressi vaikuttaa herkästi kuukautisten säännöllisyyteen.

Joskus myöhässä olevat kuukautiset tarkoittavat juuri sitä, mitä kuvitteletkin – olet raskaana. Ensimmäiset raskausoireet saattavat olla samanlaisia kuin oireet ennen kuukautisia, kuten vatsa- ja selkäkipuja, turvotusta, pahoinvointia, finnejä, rintojen arkuutta tai ällötystä joitain ruokia kohtaan.

Siksi voi olla vaikea tietää, ovatko kuukautiset vain muutaman päivän myöhässä vai oletko todella raskaana. Moni tekijä voi aiheuttaa muutoksia kuukautiskierrossa ja myöhästyttää niiden alkamista tai jättää ne kokonaan välistä.

Stressi

Stressillä voi olla lukuisia sivuvaikutuksia, kuten myös kuukautiskierron häiriintyminen. Fyysisessä tai emotionaalisessa stressitilassa aivot tuottavat stressihormoneja ja keho keskittyy ensisijaisiin toimintoihin, kuten pumppaamaan verta lihaksiin ja happea keuhkoihin.

Muun muassa traumaattiset tapahtumat, kuten läheisen menetys, vaikea ero tai jokin muu stressaava elämäntilanne saattavat siis vaikuttaa kuukautiskiertoon. Myös sairastuminen voi vaikuttaa sen, että ovulaatiota ei tapahdu. Oli sairaus sitten flunssa tai jotain vakavampaa, myös se on keholle yhdenlainen stressitila.

Painon muutos

Huomattava laihtuminen saattaa saada aikaan sen, ettei keho pysty tuottamaan tarpeeksi estrogeenia kuukautiskierron toimimiseksi. Ylipaino tai suuri painonnousu lyhyessä ajassa taas voi johtaa liialliseen estrogeenintuotantoon. Se häiritsee ovulaatiota tai voi aiheuttaa runsaat tai epäsäännölliset kuukautiset tai kuukautisten pois jäämisen.

Kova treeni ei tee aina hyvää kuukautisten säännöllisyydelle.

Raskas treeni

Rankka urheilu ja siihen mahdollisesti liittyvät tiukka ruokavalio ja painonlasku saattavat jättää kuukautiset pois, koska keho ei tuota tarpeeksi estrogeenia. Ei tarvitse olla ammattiurheilija, jotta kuukautiskierto menee sekaisin treenaamisesta. Raju laihtuminen ja fyysisen suorituskyvyn heikkeneminen voivat olla merkkejä liian raskaasta urheilemisesta. On tärkeää huolehtia, että keho saa tarpeeksi kaloreita.

Muutokset vuorokausirytmissä

Suuret muutokset päivärytmissä, kuten päivävuorosta yövuoroon vaihtaminen töissä tai aikaerot matkustettaessa saattavat sekoittaa kehon rytmiä ja vaikuttaa väliaikaisesti hormoneihin. Tällöin kuukautiset saattavat myöhästyä tai jäädä pois, mutta niiden pitäisi tulla normaalisti vuorokausirytminrytmin tasoittuessa.

Lääkitys ja ehkäisy

Muun muassa masennuslääkkeet ja muut mielialalääkkeet voivat aiheuttaa muutoksia kuukautiskierrossa. Hormonaalinen ehkäisy ja jälkiehkäisypillerit vaikuttavat luonnolliseen kiertoon, jolloin kuukautiset saattavat myöhästyä, jäädä pois tai olla niukemmat tai runsaammat. Hormonaalinen ehkäisy estää ovulaation, joten taukoviikolla kyse ei oikeastaan ole kuukautisista vaan tyhjennysvuodosta. Kun hormonaalisen ehkäisyn lopettaa, keholla voi kestää hetki palautua luonnolliseen rytmiinsä.

Imetyksen aikana kuukautiset saattavat jäädä pois, mutta sitä ei kannata käyttää ehkäisymenetelmänä!

Imetys

Maidontuotannosta vastaava hormoni prolaktiini häiritsee ovulaatiota, jonka vuoksi kuukautisia ei välttämättä tule tai ne ovat epäsäännölliset imetyksen aikana. Imetyksen aikana voi kuitenkin ovuloida ja tulla raskaaksi.

Hormonaalinen epätasapaino

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) on naisten tavallisin hormonihäiriö eikä sen syytä tunneta. Sen tunnuspiirteitä ovat epäsäännölliset kuukautiset sekä karvojen liikakasvu.

Häiriöön liittyy myös aineenvaihduntaongelmia, jotka muistuttavat metabolista oireyhtymää. Se voi myös aiheuttaa munasarjakystia, estää ovulaatiota tapahtumasta ja aiheuttaa lapsettomuutta.

Kilpirauhasen häiriöt

Kilpirauhashäiriöt voivat aiheuttaa myös muutoksia kuukautiskierrossa. Kilpirauhasen vajaatoimintaan usein kuuluu naisella epäsäännölliset, kivuliaat ja runsaat kuukautiset. Vajaatoiminnasta voi seurata myös painonnousua, uupumusta, ihon kuivuutta sekä hiustenlähtöä.

Kilpirauhasen liikatoiminta taas voi saada aikaan epäsäännölliset, kevyet ja lyhyet kuukautiset. Kilpirauhasen liikatoimintaan liittyy yleensä myös laihtumista, hikoilua, uniongelmia sekä sydämen tykytystä.

Esivaihdevuodet

Vaihdevuosien keskimääräinen alkamisikä on 51 vuotta. Sitä ennen nainen käy läpi premenopaussin eli esivaihdevuodet, joka liittyy munasarjojen toiminnan hiipumiseen. Estrogeenintuotanto alkaa vähentyä ja keho siirtyy kohti vaihdevuosia. Siirtymävaihe alkaa yleensä 5–10 vuotta ennen varsinaista menopaussia.

Premenopaussin aikana kuukautiskierto voi vaihdella. Kuukautiset saattavat tulla epäsäännöllisesti ja vaihdella kestoltaan ja runsaudeltaan. Esivaihdevuosiin voi kuulua myös kuumia aaltoja, hikoilua, univaikeuksia, emättimen kuivuutta ja mielialanvaihteluita.

Lähteet: What to Expect, Terveyskirjasto, Terveyskirjasto, VeryWell

Lue myös:

Kuukautiset synnytyksen jälkeen: koska ne alkavat ja miksi alkaminen voi viivästyä?

Raskausoireet ennen kuukautisten poisjääntiä – katso kattava lista

Epäsäännölliset kuukautiset – miten ne vaikuttavat raskaaksi tulemiseen?

Myöhäinen ovulaatio – mikä se on, ja vaikuttaako se raskaaksi tulemiseen?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä