Kuukautiset synnytyksen jälkeen: koska ne alkavat ja miksi alkaminen voi viivästyä?

Kuukautiset alkavat toisilla hyvin pian synnytyksen jälkeen, toisilla kierron palautumiseen voi mennä kuukausia. Syyt vaihteluun ovat yksilölliset, mutta imetyksen tiedetään lykkäävän kuukautisten alkamista.

Teksti Maria Mäkelä
Kuvat iStock
kuukautiset

1. Kuinka pian synnytyksen jälkeen kuukautiset alkavat?

Varsinaiset kuukautiset voivat alkaa jo kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen, jos nainen ei imetä.

Heti synnytyksen jälkeen äiti kokee veristä vuotoa, jota sanotaan jälkivuodoksi ja joka jatkuu yleensä joitakin päiviä. Jälkivuoto ja kuukautiset ovat eri asia – jälkivuodossa keho poistaa raskaudessa kertynyttä kohdun verta ja kudosta.

Maidontuotannosta vastaava hormoni prolaktiini häiritsee ovulaatiota. Sen vuoksi imettävälle äidille kuukautisia ei välttämättä tule tai ne ovat epäsäännölliset imetyksen aikana.

Yleensä kuukautiset alkavat jossain vaiheessa imetyksen aikana tai viimeistään kolmen kuukauden kuluttua imetyksen lopettamisesta. Jos kuukautiset ovat imetyksen lopettamisen jälkeen poissa pidempään kuin kuusi kuukautta, kannattaa käydä lääkärin tarkastuksessa.

2. Mistä eri syistä kuukautisten alkaminen voi viivästyä?

Jos kuukautiskierto on ollut pitkä ja epäsäännöllinen jo ennen raskautta, voi sama ongelma olla myös synnytyksen jälkeen. Tällöin saatetaan tarvita lääkitystä kuukautisten käynnistämiseen.

Kuukautiset alkavat synnytyksen jälkeen usein riippuen siitä, kuinka pitkään ja tiheästi imettää.

Kuukautiset alkavat synnytyksen jälkeen usein riippuen siitä, kuinka pitkään ja tiheästi imettää.

Raskauden myötä kertynyt ylimääräinen paino voi häiritä kuukautiskiertoa ja aiheuttaa sen, että kuukautisia ei kuulukaan. Myös kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa häiriöitä kuukautiskiertoon.

Muun muassa masennuslääkkeet ja muut mielialalääkkeet voivat aiheuttaa muutoksia kuukautiskierrossa. Myös rankka urheilu ja siihen mahdollisesti liittyvät tiukka ruokavalio ja painonlasku saattavat jättää kuukautiset pois, koska keho ei tuota tarpeeksi estrogeenia.

Epäsäännölliset kuukautiset – miten ne vaikuttavat raskaaksi tulemiseen?

3. Tarvitseeko ehkäisyä ilman kuukautisia synnytyksen jälkeen?

Tiheä täysimetys ja kuukautisten puuttuminen vauvan kuuden ensimmäisen elinkuukauden aikana ehkäisevät raskautta, mutta mikäli uusi raskaus on epätoivottu, kannattaa ehdottomasti käyttää muutakin ehkäisyä. On myös hyvä tiedostaa, että ensimmäinen ovulaatio tapahtuu jo ennen kuukautisia.

Imetyksenkin aikana voi ovuloida ja tulla raskaaksi.

E-pilleri lihottaa, imetys on varma ehkäisy – nämä ehkäisymyytit eivät ole totta
Ehkäisy synnytyksen jälkeen – 10 kysymystä

Lähteet: Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja lapsettomuuslääkäri Anna Kivijärvi, What to Expect, Terveyskirjasto, VeryWell

Lue myösOvulaation merkit: Näin selvität, milloin ovuloit 

 

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Niinpä. Laitoksella kätilö kertoi että imetyksestä huolimatta voi tulla raskaaksi ja itse on kahden lähekkäin syntyneen äiti.
Itselläni alkoi kierto 2kk synnytyksestä vaikka imetin. Eli onneksi huolehdin ehkäisystä. Imetys voi estää muttei välttämättä. Tätä asiaa pitää kaikille uusille äideille ja isille infota.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä