Särkeekö sinuakin ovuloidessa niin, että taju lähtee? Tästä kovat ovulaatiokivut johtuvat

PMS-oireet tiedetään, mutta ovulaatiokivut, onko niitäkin? Voi, on! Ja pahoja onkin. Mistä johtuu, että juuri silloin kun hedelmöittymisen pitäisi olla mahdollista, vatsaa särkee ja olo on niin kamala, että lisääntymistä ei voi edes ajatella?

Teksti Inka Ikonen
Kuvat iStock
ovulaatiokivut
Ovulaatiokivut voivat todella haitata elämää.

Kierron puolivälissä tuntuu kuin emätin menisi solmulle ja olisi villalankaa täynnä. Vatsa on niin kipeä, ettei pysty kunnolla kävelemään. Maha on löysänä, kuvottavaa.

Näin naiset lähipiirissäni ja keskustelupalstoilla kommentoivat ovulaatiokipuja. Moni kertoo niiden olevan jopa pahemmat kuin kuukautiskivut. Osa ei kipuile menkkojen aikana ollenkaan, pelkästään ovulaation aikana.

Ovulaatiokivuista tuntuvat kärsivän erityisesti vanhemmat ja synnyttäneet, mutta jonkin verran myös nuoremmat tai synnyttämättömät naiset.

Mistä ovulaatiokivut johtuvat?

– Kasvava munarakkula voi pingottuessaan aiheuttaa kipua ja rakkulan puhjetessa vatsaonteloon valuva veri ja rakkulaneste aiheuttavat vatsakalvoärsytystä, mikä voi myös tuntua kipuna, Mehiläisen gynekologi Kati Härkönen kertoo.

Härkösen mukaan kipu tuntuu usein toispuoleisena vihlovana tai kiristävänä kipuna alavatsalla tai jomotuksena, paineen tunteena. Ovulaatiokivut voivat joillakin mennä nopeastikin ohi ja osalla ne kestävät parikin päivää.

Alkoivatko kivut raskauden jälkeen?

Allekirjoittaneella ovulaatiokivut alkoivat vaikean kohdunulkoisen raskauden jälkeen ja voivat olla jopa pahemmat kuin menkkakivut. Toisinaan tuntuu, että kierron aikana on vain yksi kivuton viikko. Keskustelupalstoilta löytyi kanssasisaria. Mistä pitkittynyt kipu johtuu?

– Kohdunulkoisen raskauden jäljiltä vatsaontelossa voi olla kiinnikkeitä, joista johtuen kiputuntemukset voivat olla hankalampia kuin ennen. Mikäli kipuja on niinkin pitkään kuin ovulaatiosta kuukautisten alkamiseen, herää epäily siitä, että kipujen taustalla olisi endometrioosia, Härkönen kommentoi.

Moni lähipiirissäni ja keskustelupalstoilla kertoi ovulaatiokipujen pahentuneen synnytyksen jälkeen. Se on Härkösen mukaan melko yleinen ilmiö. Asiasta ei ole tutkittua tietoa, mutta hän arvioi taustalla olevan useita tekijöitä.

– Usein nuorilla on käytössä yhdistelmäehkäisy, jolloin ovulaatioita ei ole. Raskauden jälkeen ehkäisyksi valikoituu usein menetelmä, jossa ovulaatioita tulee, esimerkiksi kierukka, ja näin ollen mahdollisia ovulaatiokipujakin tuntuu enemmän. Raskaus aiheuttaa kudosten, muun muassa kohdun kannatinsiteiden, venymistä. Tämäkin voi mahdollisesti olla syynä ovulaatiokipujen lisääntymiselle.  

Valitettava tosiasia on myös se, että aika ei pysähdy. Me kaikki vanhenemme. Jotkin oireet voivatkin liittyä ikääntymiseen.

– PMS-oireet hankaloituvat iän myötä ja oman kehon tuntemuksia voi tulla tarkkailtua enemmän kuin aiemmin. Kun ikää tulee lisää, munarakkulat voivat kasvaa aiempaa suuremmiksi ja voi tapahtua useamman rakkulan kehittymistä, mikä voi myös johtaa lisääntyneisiin ovulaatiokipuihin.

Mikä avuksi ovulaatiokipuihin?

Kipuun Härkönen suosittelee ottamaan tulehduskipulääkettä, esimerkiksi ibuprofeenia tai parasetamolia. Joillakin liikunta voi auttaa samalla tavalla kuin menkkakipuihinkin.

– Jos ei ole toivetta raskaudesta, yhdistelmäehkäisypillereitä, -rengasta tai -laastaria kannattaisi harkita, mikäli niiden käytölle ei ole esteitä, esimerkiksi aurallista migreeniä. Ovulaatioita ei niiden käytön aikana ole, joten ovulaatiokivutkin jäävät pois, Härkönen sanoo.

Helpottavatko ovulaatiokivut jossain kohtaa elämää?

– Monella ovulaatiokivut helpottavat iän myötä. Syytä tähän ei tiedetä. Yhtenä tekijänä voi toki olla se, että anovulatorisia kiertoja eli kiertoja, joissa ei tapahdu ovulaatiota, esiintyy enemmän vanhemmilla naisilla, Härkönen sanoo.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä