Vanhemman terveys 12.01.2017 Päivitetty 26.06.2023

Lääkäriin kotisohvalta? Etävastaanotto voisi sopia esimerkiksi ihottuman hoitoon

Ihottuman tai silmätulehduksen hoito sekä diabeetikon kontrollikäynti ovat tilanteita, jotka voisivat hoitua etävastaanotolla. Vaikka etävastaanottojen ennustetaan lisääntyvän, ne eivät sovellu kaikkiin tilanteisiin, esimerkiksi raskaana olevien hoitamiseen.

Teksti
Saga Wiklund
Kuvat
iStock

Älypuhelimien yleistyminen on lisännyt etähoidon mahdollisuuksia, ja tulevaisuudessa osa lääkärikäynneistä voi hoitua kotisohvalta. Etävastaanotto ei kuitenkaan sovellu kaikkiin tilanteisiin.

– Nyt on otettu vasta ensiaskeleet siinä, mihin kaikkeen etävastaanottoa voi hyödyntää. Lääkärin on kuitenkin tiedostettava etävastaanoton rajoitukset: se ei sovi potilaan fyysiseen tutkimiseen tai akuutteihin hätätilanteisiin. Se ei myöskään voi kokonaan korvata potilaan ja lääkärin kohtaamista kasvokkain pitkissä hoitosuhteissa, sanoo lääketieteen tohtori Mikko Lehtovirta, joka on työskennellyt erilaisissa etälääkärin tehtävissä koko 2010-luvun ajan.

Aivan uudesta ilmiöstä ei ole kyse, sillä myös lääkärin puhelinaika on yhdenlainen etävastaanotto. Etävastaanotolla yhteydenpitoon voidaan käyttää puhelimen lisäksi myös chat-pikaviestipalveluja tai videoyhteyttä.

Lue myös: Influenssa lapsella – näin hoidat oikein

Etävastaanotolla ei voi hoitaa kaikkea

Lehtovirta huomauttaa, että etähoito ei sovellu raskauden, synnytyksen, naistentautien ja kiireellisten vatsan alueen ongelmien hoitoon. Se ei sovellu myöskään pikkulasten hoitamiseen.

Etävastaanotto sopii parhaiten tavallisten perussairauksien ja pienten kertaluonteisten vaivojen hoitoon, hoidontarpeen arviointiin, tutun potilaan jatkokäyntiin sekä terveysneuvontaan. Se soveltuu myös kroonista sairautta, kuten diabetesta sairastavien seurantaan ja omahoidon ohjaukseen.

Videovastaanotto sopii myös psykiatriaan ja psykoterapiaan, joissa terapiakeskustelu on keskeinen osa hoitoa.

Tulevaisuudessa etävastaanotto voisi tukea myös potilaan kotiuttamista sairaalasta. Se voi soveltua esimerkiksi sektiohaavan paranemisen seurantaan.

Lue myös: Influenssa ja raskaus: rokotteen ottaminen kannattaa

Potilaskokemukset pääosin myönteisiä

Potilaalle etävastaanotto tarjoaa parhaimmillaan nopean ja helpon pääsyn lääkärin puheille ajasta ja paikasta riippumatta. Olavi Timosen väitöskirjatutkimuksessa, joka käsitteli Puolangan terveyskeskuksen potilaiden kokemuksia, potilaat olivat vähintään yhtä tyytyväisiä etävastaanottoon kuin tavalliseen lääkärin vastaanottoon. Puolangalla etävastaanotto toteutettiin niin, että hoitaja oli potilaan kanssa Puolangan terveyskeskuksessa ja lääkäri Kajaanissa.

Etävastaanottoa käytetään Suomessa vielä melko vähän. Palvelua otetaan kuitenkin lisääntyvästi käyttöön etenkin isommilla yksityisillä lääkäriasemilla ja työterveyshuollossa.

Julkisella puolella etähoitoa on käytetty apuna lähinnä syrjäseutujen lääkäripulaan ja pitkiin välimatkoihin. Monet sairaanhoitopiirit kehittävät parhaillaan uusia virtuaalivastaanottoja.

Lue myös: Hormonaalinen vai hormoniton ehkäisy?

Lääkäriltä etävastaanotto vaatii joustavuutta

Lääkäreiltä ja terveydenhoitojärjestelmältä etävastaanotto vaatii myös muutoksia tuttuihin työprosesseihin ja toimintatapoihin.

– Yhteisiä käytäntöjä tarvitaan ja toimintamuodoissa on vielä kehitettävää. Toistaiseksi etävastaanotto ei myöskään sisälly potilastietojärjestelmiin, vaan siihen tarvitaan erillinen järjestelmä. Tietojen siirtäminen ja kirjaaminen vievät paljon lääkärin aikaa.

Lehtovirta uskoo, että jatkossa etävastaanotot ovat yhä isompi osa terveydenhoitoa.
– Tuskin vielä edes tiedämme kaikkia toimintatapoja, joissa etäyhteyttä tullaan tulevaisuudessa soveltamaan, hän sanoo.

Lisätietoa: Lääkäriliiton hyväksymä etälääketieteen suositus

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X