11 nerokasta & edullista vinkkiä lapsiperheen kodin siivoukseen

Osaatko hyödyntää siivouksessa ruokasoodaa? Entä Coca-Colaa? Kun nämä monikäyttöiset aineet löytyvät keittiöstäsi, voit puhdistaa kodin lattiasta kattoon luonnonmukaisesti.

Teksti Kia Toivanen
Siivous sujuu luonnonmukaisesti, kun kaapista löytyvät niin ruokasooda, sitruuna kuin etikka.

Siivous onnistuu myös ilman vahvoja ja kalliita puhdistusaineita. Ruokasooda, sitruunahappo ja etikka puhdistavat kodin tehokkaasti ja luonnonmukaisesti. Katso tästä vinkit seuraavaa siivouspäivää varten!

Ruokasooda

Ruokasooda on keittiöstä löytyvien siivousaineiden ykkönen: Se valkaisee, puhdistaa ja poistaa hajuja.

Lasten lelut puhtaaksi

Sekoita 2dl lämmintä vettä ja 1–2 rkl ruokasoodaa keskenään. Kastele rättiä seokseen, ja pyyhi muovilelut.

Pehmolelut saa puhtaaksi hieromalla ruokasoodaa kuivan lelun pintaan. Anna vaikuttaa puoli tuntia ja imuroi sooda pois lelun pinnalta.

Rasvatahrat pois mikrosta

Sekoita vedestä (2–3 dl) ja soodasta (1–2 rkl) seos ja höyrystä se mikrossa laakeassa astiassa. Anna seoksen höyrystyä 2–4 minuuttia hiljaisella teholla niin, että seos kiehahtaa. Höyrystyksen jälkeen pyyhi mikron pinnat puhtaaksi nihkeällä liinalla – rasvaiset ruokatahrat ovat poissa.

Pinttyneet mukit kirkkaiksi

Pinttyneet kahvi- ja teekupit kirkastuvat, kun niitä hankaa ruokasoodalla käsintiskauksen yhteydessä.

Raikkaat matot

Myös matot raikastuvat ruokasoodan avulla. Ripottele ruokasoodaa matolle, anna vaikuttaa muutama tunti ja imuroi pois.

Roskakorin haju

Ruokasooda neutralisoi epämiellyttäviä hajuja. Pese roskasäiliö ja kuivaa se kunnolla. Ripottele astian pohjalle tasaisesti 1–2 tl soodaa ja laita päälle talouspaperi. Aseta sen jälkeen roskakoriin normaalisti roskapussi.

Lasten lelut saa puhtaaksi ruokasoodan avulla. Siivous sujuu näin myrkyttömästi.

Lasten lelut saa puhtaaksi pyyhkimällä ne ruokasoodaliuokseen kastetulla rätillä. Umpinaiset lelut voi myös upottaa liuokseen.

Sitruunahappo

Apteekista saatava sitruunahappo puhdistaa hyvin kodinkoneita: astianpesukone, pyykinpesukone, kahvin- ja vedenkeitin puhdistuvat kaikki samalla aineella. Muista kuitenkin varmistaa sitruunahapon soveltuvuus kodinkoneeseen sen ohjekirjasta.

Kalkiton kahvinkeitin

Sekoita 2–3 rkl sitruunahappoa litraan vettä. Kaada seos keittimen vesisäiliöön ja laita keitin päälle. Kun puolet seoksesta on valunut pannuun, katkaise keittimen virta puoleksi tunniksi. Kytke keitin takaisin päälle ja keitä loput seoksesta pannuun. Tämän jälkeen anna keittimen keittää 2–3 pannullista pelkkää vettä, jotta happo huuhtoutuu pois kunnolla.

Eroon ruosteesta

Tee haposta ja vedestä laimea liuos, ja liota siinä ruosteisia esineitä tai laita liuosta suoraan ruostuneelle pinnalle. Huuhtele ja kuivaa esine huolellisesti. Huomioi kuitenkin, etteivät arat pinnat kestä sitruunahappokäsittelyä – liuoksen sopivuus kannattaa ensin testata huomaamattomaan kohtaan.

Ruokasooda puhdistaa kahvikupin, avulla, sitruunahappo kahvipannun.

Kahvikuppi puhdistuu soodalla, pannu puolestaan sitruunahapolla.

Etikka

Etikkaa voi käyttää monin tavoin ruokasoodan ja sitruunahapon tapaan. Etikka jättää kuitenkin niitä pistävämmän hajun, minkä takia se ei sovi hyvin esimerkiksi kahvinkeittimen puhdistukseen.

Kiiltävä kylpyhuone

Etikalla voi poistaa kalkkisaostumat sekä kiillottaa hanat ja suihkupäät hohtaviksi. Laimenna etikka haaleaan tai kylmään veteen, äläkä käytä sitä saumoihin, marmoriin tai emaliin.

Kirkkaat ikkunat

Etikka sopii myös ikkunanpesuun. Sekoita ruokalusikallinen etikkaa muutamaan tippaan käsiastianpesuainetta, lisää vettä ja pese ikkunat normaalisti liuoksen kanssa.

Raikas jääkaappi

Etikalla saa poistettua hajuja jääkaapista. Sekoita liuos, jossa on puolet vettä ja puolet etikkaa, kastele siinä rätti ja pyyhi sillä hyllyt ja lokerot.

 + Cola-juoma

Jos jääkaapissa on väljähtänyttä cola-juomaa, joka ei enää maistu, voi olla hyvä hetki kokeilla sen tehoa puhdistusaineena. Cokiksen väitetään poistavan niin ruostetta kuin rasvatahrojakin, mutta herkemmille pinnoille tätäkin kikkaa on syytä testata ensin huomaamattomampaan kohtaan.

WC

Colajuomaa voi kokeilla siivouksessa esimerkiksi vessanpytyn puhdistukseen. Kaada juomaa pyttyyn, anna vaikuttaa vähintään tunti, harjaa ja huuhtele.

 

Lähde: Kotiliesi, siivous.info, Martat

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä