Koti 05.01.2017 Päivitetty 14.08.2023

15 vinkkiä: näin teet arjesta helpompaa

Onko arki pelkkää kiirettä ja kaaosta? Lue Kaksplussan bloggaajien vinkit, miten saat arjen sujumaan stressittömämmin.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
iStock

1. Herää ajoissa

Älä torkuta herätyskelloa. Torkun painaminen on helppoa, mutta ylimääräiset minuutit sängyssä eivät kuitenkaan auta heräämiseen. Nouse reippaasti, kun herätyskello soi. Ehdit hoitaa aamutoimet ilman kiirettä ja stressiä.

Jenni, Hutimeni-blogi

2. Ota lapset avuksi siivoushommiin

Lasten apua kannattaa hyödyntää siivouksessa. Pikkulasten kanssa se sujuu leikin kautta. Lastenhuoneessa on aina leluja lattialla, ja ne on siivottava ennen kuin pääsee imuroimaan. Lasten tehtävänä on pelastaa legopalikat ja muut pienet tavarat turvaan, ennen kuin hirveä imurimonsteri syö ne. Pienetkin lapset innostuvat puuhasta.

Jenni, Hutimeni-blogi

3. Hoida parisuhdetta

Kun parisuhde on kunnossa, arkikin sujuu paremmin. Läheisyys ja toisen huomioiminen ovat äärimmäisen tärkeitä. Se ei vaadi ajallisesti paljon, mutta ajatuksellisesti kyllä. Vaikka olisi kuinka väsynyt, pari kertaa päivän aikana silmiin katsominen ja kunnon halaus ovat oikeasti tärkeitä parisuhteen eloonjäämisen kannalta.

Emmi, Hei meillä valvotaan

4. Treenaa vauvan kanssa

Monet äidit kokevat, että heillä ei ole aikaa vauvan hoidon lisäksi kuntoiluun, koska vauva ei viihdy yksin lattialla. Illalla ja väsyneenä on puolestaan vaikea saada itseään irti kotisohvasta ja lähteä treeneihin. Kokeile ottaa vauva mukaan treenituokioon kotona.

Ninna Josefina, Fit Fun Family

5. Kokoa aamupala jo illalla

Kerää aamupalatarvikkeet koriin jo illalla. Aamulla ei tarvitse kuin ottaa kori jääkaapista esille ja kattaa pöytä. Kun kokoat aamupalan etukäteen, huomaat ajoissa, jos jotakin puuttuu ja ehdit vielä käydä kaupassa hakemassa täydennystä koriin.

Tiia, Lasten tapaan

6. Hae vaatteet ja pakkaa valmiiksi

Pakkaa kaikki seuraavan päivät kassit ja pussit valmiiksi edellisenä iltana. Kokoa myös seuraavan päivän vaatteet pinoon. Jos lapsi on tarkka siitä, mitä hän pukee päälleen, valitse vaatteet yhdessä lapsen kanssa jo ennen nukkumaanmenoa. Kerää myös ulkovaatteet valmiiksi eteiseen, silloin ei tarvitse etsiä kiireessä hanskalle paria.

Ida, Mutsi ja Murupullat

7. Kuivausrumpu helpottaa pyykkirumbaa

Pyykkien ripustaminen kuivaustelineeseen on työlästä. Vaatteiden kuivuminen vie aikaa, joten teline on koko ajan esillä. Kuivausrumpu ratkaisee ongelman. Märät pyykit voi siirtää suoraan kuivausrumpuun, ja parin tunnin päästä vaatteet ovat kuivia. Aikaa jää muihin kotitöihin ja lasten kanssa seurustelemiseen.

Susanna, Touhulandia

8. Palkkaa apua kotiin

Kaikkea ei ole pakko tehdä itse. Voit hankkia siivoojan tai hoitajan lapselle, jotta pääset itse hengähtämään hetkeksi. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta on tarjolla lastenhoitajia. Au pairin palkkaaminen on myös yksi tapa saada apua arjen askareisiin. Selvitä eri vaihtoehtoja!

Mari, Mari Valosaari

9. Myöhäistä aamuja

Jos sinulla on mahdollisuus vaikuttaa työaikoihisi, voit kokeilla aamujen hidastamista. Jo pelkästään se, että menee tunnin myöhemmin töihin, rauhoittaa aamuja kummasti. Jos taloudessa on kaksi aikuista, voi toinen mennä mahdollisimman aikaisin töihin ja toinen mahdollisimman myöhään. Kun toinen aloittaa työpäivänsä varhain, hän ehtii hakea lapset hoidosta ajoissa, jolloin iltapäivän kiire helpottaa.

Jonna-Emilia, Poikien äiti

10. Ei tietotekniikkaa aamulla

Jotta siirtyminen kouluun ja päiväkotiin sujuisi mahdollisimman mutkattomasti, unohda kirjat, lehdet, televisiot, puhelimet ja tietokoneet aamulla. Jos lapset istahtavat tietokoneen tai aamupiirrettyjen ääreen, heitä on vaikea saada ajoissa liikkeelle.

Jonna-Emilia, Poikien äiti

11. Älä stressaa öistä

Hyväksy se, että lapsiperheessä ei nukuta hyvin joka yö. Lohduta itseäsi valvomisen jälkeen ajatuksella, että jonain yönä taas koko perhe nukkuu paremmin. Huonon yön jälkeen aamulla iso kuppi kahvia, ja elämä hymyilee taas.

Doris, Unelmalandia

12. Perusta oma tukiryhmä

Kokoa samassa tilanteessa olevien äitikavereiden kanssa WhatsApp-ryhmä. Ryhmässä voi kysyä mitä tahansa milloin tahansa. Sinne voi hehkuttaa onnistumisia, valittaa tylsyyttään tai avautua mieltä painavista asioista. Ja lähes aina joku äitikaverista on puhelimen äärellä ja vastaa jotain, tsemppaa tai rauhoittelee.

Doris, Unelmalandia

13. Suunnittele päivän ohjelma etukäteen

Suunnittele edellisenä iltana valmiiksi seuraavan päivän ohjelma. Kuka hakee lapsen hoidosta ja kuka vie hänet treeneihin? Jos pitää käydä kaupassa, laadi ostoslista valmiiksi. Organisointia helpottaa, kun jokaisella perheenjäsenellä on puhelimessaan yhdistetty kalenteri, johon kaikki merkkaavat omat menonsa. Edellisenä iltana vielä sovitaan valmiiksi, kuka tekee ja mitä tekee.

Kati, Mutsi on MäSä

14. Laadi ruokalista

Mieti arkiruoat niin, että ne valmistuvat nopeasti. Tee isoja annoksia, jotta ruoasta riittää kahdelle päivälle tai vanhemmille töihin evääksi. Viikonloppuisin voi koko perhe miettiä yhdessä muutaman ruoan seuraavalle viikolle.

Kati, Mutsi on MäSä

15. Kesytä tavarakaaos

Vähennä reilulla kädellä tavaraa ja tasoja, joiden päälle tavarat kerääntyvät. Mieluisia leluja on lopulta todella vähän. Sama koskee myös aikuisten tavaroita. Kun arki ei ole jatkuvaa tavarakasojen siivoamista ja siirtelyä paikasta toiseen, aikaa ja energiaa jää huomattavasti enemmän kivoihin asioihin.

Leena, Leenaelina

 

Tutustu Kaksplussan koko blogiverkostoon!

Lue myös:
7 merkkiä, joista tunnistat, että kodissa asuu lapsiperhe
Helposti kivaa arkeen – kuusi ideaa ulkoiluun

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X