Koti 17.12.2018 Päivitetty 29.12.2022

Pienennä kodin pyykkikaaosta – Näillä vinkeillä onnistut!

Lapsiperheessä pyykättävää riittää: puklut, sormivärit, kaatuneet mehut ja kurakausi varmistavat, että pyykkikone pyörii usein. Mutta voisiko pyykkirumbassa päästä myös helpommalla? Näillä vinkeillä taltutat pyykkikaaoksen.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Perheen pyykkivuori näyttää koko ajan suuremmalta ja suuremmalta, vaikka kone tuntuisi pyörivän jatkuvasti – miten se on oikein mahdollista?

Näillä vinkeillä saat kodin pyykkihuollon sujuvammaksi sekä vähennettyä pyykkäämisen tarvetta kokonaan. Upeaa!

Suosi kirjavia vaatteita

Kirjavat puuvillavaatteet ovat pyykin vähentämisen kannalta paras lastenvaatevalinta – niissä tahrat eivät erotu helposti ja ne voi pestä samassa koneellisessa. Vaaleiden ja yksisävyisten vaatteiden kohdalla tahranpoistoon kuluu enemmän aikaa.

Puuvilla on hyvä materiaali, sillä se kestää tarvittaessa myös 60 asteen pesulämpötilaa. Lasten normaalilikaisille vaatteille riittää 40 asteen pesu, mutta bakteerit ja jotkin tahrat, kuten vauvan kakkatahrat, tarvitsevat 60 asteen pesun.

Muista myös, että vaatteet, joissa on painatuksia, paljetteja tai koristekiviä eivät kestä korkeita pesulämpötiloja, ja ne tulee laittaa pesupussissa koneeseen.

Osta vaatteita kohtuudella – hyvälaatuista ja käytettyä

Hyvälaatuiset vaatteet kestävät pesua ja kulutusta paremmin, jolloin vaatteita tarvitsee hankkia kaappiin vähemmän. Niiden väri ei haalistu eikä niihin tule nukkaa, joten ne ovat käyttökelpoisia myös seuraavalle käyttäjälle.

Kun vaatteen ostaa käytettynä, säästää rahaa ja ympäristöä. Usein käytetty vaate on myös pesty useasti, joten siitä näkee, kuinka kangas kestää pesua.

Suloiset lastenvaatteet voivat houkuttaa kaupassa, mutta kannattaa pyrkiä siihen, että kaikki lapselle ostetut vaatteet tulisivat aktiiviseen käyttöön. Lapsi myös kasvaa vaatteistaan ulos nopeasti, joten niitä ei kannata hankkia kaappiin liikaa.

Vähennä pyykkimäärää

Mitä vähemmän pyykkiä syntyy, sitä vähemmän konetta täytyy pyörittää. Vähennä pyykin määrää niin paljon, kuin se on mahdollista – tämä säästää niin aikaa, rahaa kuin ympäristöä. Vaatteiden jatkuva peseminen myös kuluttaa vaatetta.

Jotta pyykkiä syntyisi vähemmän, suojaa lapsen vaatteet riittävän hyvin ruokaillessa ja sotkuisissa leikeissä. Yksittäiset tahrat kannattaa pyrkiä poistamaan nopeasti vaikka vedellä ja rätillä.

Uusia, puhtaita vaatteita ei kannata ottaa käyttöön joka päivä. Osa edellisen päivän vaatteista on todennäköisesti käyttökelpoisia vielä ainakin toisen päivän ajan.

Kaikkia pyykkejä ei myöskään tarvitse työntää pesukoneeseen. Varsinkin villa- ja silkkivaatteille riittää pelkkä tuuletus, ja ulkovaatteille riittää usein niiden pyyhkiminen puhtaaksi kostealla liinalla.

Kirjavat, värikkäät vaatteet ovat armollisia: tahrat eivät näy niissä yhtä helposti kuin vaaleissa ja yksisävyisissä.

Noudata täysien koneellisten rutiinia

Pyykinpesuun voi tehdä oman rutiinin, joka sopii perheen aikatauluihin ja pyykkimäärään. Periaatteena voi olla, että koneellinen pyykkiä pestään joka ilta, tai vaikka useampi satsi lauantaisin. Pyykkiä ei tarvitse lajitella kuin minimissään kolmeen lajiin: valkopyykkiin, kirjavaan pyykkiin ja tummaan pyykkiin. Koneen tulisi olla kuitenkin aina täynnä, eli kevyesti täytettynä niin, että nyrkki mahtuu päälle. Näin säästyy vaivaa, ja pyykinpesu on ympäristöystävällistä.

Ympäristöä sekä vaatetta säästävät myös matalat pesulämpötilat. Jos vaate ei ole hyvin likainen, ei sitä tarvitse pestä yli 40 asteessa. Yksittäiseen tahraan voi hieroa esimerkiksi sappisaippuaa ennen koneeseen laittamista.

Jos lasten pyykit pestään erikseen, vaatteita tulisi olla sen verran, että niistä tulee täysi koneellinen. Jos taas vaatteita pestään yhdessä muun perheen kanssa eli koneellinen samaa väriä tulee täyteen tiheämmin, pienempi määrä vaatteita riittää.

Ota lapset mukaan kotitöihin

Lapset kannattaa ottaa mukaan myös pyykinpesuun mahdollisimman pienestä pitäen. Näin se muodostuu luonnolliseksi osaksi arkea, ja myös vanhemman taakka alkaa helpottaa nopeammin.

Pyykkien lajittelu kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi, niin että lapsikin voi osallistua siihen. Pieni lapsi voi viedä omat likaiset vaatteensa omaan pyykkikoriin, isompi osaa jo neuvomalla viedä vaatteensa perheen yhteisiin, kunkin pyykin mukaan lajiteltuihin koreihin.

Lapsi voi myös auttaa pyykkien ripustamisessa, kuivausrummun käytössä ja vaatteiden paikoilleen viemisessä. Tätä helpottaa, jos lapsen vaatekaappi on järjestetty niin, että lapsen on helppo laittaa sinne vaatteita ja ottaa niitä sieltä pois.

Laske omia vaatimustasoja

Kannattaa myös pohtia sitä, miten puhtaita lapsen vaatteiden tarvitsee olla. Mikä on oma vaatimustasosi lastenvaatteiden suhteen – täysin tahraton vai puhdas?

Haittaako, jos lapsen paidassa on vähän likaa? Voisiko hieman likaantunut vaate olla kuitenkin päällä päivän loppuun saakka? Lasten vaatteet saa vain harvoin, jos koskaan pysymään paria tuntia pidempään yhtä puhtaina kuin aikuisten . Rennompi asenne vaatteita kohtaan helpottaa.

Neuvoja lapsiperheen pyykkihuoltoon antoi kotitalouden asiantuntija Essi Kulju Uudenmaan Martoista.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X