Ruoka 05.12.2019 Päivitetty 18.08.2023

Listeriaa nyt liikkeellä – mitä se tarkoittaa raskaana olevalle, vastasyntyneelle ja imettäjälle?

Onko raskaana olevalla syytä huoleen? Uskaltaako imettävä äiti syödä joulupöydässä kalaa? Asiantuntija vastaa!

Teksti
Anniina Rintala
2 kommenttia

Listeriaa on nyt liikkeellä Suomessa ja Euroopassa, ja useiden elintarvikevalmistajien on uutisoitu vetäneen tuotteitaan markkinoilta listeriaepäilyjen vuoksi. Viime viikolla Suomessa vedettiin myynnistä toistakymmentä einestuotetta eri valmistajilta listeriariskin takia.

Listeriatartunnasta kehittyvä tauti, listerioosi, on uhka niille, joiden vastustuskyky on heikentenyt. Heihin lukeutuvat yleisesti ottaen raskaana olevat, vastasyntyneet ja vanhukset.

Näille riskiryhmään kuuluville ei Ruokaviraston mukaan lainkaan suositella kuumentamattomia kalatuotteita kuten raakaa kalaa ja äyriäisiä, graavattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita, mätiä ja sushia.

Raskaana olevalle listeria voi aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita. Vakavin seuraus on keskenmeno tai vastasyntyneellä aivokalvontulehdus. Raskaana tai pikkuvauvalla taudin itäminen voi kestää monta viikkoa. Silloin on vaikea tietää, mikä ruoka aiheutti tartunnan.

Kysyimme asiantuntijalta, onko riskiryhmillä nyt syytä huoleen. Jouluna syödään usein erityisen paljon listeriariskin sisältäviä elintarvikkeita kuten kalaa ja juustoja.

Kysymyksiin vastasi epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Paljonko listerian aiheuttamia sairastumisia on Suomessa?

Tiedossamme on 41 listerioositapausta tänä vuonna. Tapauksia on selvästi vähemmän kuin viime ja sitä edeltävänä vuonna. Viime vuonna listerioosiin sairastuneita oli 80 ja edeltävänä vuonna 91. Tapauksia on yleensä 40–90 vuosittain.

Onko raskaana olevia sairastunut Suomessa listerioosiin?

Raskauteen liittyvät, eli raskaana olevien, sikiön tai vastasyntyneen, listerioositartunnat ovat Suomessa harvinaisia. Uskon, että tämä peilaa Suomen hyvää neuvolatoimintaa ja siihen että odottavat äidit noudattavat hyvin listeriaa koskevia ohjeita. Raskauteen liittyviä tapauksia ei todeta joka vuosi. Tapaukset ovat olleet yksittäisiä.

Miksi tuotteiden takaisinvetoja on nyt todella paljon?

Elintarviketoimijat haluavat välttää elintarvikkeiden välittämää listeriariskiä. Takaisinvetoja voidaan tehdä myös varotoimenpiteenä, jos elintarvikkeen epäillään olevan mahdollisesti saastunut valmistuksen aikana.

Onko listeria vaarallinen vastasyntynyttä vanhemmalle, terveelle lapselle?

Terve aikuinen tai lapsi sairastuu harvoin vakavasti.

Entä imettävä äiti? Voiko imettävä syödä jouluna graavikalaa?

Tiedossani ei ole imetyksen välityksellä tarttuneita listerioositapauksia. Listeriaa koskevat riskiryhmien ruokasuositukset eivät koske imettävää äitiä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kypsentämätön kala voi sisältää listeriaa, ja siksi kalan kypsentämistä suositellaan yleisenä ohjeena listeriariskin välttämiseksi.

Ruokaviraston ohje listerian välttämiseksi:

  • Kypsennä liha ja kala kauttaaltaan.
  • Pese tuoreet vihannekset huolellisesti ennen syömistä.
  • Pese raakana syötävät juurekset huolellisesti sekä ennen että jälkeen kuorimisen.
  • Säilytä kypsentämätön liha ja kala erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja
    valmisruoista.
  • Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä kypsentämättömiä elintarvikkeita.
  • Säädä jääkaapin lämpötila riittävän kylmäksi, mielellään alle +6 °C. Kalalle turvallinen lämpötila on enintään +3 °C.
  • Älä käytä viimeisen käyttöpäivän ohittaneita tuotteita.
  • Käytä avatut tuotteet mahdollisimman pian.

Lisäksi erityisesti riskiryhmien tulee huomioida seuraavat seikat:

  • Syö vain kunnolla kuumennettua lihaa ja kalaa.
  • Älä juo pastöroimatonta maitoa tai syö siitä valmistettuja tuotteita. Vältä pastöroidusta maidosta valmistettuja home- ja
    kittijuustoja, esimerkiksi brie, gorgonzola, chèvre. Ruoanlaitossa kuplivan kuumaksi kuumennetut juustot ovat
    turvallisia.
  • Kuumenna pakastevihannekset ennen käyttöä.
  • Kuumenna kiehuvaksi kertaalleen jäähdytetyt ruoat.
  • Kuumenna valmisruoat kiehuvan kuumaksi ennen syömistä.
  • Käytä tuotteet hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää.

Ohjeistus on Ruokaviraston Tiesitkö tämän listeriasta -esitteestä.

Lue myös: Listeria raskauden aikana

Kommentit (2)

Olipa sekava juttu. Kysymyksissä ja vastauksissa kirjoitusvirheitä ja sekavuutta. Mitä tuo viimeisen vastauksen viimeinen virke tarkoittaa: listeria on riski imettävälle vai ei ole?

Itse koin, että raskausaika on kuitenkin sen verran lyhyt aika ihmisen elämästä että riskituotteet voi suosiolla jättää syömättä, graavilohta ehtii varmasti sen raskaudenkin jälkeen syödä yllin kyllin. Koin, että kun elän raskausajan neuvolan ohjeiden mukaan niin ainakaan ei ole itsesyytökselle sijaa jos vauvalle olisi jotain sattunut.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X