Minun tarinani 04.05.2016 Päivitetty 18.08.2023

Tässä ovat toukokuun kansiäitikilpailun voittajat!

Helsinkiläinen Nelli Bussman, 25 voitti toukokuun kansiäitiäänestyksen kaksostyttöjensä Lucyn ja Lilyn, 9 kk, kanssa. Perheen isä on it-alalla työskentelevä Niklas, 27. Tyttöjen syntymä oli kuin parhaimmasta Hollywood-draamasta.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Jorma Marstio/Otavamedia

Hilkulla oli, että nämä kaksi ihanaa tyttölasta eivät olisi koskaan syntyneet. Lucy ja Lily Bussmanin tarina on nimittäin kuin parhaasta Hollywood-draamasta.

Draama alkoi siitä, kun tyttöjen äiti Nelli sairastui 18-vuotiaana kilpirauhassyöpään. Viisi vuotta sairastettuaan, kaksi ja puoli vuotta sitten, Nelli sai lopulta terveen paperit. Lääkäri muistutti eräästä faktasta: Nellin kilpirauhanen oli poistettu ja se saattaisi vaikuttaa raskaaksi tuloon. Jos haaveissa oli äitiys, tuumasta toimeen kannattaisi ryhtyä pian.

Nelli ja poikaystävä Niklas kuuntelivat lääkäriä. Ja kas, Nelli olikin jo seuraavassa kuussa raskaana.

Tuomio: keskeytynyt keskenmeno

Lääkärin uutiset varhaisultrassa olivat musertavia. Sydänääntä ei löytynyt, ja tuomio oli keskeytynyt keskenmeno. Nelli sai lähetteen Kätilöopistolle tyhjennykseen.

– Sanoin Niklakselle, että menen yksin, hän voi mennä töihin. Itkut oli jo itketty. Tarkoitus oli vain hakea tyhjennyspilleri, Nelli muistelee.

Kätilö halusi tehdä ultraäänitutkimuksen, varmuuden vuoksi. Se kesti ja kesti. Lopulta kätilö alkoi pohtia ääneen, miten asettelisi sanansa. Nelli tokaisi, että anna tulla vaan, olen jo hyväksynyt uutiset.

Mutta kätilön asia olikin ihan toinen: ”Onneksi olkoon, odotat kaksosia viikolla 6+6!”

Raskauden alku oli arvioitu väärin, siksi sykettä ei löytynyt ensimmäisessä ultrassa, Nelli tietää nyt.

Vain 50 prosentin mahdollisuus selvitä

Niinpä Niklas saikin töihin soiton, jossa kuuli olevansa tulossa identtisten kaksosten isäksi. Pian selvisi, että tytöt ovat mono-mono-kaksosia eli kaksosten kaikista harvinaisinta tyyppiä. He olivat kohdussa samassa sikiöpussissa.

Siitä alkoi uusi murehtiminen. Mono-mono-kaksosilla on nimittäin vain noin 50 prosentin mahdollisuus selvitä. Napanuorat voivat sotkeutua, jolloin hapensaanti loppuu.

– Raskausviikko 20:n jälkeen kävin joka viikko ultrassa. Joka kerta lääkäri sanoi, että nyt näyttää olevan kaikki hyvin, mutta huomisesta ei tiedetä. Olin vähän katkera toisille odottajille, jotka rakenneultran jälkeen huokaisivat helpotuksesta ja alkoivat ostella vauvanvaatteita.

Tytöt syntyivät juuri ajoissa

Mono-mono-kaksosraskautta ei riskien takia päästetä viikkoa 32 pidemmälle. Viikolla 30 Nelli otettiin sairaalaan tarkkailuun ja sitä seuraavalla viikolla tytöt syntyivät suunnitellulla sektiolla. Kun lääkäri kauhisteli napanuoran määrää, Nelli pyysi saada nähdä sen.

– Sen takia oli jännitetty kaikki kuukaudet. Ja se oli tosiaan jättimäinen, sotkussa oleva möntti. Tytöt syntyivät juuri oikealla hetkellä.

1,6 ja 1,7 kiloa painaneet keskoset kiidätettiin teholle. Niklas pääsi mukaan, mutta Nelli näki lapsensa vasta seuraavana päivänä. Tytöt viettivät sairaalassa kuukauden, kunnes pääsivät 2,5-kiloisina kotiin.

”Kaksosten saaminen on etuoikeus, ei riski”

Dramaattisen alun jälkeen perheen elämä on sujunut onnellisesti. Tytöt ovat kehittyneet normaalisti ja ovat nyt supervilkkaita pikkuneitejä.

Nelli on jatkanut osa-aikaisesti työtään parturi-kampaajana, sillä hän ei ole malttanut olla poissa ihanien asiakkaidensa luota. Syksyllä pariskunta meni naimisiin, ja varsinainen hääjuhla on edessä tänä kesänä.

– On ihanaa olla äiti. Aina välillä kuulen, miten ihmiset puhuvat riskistä saada kaksoset. Se särähtää korvaani, sillä tunnen itseni pelkästään etuoikeutetuksi.

Katso video: Tällaista oli kansikuvauksissa

Lue myös: Maaliskuun kansiäiti Maria: Äidin tuella yksinhuoltajaäidiksi

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X