Vaihtelua kaurapuuroon! 7 herkullista ja helppoa aamupalavinkkiä

Tympiikö alituinen kaurapuuron keittäminen aamuisin ja iltaisin? Lapsenkin kiinnostus ruokailua kohtaan voi kasvaa, kun pöydässä on välillä vaihtelua.

Teksti Toimitus
aamupala
Kaurapuuro on useimpien lasten mielestä niin last season. Aamu sujuu paremmin, kun aamiaiseksi on jotain hyvää!

Lasten tulisi syödä terveellinen ja monipuolinen aamupala, mutta ensinnäkin: aamuisin on yleensä kiire. Toisekseen, sekä lapset että aikuiset ovat usein väsyneitä ja joskus kiukkuisia. Siksi nopea aamuherkku kaurapuuro ei varsinkaan viisi kertaa viikossa tarjoiltuna herätä useinkaan riemunkiljahduksia.

Kokosimme vaihtoehtoisia herkkuja aamuun. Osan valmistamiseen kuluu hieman aikaa, mutta niistä voikin sitten nauttia useamman aamun tai illan herkkuna.

aamupala

Viiden viljan granola

5 dl neljän viljan hiutaleita

1 dl spelttileseitä

2 dl auringonkukansiemeniä

1 dl hasselpähkinöitä

1 dl ruokokidesokeria

½ dl vettä

4 rkl rypsiöljyä

Lisäksi:

1 dl kuivattuja marjoja tai rusinoita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuumenna kattilassa sokeri, vesi ja öljy ja sekoittele, kunnes sokeri on täysin sulanut.

Levitä kuivat aineet leivinpaperin päälle uunipellille. Valuta neste ohuena nauhana kuivien aineiden päälle ja kääntele seosta samalla.

Paahda mysliä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes seos saa kauniin värin. Sekoita muutaman kerran paahtumisen aikana. Anna seoksen jäähtyä. Nosta granolaseos lasipurkkiin ja säilytä kuivassa paikassa.

Älä anna pähkinöitä ja siemeniä sisältävää granolaa alle vuoden ikäiselle lapselle.

aamupala

Mustikkapannarit

6 annosta

5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

1 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

1 rkl kanelisokeria

4 dl piimää

2 dl raejuustoa

2 kananmunaa

2 rkl öljyä

2 ½ dl mustikoita

voita paistamiseen

Sekoita jauhot ja muut kuivat ainekset kulhossa. Sekoita piimä, raejuusto, munat ja öljy keskenään toisessa kulhossa.

Kaada kuivat aineet koko ajan sekoittaen piimän joukkoon ja anna taikinan turvota noin 10 minuuttia. Lisää mustikat.

Paista voissa pannulla paksuja pannukakkuja ja tarjoa ne esimerkiksi vaahterasiirapin ja marjojen kanssa.

aamupala

 

Kaneli-kauraryynipuuro ja siirappiviikunat

4 annosta

3 dl kauraryynejä

1,2 l vettä

1 kanelitanko

1 tl suolaa

Pinnalle:

ripaus kanelisokeria

SIIRAPPIVIIKUNAT

2 tuoretta viikunaa

4 rkl vettä

4 rkl ruokosokeria

1 tähtianis

Nosta kauraryynit edellisenä iltana kattilaan likoamaan veden kanssa.

Lisää aamulla joukkoon kanelitanko ja suola. Keitä puuroa hiljalleen kannen alla noin 1,5 tuntia välillä sekoittaen. Nosta kattila syrjään ja anna puuron vetäytyä hetken.

Huuhtele viikunat ja lohko ne. Nosta pieneen kattilaan vesi, sokeri ja tähtianis. Keitä aineksia 5 minuuttia, jotta seos muuttuu siirappimaiseksi. Poista tähtianis, lisää kuuman liemen joukkoon viikunat ja sekoita.

Poista puurosta kanelitangot. Notkista puuro tarvittaessa vedellä tai halutessasi maidolla. Annostele puuro lautasille ja ripottele pinnalle kanelisokeria. Tarjoile siirappiviikunoiden kera.

aamupala

Superhelpot sämpylät

5 dl lämmintä vettä tai maitoa

3 rkl öljyä tai juoksevaa margariinia

1 ½ tl suolaa

1 rkl hunajaa tai siirappia

2 dl kaurahiutaleita

1 pussi kuivahiivaa

6–7 dl sämpyläjauhoja

Sekoita rasva, siirappi tai hunaja, suola ja kaurahiutaleet lämpimään (42-asteiseen) nesteeseen. Lisää kuivahiiva ja sen verran jauhoja, että seoksesta syntyy tavallista sämpylätaikinaa löysempi taikina. Anna kohota peitettynä kaksi tuntia. Lusikoi taikina pellille 12 sämpyläksi. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

aamupala

Marja-hedelmäsalaatti

2 nektariinia

1 l marjoja

2 rkl hunajaa

2 limetin mehu

1 raastettu limetin kuori

3 rkl hienonnettua basilikaa

Lisäksi:

maitorahkaa

vaahterasiirappia

Lohko nektariinit ja pane lohkot marjojen kanssa samaan kulhoon. Sekoita joukkoon hunaja, limetin mehu ja kuori sekä basilika. Anna tekeytyä hetki.

Lusikoi rahkaa syvien annoslautasten pohjalle ja lisää päälle marja-hedelmäsalaattia. Viimeistele halutessasi siirapilla.

aamupala

Päärynäpannukakku

6–8 annosta

8 dl maitoa

4 kananmunaa

2 rkl ruokosokeria

ripaus vaniljaa

ripaus suolaa

4,5–5 dl täysjyvävehnäjauhoja

½ dl rypsiöljyä

2 kypsää päärynää

Vatkaa kulhossa maito, kananmunat, sokeri, vanilja ja suola. Lisää jauhot ja rypsiöljy ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun isoon uunivuokaan tai -pannuun. Viipaloi päärynät ja asettele ne taikinan pinnalle.

Paista pannukakkua 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

aamupala

Puurosmoothie

2 annosta

4 dl vettä

2 dl kaurahiutaleita

2 dl pakastemarjoja, esimerkiksi mustaherukoita ja vadelmia

1 kypsä banaani

2 rkl hunajaa

Kiehauta vesi kattilassa. Nosta tehosekoittimeen kaurahiutaleet, jäiset marjat, kuorittu banaani ja hunaja. Valuta joukkoon kiehautettu vesi ja aja tasaiseksi juomaksi. Nauti smoothie heti haalean lämpimänä.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä