Ruoka 15.10.2019 Päivitetty 29.01.2021

Terveellistä ruokaa lapsiperheelle? Näin onnistut pienelläkin budjetilla

Loppuvatko ideat joka kerta, kun pitäisi suunnitella viikon ruokalista? Keräsimme vinkit, joilla keittiössäsi höyryää herkullinen ruoka ilman, että se rasittaa kohtuuttomasti kukkaroasi.

Teksti
Päivi Pelkonen
Kuvat
iStock

Vanhempien aika ja raha ovat usein kortilla. Miten ihmeessä tähän yhtälöön voi lisätä vielä terveellisen ruoan? Personal trainer Päivi Pelkosen laatimalla mielenvirkistyslistalla murrat vanhan, sitkeästi istuvan myytin, jonka mukaan kohtuuhinnalla ei syntyisi terveellistä ja maittavaa ruokaa lapsiperheelle.

1. Tarkista kaapit

Suunnittelu alkaa kaappien tarkastuksella. Ennen kuin ostat uutta, tarkista mitä vanhaa kaapistasi löytyy. Voisitko lähteä rakentamaan jämien päälle uutta ruokalistaa? Käytä suunnittelussa hyödyksi ruokakolmiota. Painota kasviksia, juureksia, marjoja, hedelmiä, täysjyvä- ja maitotuotteita listassasi suositusten mukaan.

2. HeVi-osaston helmet

Kasvikset ja juurekset ovat edullisia HeVi-osaston helmiä. Hieman sesongista riippuen kotimaistakin perunaa, porkkanaa, lanttua, punajuurta ja kaalia saa lähes ympäri vuoden kohtuuhinnalla. Niistä taiot esimerkiksi erilaisia sosekeittoja, pihvejä, laatikoita ja uuniruokia käden käänteessä. Mieti: Mitä perinneherkkuja isoäitisi teki sinulle pienenä näistä kotimaisista herkuista?

3. Itsepoimittua

Jos sinulla ei ole aikaa eikä mahdollisuutta kasvattaa itse mitään, luonnosta löytyy ilmaiseksi itse poimittuna monia herkkuja. Samalla tulee liikuttua ulkona ja retkeiltyä luonnossa vaikka koko perheen voimin.

Marjat ja sienet ovat monille tuttuja entuudestaan, mutta mikset kokeilisi myös poimia talteen erilaisia yrttejä kuten esimerkiksi nokkosta, pihlajaa, katajaa, puna-apilaa? Tuoreet mausteet voivat olla kaupassa kalliita, mutta luonnosta poimittuna täysin ilmaisia.

4. Leivo

Tee omat sämpylät, leivät ja letut. Leivo kerralla isompi satsi ja laita osa pakkaseen kiireisten päivien varalle. Kannattaa myös hyödyntää puurokattilan jämät. Tanakasta kaurapuurosta saa pellillä herkullisia lettuja ja leipiä, joita voi itse maustaa oman maun mukaan.

Terveyden näkökulmasta omien leipomusten etu on myös se, että voit kontrolloida lisätyn suolan, kuitujen sekä rasvan määrää ja laatua.

5. Vaihda pikkujugurtit litraan

Ostatko aina yksittäispakattuja tuotteita? Perheessä maitotuotteita voi kulua erilaisina välipalavaihtoehtoina paljonkin. Yksittäispakattujen tuotteiden sijaan suosi isompia purkkeja. Terveyden näkökulmasta kannattaa suosia maustamattomia tuotteita ja maustaa ne itse keräämillään marjoilla tai esimerkiksi lasten soseilla. Ei siis lisättyä sokeria ja kukkarokin kiittää.

6. Mainettaan parempi valmisruoka

Jos on kiire niin on kiire. Ole armollinen. Ei kannata syyllistää itseään turhaan, jos ei ehdi loihtimaan viiden tähden ruokaa lapsiperheelle. Kiireisinä hetkinä voi hyvällä omalla tunnolla turvautua eines- ja pakasteosaston tuotteisiin, kun tietää, mitä sieltä etsii.

Einesosastolta esimerkiksi erilaiset kasvisletut, kuten pinaatti- ja bataattiletut ovat hyviä arjen pelastuskeinoja. Lisäksi pakkasesta löytyy monia hyviä vaihtoehtoja, joilla voit lisätä muun muassa perheesi kalan ja kasvisten syöntiä nopeasti kohtuuhinnalla. Valmiit kasvispakastepussit nopeuttavat työpäivän jälkeen pilkkomisoperaatiota. Kalapuikkojen sijaan ota pakastelohikuutioita ja pyöräytä niistä vanha kunnon lohikeitto.

Lähteet: Arktiset aromit, THL, Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille

Lue myös: Näin myös nirso lapsi rakastuu kasviksiin! 11 herkullista ideaa

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X