Vanhemmuus 06.02.2020 Päivitetty 18.08.2023

Tervetuloa tasa-arvo – saataisiinko seuraavaksi naisten varpajaiset?

Suomeen tulee uusi perhevapaamalli, joka tasaa äitien ja isien käyttämää aikaa lastenhoidossa. Entä nämä kolme muinaisjäännettä äidille painottuvassa lapsiarjessa – kuten varpajaiset?

Teksti
Tiina Torikka
Kuvat
iStock

1. Varpajaiset äidillekin

– Varpajaiset pitäisi kieltää lailla, kirjoitti Kaksplussan bloggaaja Desire Nyman.

– Jos joku ansaitsee juhlan, väittäisin kyllä, että se olisi äiti. Koska vaikka olisit ollut tukena ja turvana, et ole hoitanut fyysistä osuutta ollenkaan.

Tasapuolisuuden nimissä varpajaisjuhlia voisivat viettää ihan vaikka molemmat vanhemmat. Ensitöinä Wikipedia-artikkelin varpajaisista saisi sukupuolineutraloida – vanhastaan perinne on miehinen, mutta 2020-luvun Suomessa sen ei pitäisi katsoa kromosomistoa. Tällä vuosikymmenellä osataan myös juhlia railakkaasti ilman yletöntä alkoholin holvaamista.

Ennen vanhaan tuore isä sai varpajaiset suunnilleen heti kun vauva sukelsi kohdusta ulos. Nykyään varpajaisperinne elää usein niin, että niitä vietetään säädyllisen ajan kuluttua, kun perhe on asettunut kotiin ja päässyt jo alustavasti vauva-arkeen kiinni.

Tässä vaiheessa parituntinen ystävien seurassa maistuu ihan yhtä lailla äidille kuin isälle. Nyky-isälle ei pitäisi olla outoa lämmittää maitoa tuttipulloon.

Samaan hengenvetoon: myös isät ansaitsevat baby showerin! Ne voi järjestää myös vanhemmille yhteisinä.

Lue: Suomeen tulee uusi perhevapaamalli – näin äitiyslomaa muutetaan, jotta isätkin jäisivät kotiin

2. Vaatehuolto puoliksi

Myönnetään, monen äidin lempipuuhia raskaana ovat pienenpienien vauvabodyjen valikointi ja vastasyntyneen vaatekaapin järjestely.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että äiti sitoutuu seuraavaksi 18 vuodeksi vastaamaan joka ikisen villasukkaparin ja alushousun hankinnasta, nimikoinnista ja pieneksijääneiden loppusijoituksesta. Salakavalasti näin käy perheessä jos toisessa.

Kun Yhteishyvä-lehti kysyi lastenvaatehankinnoista, perheissä äideillä oli 87 prosentin sananvalta lasten pukeutumiseen. Professori selitti tätä sillä, että äidit ovat suuressa osassa perheitä vastuussa jälkikasvun vaatteista.

varpajaiset

Lastenvaatekaupoissa näkee aika naisvaltaista asiakaskuntaa.

3. Päiväkoti tavoittelee yhtä usein isää

Kun lapsi tulee päiväkodissa kipeäksi, varsin usein ensimmäisenä pirisee äidin puhelin. Sellaisistakin tapauksista on kuultu, että päiväkotilaskut kunnalta tulevat äidin nimellä, vaikka koko hakuprosessin olisi tehnyt perheen isä.

Tämä ei ole päiväkodin ”vika” eikä kunnan työntekijän ”virhe”. Yhteiskunnallinen asenne ulottuu vanhempien työpaikoille. Päiväkotien hiljainen tieto soittamiskäytännöstä kertoo: on kerta kerralta opittu, että isät tuppaavat vastaamaan puhelimeen harvemmin.

Mutta kun uusi perhevapaamalli tasoittaa vanhempien lastenhoitoa – edes jonkin verran – se tasoittaa kaikkea muutakin.

Mitä enemmän näkyy leikkipuisto-isiä, sitä luonnollisempaa on hätyyttää yhtä hyvin isä hakemaan kipeä lapsi päiväkodista. Mitä enemmän isiä pyörii lastenvaatekaupoilla, sitä pienempi kynnys on lähettää myös varhaiskasvatuksen kirjeet isän nimellä.

Matka alkaa tästä.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X