Fysikaalinen, kemiallinen vai luonnonkosmetiikka – ohjeet pienen lapsen aurinkovoiteisiin

Minkä ikäiselle lapselle voi laittaa aurinkorasvaa? Mitä eroja aurinkorasvoilla on? Näillä neuvoilla suojaat pienen lapsen auringon haitallisilta säteiltä.

Teksti Kia Toivanen
Lasten aurinkovoiteet ovat usein aikuisten voiteita paksumpia, mikä auttaa huomaamaan, mihin kohtiin voidetta ei ole vielä levitetty.
Auringon säteily on iholle aina vaarallisempaa kuin aurinkovoide.

Kuumina kesäpäivinä pienet lapset suositellaan suojaamaan porottavalta auringolta peittävien vaatteiden avulla.

Kaikissa tilanteissa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista.

Pieniä vesipetoja kannattaa suojata niin rannalla, vesipuistoissa kuin mökkilaiturilla lasten aurinkovoiteiden avulla.

6 kuukaudesta ylöspäin

Aurinkovoide kannattaa aina valita lapsen iän mukaisesti.

Rattaissa kulkevan pienenkin lapsen kämmenet ja sandaaleista vilkkuvat varpaat altistuvat helposti auringolle, vaikka lapsi olisi muuten hyvin vaatteilla peitetty.

Myös jakaus, nenä, korvat, silmäluomet, huulet ja niska ovat vaarassa palaa.

Aurinkosuojia löytyy nykyään jo kuusi kuukautta vanhoille vauvoille, mutta tätä pienempien iholle ei voiteita voi laittaa. Muutaman kuukauden ikäisiä vauvoja ei tule altistaa auringolle, vaan heidät on suojattava vaatteilla ja varjolla.

Kaksivuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille aurinkosuojavalikoima alkaa olla jo laajempi.

Aurinkosuojan riittävä käyttö on uv-säteilyltä suojaamisessa oleellista, kertoo proviisori Ella Montonen Yliopiston apteekista.

– Lapselle sopiva määrä aurinkorasvaa on yksi ruokalusikallinen, ja se tulee levittää iholle 15–30 minuuttia ennen aurinkoon menoa, jotta voide ehtii imeytyä iholle kunnolla.

Aurinkovoidetta valitessa on hyvä lukea pakkausmerkinnät tarkasti.

– Voide, joka sisältää suojan sekä UVA- että UVB-säteilyä vastaan on hyvä. Tällöin sekä ihon syvimmät että uloimmat kerrokset ovat suojattuina, Montonen kertoo.

Aurinkovoidetta lisätään aina parin tunnin välein, uinnin jälkeen tai silloin, kun vartaloa on hangattu pyyhkeeseen ja voide on voinut kulua iholta pois.

Kahdenlaisia aurinkorasvoja:

Fysikaalinen suoja

  • jää ihon pintaan ja heijastaa säteitä pois ihon pinnalta; toimii pieninä peileinä ihon pinnalla

Kemiallinen suoja

  • hajottaa uv-säteitä ihon pinnalla ja muuttaa ne vaarattomaksi lämmöksi, joka vapautuu iholta

Parhaan suojan aurinkoa vastaan saa yhdistelmätuotteella.

Lasten aurinkovoiteet ovat paksumpia

Lapsille löytyy sekä aikuisten aurinkovoiteita koostumukseltaan muistuttavia kemiallisia aurinkovoiteita että mineraalifilttereistä valmistettuja fysikaalisia suojia, jotka ovat koostumukseltaan paksumpia.

Fysikaalinen suoja ei ole automaattisesti luonnollisempi vaihtoehto kuin kemiallinen aurinkovoide. Jos synteettisiä yhdisteitä haluaa välttää, tulee aurinkosuoja valita luonnonkosmetiikan puolelta.

Lasten aurinkovoiteet suojaavat lapsen ihoa palamiselta uintireissuilla.

Päähinettä kannattaa käyttää aina, kun siihen on mahdollisuus. Kasvot tulee kuitenkin suojata myös aurinkosuojalla, sillä ne palavat helposti.

Pienille lapsille suositellaan usein pelkkää fysikaalista suojaa sisältävää aurinkovoidetta.

Paksumpi koostumus auttaa myös huomaamaan, mitkä alueet lapsen kehosta on jo rasvattu ja mitkä kaipaavat vielä lisää voidetta.

– Useimmat lasten aurinkorasvat sisältävät sekä kemiallista että fysikaalista suojaa. Aikuisten voiteet sisältävät usein vain kemiallisia suoja-aineita, joten niiden käyttömukavuus on parempi, Montonen selventää.

Fysikaalisen suojan valkoinen, näkyvä kerros imeytyy lapsen iholle kuumalla ilmalla nopeastikin, mutta se ei tarkoita, että aurinkosuojaa tarvitsisi vielä lisätä. Voiteen ainesosat heijastavat säteitä pois ihon pinnalta myös ihoon imeydyttyään.

Aikuisten voide hätäratkaisuna

Jos lasten aurinkovoidetta ei kuitenkaan ole helteisenä hetkenä saatavilla, mutta aikuisten aurinkosuojaa kaapista löytyisi, voiko lapsen iholle laittaa kertaluontoisesti myös aikuisten aurinkorasvaa?

Montosen mielestä kertaluontoisesti voi.

– Auringon säteily on lapsen iholle vaarallisempaa kuin aikuisen aurinkovoide. Jos lapsen ihon palamista voi jotenkin estää, se kannattaa tehdä.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä