Vapaa-aika 27.07.2018 Päivitetty 21.08.2023

Kenen ehdoilla kesälomaa vietetään? ”Perheen kannattaisi lomailla edes hetki yhdessä”

Kesäloma! Niin ihanalta kuin se kuulostaakin, sen viettäminen lapsiperheissä ei ole aina aivan yksinkertaista.

Teksti
Oili Urmas
Kuvat
iStock

Loma herättää liudan kysymyksiä: pitäisikö lapselle tarjota mahdollisimman pitkä kesäloma? Kenen ehdoilla se vietetään? Voisiko lapsia pitää päiväkodissa oman loman aikana? Entä miten täyttää lomatoiveet, kun lompsan pohja häämöttää ja lapset tappelevat?

Yhteinen loma sitoo perhettä yhteen

Osa vanhemmista pyrkii järjestämään lapsillensa mahdollisimman pitkän kesäloman. Mutta varsinkin perheissä, joissa on pieni koululainen, kesäloman sumpliminen saattaa olla todella hankalaa.

Kun lapselle pitää järjestää hoito kymmeneksi viikoksi, se voi tarkoittaa sitä, että vanhemmat ovat keskenään täysin eri aikaan lomalla. Kun toinen lopettaa lomansa, toinen aloittaa omansa.

Yhteisestä ajasta tinkiminen ei kuitenkaan ole välttämättä koko perheen kannalta paras tilanne, vaikka lapsi nauttisikin lomasta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja Marie Rautavan mukaan yhteinen loma luo yhteenkuuluvuutta perheenjäsenten kesken.

Kun koko perhe on lomaillut edes hetken yhdessä, kesän jälkeen voidaan yhdessä muistella, mitä kaikkea loman aikana tapahtuikaan. Jos perheellä ei ole mahdollista lomailla yhtä aikaa, kannattaa viikonloppuihin suunnitella jotakin erityistä.

lasten kesäloma

Lapset rakastavat ottaa rennosti!

Huvipuistoja vai aikuisten juttuja?

Vanhempien ja lasten toiveet loman suhteen eivät aina täsmää. Kun Kuluttajatutkimuskeskus selvitti rahan ja ajan jakautumista lapsiperheessä, monet vanhemmat kertoivat, että heidän mielestään lomaan kuuluu useita reissuja ja muuta toimintaa. He miettivät, lähdetäänkö lasten kanssa kylpylään, huvipuistokierrokselle tai ulkomaanlomalle.

– Loman suunnittelussa kannattaa kuulla kaikkien perheenjäsenten toiveita, Rautava sanoo.

Useimmissa perheissä se myös toteutuu. Kuluttajatutkimuskeskuksen Rahan ja ajan jakautuminen suomalaisissa lasiperheissä -tutkimuksen mukaan päätöksiä vapaa-ajan vietosta tehdäänkin yleensä koko perheen voimin.

Joskus suunnitelmia rajoittaa raha. Aina sitä ei ole tuhlattavaksi. Kun lapsi kertoo, että päiväkotikavereista Onni lähtee kesällä Legolandiin ja Aino Kreikkaan, se voi tuntua vanhemmista ikävältä. Tiukan taloustilanteen kanssa painivat vanhemmat voivat potea huonoa omaatuntoa, etteivät pysty tarjoamaan huvipuistopäivää lapselle. Turhaan.

Lapset eivät toivo toimintalomaa. He kaipaavat lomalla yhteistä aikaa perheen parissa ja irtautumista arjen rutiineista ja aikatauluista. Tämäkin selviää Rahan ja ajan jakautuminen perheessä -tutkimuksesta.

Retki vähän kauempana olevaan leikkipuistoon tai päivä uimarannalla voivat myös olla elämyksiä.

– Lapsiperheille on tarjolla myös paljon ilmaista toimintaa, Rautava muistuttaa.

Eikä koko aikaa tarvitse olla menossa. Löhöilyhetki sängyssä aamulla kylki kyljessä voi olla yhtä tärkeää kuin päivä puuhamaassa. Ja jos kesälomaa ei syystä tai toisesta ole, viikonlopun kiireetön yhdessäolo on myös lomaa lapselle.

lapsen kesäloma

Lapsi väsyy helposti, ja hänelle on syytä antaa aikaa vain olla. Jos lapsi kiukuttelee lomamatkalla, se johtuu usein vanhemman virhearviosta päivän aktiviteettien suhteen.

Se oli sitten viimeinen kerta…

Monelle on varmasti tuttua myös se, että on järjestänyt lapsille rahalla ja vaivalla ohjelmaa, mutta sitten kun se ei kelpaakaan lapselle, oma turhautuminen purkautuu kiukkuna. Huvipuistoissa kuullaan monta kertaa kesän aikana: ”Se oli sitten viimeinen kerta kun tulimme tänne, kun et osaa muuta kuin kiukutella.”

Miten välttää se, että kauan kaivattu ja hartaasti suunniteltu kesäloma ei muutu pettymykseksi? Avainsana on ennakointi.

– Vanhempien kannattaa jo etukäteen miettiä, mikä on lapsen kannalta kivaa, Rautava sanoo.

Esimerkiksi huvipuistossa voi ensin lapsen kanssa kokeilla ilmaisia laitteita sen sijaan, että lapselle ostetaan heti kallis ranneke.

– Lapselle ei kannata asettaa liian kovia vaatimuksia. Pieni lapsi ei myöskään osaa miellyttää aikuista, vaan hän näyttää tunteensa aidosti. Pelko tai väsymys voivat näkyä kiukutteluna, Rautava sanoo.

Jos shoppailu- tai huvipuistoreissu päättyy taaperon väsymysitkuun, se ei siis ole lapsen vika vaan aikuisen arviointivirhe.

Arviointivirhe voi johtua myös siitä, että ihannekuva lomasta on auvoista yhdessäoloa auringossa. Todellisuus ei usein vastaa haavetta. Kun lapset ovat koko päivän yhdessä, he alkavat helposti nahistella. Ja sitten kun vanhempi alkaa selvittää sisarusten välistä riitaa, lasten ärtyisyys voi siirtyä myös häneen.

– Kun koko perhe on yhdessä, syntyy usein kitkaa. Vanhempien olisi hyvä muistaa itsehillintä ja välttää lapsen kiukun tarttuminen itseen, Marie Rautava sanoo.

Sekin voi auttaa, että vanhempi viettää välillä aikaa kahdestaan lapsen kanssa sen sijaan, että koko perhe on jatkuvasti yhdessä. Silloin lapsi saa vanhemman jakamattoman huomion hetkeksi ja vanhemmat voivat myös toteuttaa erilaisia toiveita: hurjapään kanssa voi lähteä huvipuistoon ja luontoystävän kanssa metsäretkelle.

Niin ja ne kuvitelmat täydellisestä perheidyllistä. Ne kannattaa unohtaa. Kiukuttelu kuuluu lomaan samalla tavalla kuin sadepäivät kesään. Vaikka lomaa odotetaan pitkään ja hartaasti, siitä ei pitäisi tehdä suoritusta. Elämä ei valitettavasti ole täydellistä auvoa edes lomalla.

Lähteet: Eurofound, LähiTapiola ja Tilastokeskus

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X