Vapaa-aika 25.02.2019 Päivitetty 21.08.2023

Voiko pyöräilykypärä päässä luistella? Luistelukypärässä yksi merkittävä turvallisuushyöty

Onko sillä väliä, mikä kypärä päässään lapsi luistelee? On, sanoo liikunnanopettaja ja kertoo myös, miten kypäriin suhtaudutaan koulussa ja miten kannattaa toimia vapaa-ajalla.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Lapsi haluaisi luistelemaan. Niin mitä kaikkia luisteluvälineitä meitä löytyikään – ja onkohan mikään niistä enää edes sopiva?

Penkomisen jälkeen kaapin pohjalta löytyvät luistimet, jotka mahtuvat vielä juuri ja juuri lapsen jalkaan. Luistelukypärää ei ole, mutta pyöräilykypärä löytyisi.

Onko sillä niin väliä, mikä kypärä päässään lapsi luistelee?

Kypärä suojaa, jos sitä käytetään oikein

Liikunnanopettaja, entinen huippuluistelija ja luisteluvalmentaja Niina Laksola-Virta suosittelee lasten luisteluun siihen tarkoitettua luistelukypärää.

Jos luistelukypärää ei kotoa kuitenkaan löydy, perheen vapaa-ajalla hyvä perusohjenuora on, että pyöräilykypäräkin on luistellessa parempi kuin ei kypärää ollenkaan. Kypärä kuin kypärä suojaa päätä paremmin kuin pelkkä pipo, jos ja kun lapsi kaatuilee.

Luistelukypärän ja pyöräilykypärän suurin ero on se, että luistelukypärä suojaa takaraivoa pyöräilykypärää paremmin. Laksola-Virran mukaan merkittävä ero turvallisuudessa syntyy kuitenkin siitä, miten kypärä on päähän kiinnitetty.

Luistelukypärä peittää pään paremmin, joten se myös suojaa paremmin, vaikka olisi päässä hieman huolettomammin. Pyöräilykypärän oikeanlaisessa kiinnittämisessä tulee sen sijaan olla tarkkana, jotta se suojaa päätä oikein. Talvella kypärän alle tarvitsee lisäksi pipon tai kypärämyssyn, jolloin pyöräilykypärän asettaminen päähän mukavasti ja turvallisesti on entistä hankalampaa. Näin ollen luistelukypärä on vaihtoehdoista helpompi ja varmempi.

–  Jos lapselle ollaan varta vasten hankkimassa perheessä luisteluvälineitä, kannattaa ehdottomasti ostaa samalla myös luisteluun tarkoitettu kypärä, Laksola-Virta toteaa.

Tavallisia luistelukypäriä saa edullisimmillaan 20–40 eurolla.

Myös skeitti-mallinen kypärä toimii kotioloissa luistelutarkoitukseen tavallista pyöräilykypärää paremmin. Sen muoto muistuttaa luistelukypärää, joten sen alle mahtuu myös pipo ja takaraivo pysyy hyvin suojattuna.

Liikuntatunneilla luistellaan lainakypärissä

Koulun luistelutunneilla kypärän käyttö on yleensä pakollista. Liikuntatunneille voi tuoda oman kypärän, mutta Laksola-Virran mukaan kouluilla on yleensä luistelukypäröitä reilusti myös lainattavaksi. Se, päästääkö opettaja jäälle pyöräilykypärä päässä, voi riippua opettajasta.

– Liikunnanopettajille ei ole tietääkseni asiasta selkeää, yhteistä ohjetta, Laksola-Virta pohtii.

– Lapset ovat tunneilla opettajan vastuulla, joten jokainen opettaja tekee itse päätöksen.

Luistelukypärää ei kuitenkaan tarvitse hankkia pelkästään koulun liikuntatunteja varten, jos sille ei ole kotona mitään käyttöä.

Varsinkin yläkouluissa, jollaisessa entinen luisteluvalmentaja myös itse opettaa, on kypärän käyttö usein hieman nihkeää. Kypärän käyttö on kuitenkin useimmiten myös yläkouluissa pakollista, ja tunneilla käytetään joko omaa tai koulun lainakypärää, jos oma ei ole tarkoitukseen sopiva tai on matkan varrella hukkunut.

Nykyään kouluissa pyritään huomioimaan yhä enemmän myös se, että läheskään kaikissa perheissä ei talviurheiluvarusteita välttämättä ylipäätään hankita.

Perinteisiä talvilajeja harrastetaan niin koulujen liikuntatunneilla kuin perheen kanssa vapaa-ajalla yhä vähemmän, sillä talvet voivat olla leutoja ja luistelujäät olla vähissä. Kouluissa voikin olla luistelukypärien lisäksi lainaluistimia niitä harvoja kertoja varten, kun jäälle liikuntatunnilla päästään.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X