Vapaa-aika 04.10.2019 Päivitetty 14.08.2023

Miten uimavaippa voi olla yhdessä altaassa pakollinen, mutta toisessa uimahallissa ei edes suositella?

Vauvauintien järjestäjät perustelevat hygienialla ja ympäristösyillä. Onko uimavaippa turhaa roskaa vai pöpöiltä pelastaja?

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Uimavaippa jakaa vanhempien mielipiteitä. Monet ovat sitä mieltä, että uimavaippa kuuluu ehdottomasti pienen lapsen uimavarusteisiin. Toiset taas pitävät vaippaa turhakkeena.

Viranomaisilla ei ole kantaa uimavaipan käyttöön. Käytännössä Valvirassa katsotaan, ettei kloorivesiallasta tarvitse poistaa puhdistuksen ajaksi käytöstä, jos kakkavahinko on huomattu heti eikä allasvedessä silmämääräisesti näy ulostetta.

Kysyimme vauva- ja taaperouintien järjestäjien näkemyksiä, miksi heillä on vaippapakko tai päinvastoin eivät edes haluaisi vaippoja altaaseen.

”Ei suositella uimavaippaa”

Folkhälsanin vauvauinnin osastopäällikkö Mari Ström kertoo, heidän vauva- ja taaperouinneissaan ei uimavaipankäyttö ole suositeltavaa:

– Ympäristösyyt painavat päällimmäisinä, sillä kertakäyttöistä uimavaippaa pidetään kerrallaan vain noin puolen tunnin uinnin ajan. Vaippavuori, joka uinneista syntyisi, olisi valtava, Ström sanoo.

– Emme kuitenkaan kiellä ketään käyttämästä vaippaa, jos vanhemmat kovasti haluavat sitä käyttää. Kertakäyttövaippa on kuitenkin sen verran paksu, että mahdollista pökälettä on vaikeampi huomata, kun vaippa on lapsella päällä. Tärkeintä on, että altaaseen ei pääse ulos vaipasta mitään.

Markkinoilta löytyy kertakäyttöisiä uimavaippoja sekä niin sanottuja kestouimavaippoja, joita voi säätää lapsen koon mukaan. Strömin mukaan kestovaippa on ekologisempi, mutta sekään ei välttämättä auta, jos kakkavahinko tulee altaassa ja kestouimavaippa istuu huonosti vyötärön ja reisien kohdalta.

Pienen lapsen pissa sen sijaan on niin neutraalia, että sen sekoittumisella uimaveteen ei ole merkitystä.

”Vain vaipassa altaaseen”

Pikku Delfiinit -yrittäjä Kata Heino puolestaan kertoo, että heidän järjestämissään uinneissa uimavaippa on pakollinen alle 3-vuotiailla. Altaiden vuokraajista useampi vaatii vuokrasopimuksessaan, että uimavaippoja käytetään.

– Emme ota kantaa siihen, onko uimavaippa kestouimavaippa vai tavallinen uimavaippa. Uimavaippojen käytön myötä kakkavahingot ovat vähentyneet merkittävästi. Vanhempien tehtävänä on tarkkailla lastaan uinnin aikana, Heino sanoo.

– Mahdollisen kakkavahingon sattuessa tulee nostaa lapsi mahdollisimman nopeasti pois altaasta. Vanhemmat ovat selkeästi hyvin valppaita asian suhteen ja osaavatkin tarkkailla lasta uinnin aikana.

Järjestäjälle kakkavahingon lasku on iso. Uinnit joudutaan lisäksi perumaan samalta päivältä, mikä on harmi muille vauvauimariperheille.

Kakkavahinkojen ehkäisemisen kannalta molemmat haastateltavat ovat ehdottomasti sitä mieltä, että ruokailun ajoittaminen ennen uimaan menoa on tärkeintä. Syömiset tulee hoitaa viimeistään tuntia ennen uimista.

– Painotamme perheillemme peseytymisen tärkeyttä ennen uinteja – päästä varpaisiin saippuapesu ilman uima-asua, Ström vielä tähdentää.

Juttuun on haastateltu myös Valviran ylitarkastaja Heli Laasanen.

Lue myös: Miten ja milloin opettaa lapsi uimaan? 6 askelta uimariksi

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X