Raskaus 15.11.2015 Päivitetty 22.08.2023

Rokotteet, vakuutukset, ruoka ja hygienia – näin raskaana matkustava välttää riskit

Voiko rokotuksen ottaa? Mitä saa syödä? Tarvitsenko vakuutuksen? Miten suojaudun hyönteisiltä? Raskaana olevan kannattaa valmistautua matkailuun hyvin.

Teksti
Nina Erho
Kuvat
Colourbox

Myös raskaana oleva voi matkustaa turvallisesti, ilman jatkuvaa huolta. Raskausviikosta, äidin terveydestä ja matkan kohteesta riippuen on kuitenkin hyvä selvittää tarkasti, mitä kaikkea on huomioitava matkustaessaan.

Alta löydät tietoa, mitä kannattaa ottaa mukaan, mitä jättää pois ja miten ennakoida ja välttää riskit raskaana matkustaessa.

1. Selvitä riskit

Normaalisti sujuva, yksisikiöinen raskaus ei yleensä ole este matkailulle. Jokaisen odottajan kannattaa kuitenkin miettiä etukäteen, kuinka pitkältä hänen pitää mahdollisten ongelmien ilmetessä palata kotiin.

Hyviä varotoimia on myös pitää neuvolakortti mukana ja selvittää, missä on matkakohteen lähin synnytyssairaala. Jos odottajalla on jokin perussairaus tai aiemmissa raskauksissa on ollut ongelmia, hänen tulee matkaa harkitessaan ottaa yhteyttä lääkäriinsä ja matkustamisen riskit pitää arvioida tavallista tarkemmin.

Lentämisen estäviä syitä ovat raskauteen liittyvä verenvuoto, ennenaikaisen synnytyksen riski tai se, että sikiö on syystä tai toisesta tiiviin seurannan tarpeessa.

Lue lisää: Saako raskaana lentää?

Autolla matkustettaessa kolmipisteturvavyö suojaa sekä äitiä että sikiötä. Suomessa turvavyön käyttö on pakollista kaikille henkilöauton kuljettajille ja matkustajille, myös raskaana oleville.

2. Tarkista matkavakuutuksen ehdot

Vakuutusyhtiöiden matkavakuutusten ehdot poikkeavat toisistaan. Varmista ennen matkaa, että matkavakuutuksesi korvaa raskaudessa matkan aikana mahdollisesti ilmenevien ongelmien hoidon sekä kotimatkan.

3. Tarkista lentoyhtiöiden ehdot

Jos raskaus on sujunut normaalisti, lentäminen ei ole sikiölle vahingollista. Lentoyhtiöiden säännöt poikkeavat jonkin verran toisistaan, mutta useimmat sallivat lentämisen 36. raskausviikolle saakka.

Viikon 28 jälkeen vaaditaan lääkärintodistus siitä, että raskaus on yksisikiöinen ja että se on sujunut normaalisti.

Finnairin kotimaan ja Skandinavian-lennoilla saa matkustaa 38. raskausviikon loppuun saakka, jos raskaus on sujunut normaalisti.

Jos raskaus on monisikiöinen, äitiä ei yleensä oteta matkustajaksi 32. raskausviikon jälkeen. Jos käytät matkallasi useita lentoyhtiöitä, niiden kaikkien ehdot kannattaa tarkistaa etukäteen.

4. Katso, mitä syöt

Tavallisin matkasairaus on turistiripuli. Raskauden aikana mahalaukun happamuus vähenee ja suolisto laiskistuu, mikä altistaa turistiripulille. Matkailevan odottajan kannattaa juoda vain korkilliseen pulloon pullotettua vettä sekä välttää jääpaloja. Myös hampaat pestään pullovedellä.

Ruoista kannattaa varoa raakaraasteita ja salaatteja, kuorimattomia hedelmiä ja vihanneksia, äyriäisiä, pehmeitä juustoja, tuorejuustoja, maitotuotteita sekä muuta kuin hyvin kuumentaen valmistettua kalaa ja lihaa.

Tämän neuvon noudattaminen auttaa ehkäisemään paitsi turistiripulia myös listerioosia, toksoplasmoosia ja muita ravinnon välityksellä tarttuvia infektioita, kuten E-hepatiittia, joka on raskaana olevalle tavallista vaarallisempi.

Turvallisinta syötävää ovat kuumana tarjottu ruoka, puhtaalla vedellä pestyt ja kuoritut hedelmät sekä leipä. Muista myös hyvä käsihygienia.

Jos turistiripuli kuitenkin iskee odottajaan, nestehoitoon pitää kiinnittää erityistä huomiota. Odottajan elimistö kuivuu tavallista helpommin, ja elimistön kuivuminen voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen.

Varaa matkalle mukaan ripulin hoitoon tarkoitettua, veteen sekoitettavaa jauhetta. Muista sekoittaa se puhtaaseen veteen. Jos jauhe unohtuu matkasta, vastaavan tuotteen nimi englanniksi on ORS, Oral Rehydration Salt.

Juotavaksi sopivat myös tee ja virvoitusjuomat. Nestettä voidaan tarvita useita litroja vuorokaudessa ripulissa ja hikoiltaessa menetetyn tilalle. Yksi nestehoidon riittävyyden mittari on se, tuleeko virtsaa.

Jos tauti jatkuu yli vuorokauden tai siihen liittyy korkeaa kuumetta tai veriripulia, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Lue lisää: 20 kysymystä odottajan ruokavaliosta

5. Suojaudu hyönteisiltä ja vältä malaria-alueilla matkustamista

Hyttyset levittävät tropiikissa ja subtropiikissa monia tauteja, kuten malariaa. Tauti saattaa raskauden aikana ilmetä erityisen ankarana ja aiheuttaa keskenmenon tai ennenaikaisen synnytyksen.

Tämän vuoksi odottajia kehotetaan välttämään matkoja malaria-alueille. Malarian riski on suurin trooppisessa Afrikassa.

Jos matkaa ei voi välttää, hyttysen pistoilta on suojauduttava ja estolääkityksestä huolehdittava tarkasti.

Hyttysten pistoja vastaan suojaudutaan käyttämällä paljailla ihoalueilla dietyylitoluamidipitoista (DEET) hyttyskarkotetta ja pukeutumalla iltaisin ja öisin vaaleisiin, pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin.

Yöllisiltä pistoilta suojaudutaan hävittämällä hyttyset makuutiloista hyttysmyrkkysuihkeella ja nukkumalla vuodeverkon alla. Verkon käsittely permetriinillä lisää suojatehoa.

Molempia aineita pidetään asianmukaisesti käytettyinä turvallisina sikiölle. Malarian estolääkkeistä meflokiinia voidaan käyttää raskauden kaikissa vaiheissa. Klorokiini on turvallinen raskauden aikana, mutta se tehoaa enää harvoilla alueilla.

Tarkemmat suositukset malarian estolääkityksestä löytyvät Matkailijan terveysoppaasta.

Lue lisää: Näin helpotat raskauspahoinvointia

6. Kartoita rokotustarve

Suomessa ei yleensä suositella rokottamista raskausaikana. Ihannetapauksessa äiti on ottanut tarvitsemansa rokotteet jo ennen raskautta. Raskaus ei kuitenkaan ole yksiselitteinen syy olla rokottamatta, vaan rokottamisen tarve täytyy arvioida ja suhteuttaa oletettuun sairastumisen riskiin.

Inaktivoituja tai puhdistettuja mikrobin osia sisältäviä rokotteita pidetään varsin turvallisina myös raskausaikana. Eläviä, heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita ei sen sijaan yleensä suositeta. Tähän ryhmään kuuluvat pistoksena annettavat MPR, keltakuume ja vesirokkorokotteet sekä suun kautta annettava lavantautirokote.

Keltakuumerokotuksesta voidaan vaatia virallinen rokotustodistus maahan saapuessa. Odottavien äitien tulisi välttää keltakuumealueita.

Jos vaara-aluetta ei voi välttää, voidaan raskaana olevakin rokottaa, tosin vasta kuudennen raskauskuukauden jälkeen. Jos odottajan todellinen riski saada keltakuumetartunta arvioidaan pieneksi eikä rokotetta käytetä, lääkäri antaa hänelle viranomaisia varten mukaan englanninkielisen selvityksen, josta käy ilmi, että rokotuksesta on luovuttu raskauden vuoksi.

Rokotussuojaa vailla matkustavan tulee suojautua hyvin vaatetuksella ja käyttää hyttyskarkotteita.

Lisätietoa rokotuksista löytyy Matkailijan terveysoppaasta. Raskaana olevan on syytä neuvotella rokotustarpeestaan asiantuntevan matkailulääkärin kanssa.

Lue lisää: Tarkista, mitä lääkkeitä voit syödä raskaana ollessasi

Asiantuntijana jutussa LL, sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri, osastonlääkäri Heli Siikamäki, HYKS Infektiosairauksien klinikka.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X