Lapsen terveys 11.07.2019 Päivitetty 26.06.2023

Voiko lapsi syödä lomalla jäätelön päivässä?

Jos joka päivä kuorrutetaan jätskillä, riskinä on kilojen kertyminen lapsillekin. Amerikkalaistutkimuksen mukaan kesällä paino nousee erityisesti valmiiksi ylipainoisilla lapsilla.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock

Huvipuistossa lapset istutetaan penkille käsissään hattarat, joiden taakse nassut peittyvät kokonaan. Hampurilaislounaan jälkeen pikkuisiin kouriin lykätään vielä pehmikset, joiden pyörteet kaartavat korkeuksiin. Jos hyvin käy, kotiin lähtiessä voitetaan onnenpyörästä megalaatikollinen suklaata tai jättipussi peruna­lastuja.

Eihän tuollainen linja kovin järkevältä kuulosta. Mutta huvipuistossahan ollaan vain yhtenä päivänä vuodessa! Saa kai joskus herkutella?

Ihan hullua heittäytymistä

– Saa, sanoo ravitsemustutkija Liisa Korkalo Helsingin yliopistosta.

– Jos ylipainon kertyminen on perheessä ongelma, syyt ovat muual­la kuin siellä huvipuistossa, hän sanoo.

Valtaisaa laatikollista suklaata arpajaisten päävoittona tutkija ei silti voi käsittää.

– Eikö huvipuisto voisi tarjota palkinnoksi jotakin muuta kuin yletöntä herkuttelua?

Miksi ylipäätään lomamuistot tarvitsisivat makean kuorrutuksen? Pitääkö täydelliset kesäpäivät kruunata pullalla tai jäätelöllä? Jos huomaa ajattelevansa, että kesällä voi heittäytyä niin hulluksi, ettei millään ole mitään väliä, Korkalo neuvoo pysähtymään ja miettimään, mihin tällainen ajattelutapaa ylipäätään pohjautuu.

– Tulee mieleen, että talvi on ikään kuin rangaistus, joka pitää kärsiä, jotta kesällä voi sitten herkutella.

Kokonaisuus ratkaisee

Korkalo on tutkinut päiväkoti-ikäisten lasten ravitsemusta. Se on kiinnostava ikä, koska silloin luodaan perusta ruokailutottumuksille ja terveydelle koko elämän ajaksi.

Eräs tutkijoiden huolista koskee lasten lihomista: 25 % suomalaisista 2–6-vuotiaista pojista on ylipainoisia tai lihavia, tytöistä 15 %. Kesänaikaista lihomista ei Suomessa ole tutkittu, mutta amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kesän aikana painoa kertyy erityisesti jo valmiiksi ylipainoisille lapsille.

Lue myös: Selvitä lapsen painoindeksi laskurilla – vanhemman arvio on usein väärä

Siis kärjistäen: jos ylipainoa lapsella on, siitä ei voi syyttää pelkästään kesäistä herkuttelua – mutta kesäherkuilla voi kerryttää painoa entisestään. Siksi monen lomailijan noudattama lempidieetti ”jäätelöä joka päivä” sopii joillekin, muttei kaikille.

– Paino nousee kesän mittaan, jos perheessä syödään kaikilla aterioilla enemmän energiaa kuin kulutetaan, ja jäätelö on osa sitä kokonaisuutta, Liisa Korkalo sanoo.

– Jos taas kokonaisuus on kunnossa ja päivän aterioilta saa sopivan määrän energiaa, kyllä se jätski sinne mahtuu.

Älä osoita sormella

Lapsen ylipaino on aina koko perheen yhteinen juttu. Luultavasti samassa perheessä paino hiipii ylöspäin myös aikuisilla. Siksi Korkalo kehottaa vanhempia suuntaamaan katseensa omaan syömiseensä.

– Kun aikuiset muuttavat tottumuksiaan, vaikutus ulottuu väistämättä lapsiin.

Lapsi puntarilla

Lapsen painosta ei saa puhua osoitellen.

Missään nimessä ei voi tehdä niin, että antaisi jätskiä jälkiruoaksi kaikille muille paitsi yhdelle, joka on pyöristynyt. Jos muutoksia tarvitaan ruokarytmiin tai siihen, mitä syödään tai miten liikutaan, niitä tekee jokainen, joka asuu saman katon alla.

– Perheen yhteisten tottumusten muuttaminen vaikuttaa huomaamatta myös siihen lapseen, jonka painosta ollaan huolissaan.

Kokeile eväsretkeä

Mitä asioita vanhemman sitten on laitettava kuntoon, jos lapsen painonnousu huolestuttaa? Korkalon mukaan ykkösasia on ruokarytmi. Kesälläkin pitää syödä lounas ja päivällinen.

– Jos ei pidä kiinni ruokarytmistä, voi käydä niin, että lapset syövät nälkäänsä jättikokoiset jätskit, eikä nälkäkiukku siltikään mene ohi.

Säännöllinen ruokarytmi hyödyttää siinäkin, että herkuttelu pysyy aisoissa.

”Sellainen ei toimi, että ruoka on syötävä, muuten ei saa jätskiä.”

– Kun jätskiä ottaa vasta varsinaisen aterian jälkeen, annoskoko on todennäköisesti kohtuullinen.

Toinen tärkeä asia liittyy juuri jälkiruokaan. Se ei ole palkinto. Eikä pääruoka ole pakollinen paha.

– Sellainen ei toimi, että ruoka on syötävä, muuten ei saa jätskiä. Vanhempien kannattaa näyttää esimerkin kautta lapsille, että ruokailu ylipäätään on kiva juttu, Liisa Korkalo sanoo.

Eräs hyvä tapa etsiä myönteistä virettä ruokailuun on lähteä retkelle ja pakata eväät mukaan. Vanhemman päätettävissä on, mitä eväskoriin pakataan. Lihapiirakoiden tai pullan sijaan piknik on oiva tilaisuus nostaa valokeilaan kesän tuoreet kasvikset: herneet, porkkanat, mansikat ja muut marjat.

Ja juuri kasviksissa on se salaisuus. Ne tuovat kylläisyyttä ilman ylimääräistä energiaa ja saavat mielen hyväksi – sekä osaltaan määräävät, miten paljon päivään lopulta jää tilaa rasvaisille tai sokerisille herkuille.

Lähteet: THL:n tilastoraportti 9/2019 Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus; Franckle, Adler & Davison: Accelerated Weight Gain Among Children During Summer Versus School Year and Related Racial/Ethnic Disparities: A Systematic Review.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X