Työ ja raha 17.11.2019 Päivitetty 18.08.2023

Vauva tuli, ostolakko alkoi – näitä asioita Valkeilat eivät enää osta

Pipsa ja Osmo Valkeila innostuivat ostolakkokokeilusta, kun Arvo oli puolivuotias. Siitä tuli pysyvä tapa. Mitä perhe voi olla ostamatta?

Teksti
Moona Laakso
Kuvat
Pipsa Valkeila / Instagram

Ostolakko lähti liikkeelle kyllästymisestä.

Suositun Arvokasmaailma-Instagram-tilin pitäjä Pipsa Valkeila oli kyllästynyt jatkuvasti miettimään ja suunnittelemaan hankintoja – ja niitähän vauva-aikana riittää. Hän oli seurannut mielenkiinnolla muiden ostolakkoja, mutta ajatteli ettei se voisi olla heidän elämäntilanteessa mahdollista.

Haaste kuitenkin houkutteli:

– Ajattelin, että se voisi tuoda elämään lisää selkeyttä ja vapauttaisi aikaa vauvan kanssa olemiseen ja muihin itselleni tärkeisiin asioihin.

Tarkoitus oli sallia ostolakon aikana Arvolle tarpeelliset vaatteet ja tarvikkeet käytettynä ostettuina, mutta pian Valkeilat huomasivat, että vauvantarvikkeita tuli saatua jopa liikaa.

– Ymmärsimme, että monet ”must have”-tuotteet eivät olleetkaan meille tarpeellisia. Vauvan syntymän ei tarvitse tarkoittaa isoja tavaramääriä ja suuria kustannuksia.

Vain ruokaa, lääkkeitä ja elämyksiä

Ostolakkovuoden säännöksi perhe asetti kaiken fyysisen tavaran sekä pesu- ja puhdistusaineiden ja kosmetiikan ostamisen kiellon. Kieltolistalle päätyivät myös käytetyt tuotteet, joten kirpputorit oli kielletty. Ruokaa ja lääkkeitä oli toki sallittua ostaa. Elämykset ja matkat olivat myös hyväksyttäviä.

Lue myös: Näin perheesi roskat mahtuvat lasipurkkiin – opettele yksi sana, jotta pärjäät hurjassa some-haasteessa

Puhdistusaineet päätyivät kiellettyjen listalle siksi, että ajatuksena oli käyttää kaikki nurkkiin kertyneet purnukat pois. Samalla Valkeilat halusivat testata, mitä pesuaineita he todella tarvitsivat.

View this post on Instagram

Moikka! Mä oon Pipsa ja mun pieneen perheeseen kuuluu kolmekuinen vauva Arvo ja mun kumppani Osmo. Me elellään iloista ja rauhaisaa elämää Helsingin Kuninkaantammessa. Aloitan tän instatilin jakaakseni juttuja meidän perheen ympäristöystävällisestä elämästä ja samalla inspiroituakseni tekemään vielä parempia valintoja. Elämä upouutena perheenä on saanut homman taas liikkeelle ☺ . Ensimmäisen sysäyksen ekologiseen elämään sain seitsemän vuotta sitten, kun kiertelin Eurooppaa ja sattumalta mun syliin tipahti Colin Beavanin No Impact Man -kirja. Mun koko maailma vavahti. Siitä lähtien oon saanut aina lisää pieniä sysäyksiä eteenpäin, tämä niistä viimeisin! Oon ihan innoissani, tästä se lähtee! 😊 . #ympäristö #ympäristöystävällinen #ekologinen #ekologinenelämä #kierrätys #upcycling #kasvipohjainen #vegaani #vastuullisuus #vastuullinenkuluttaminen #vähemmänjätettä #lesswaste #zerowastefamily #zerowastebaby #zerowaste #zerowastefinland #colinbeavan #noimpactman #arvokasmaailma

A post shared by Pipsa Valkeila (@arvokasmaailma) on

– Tavoitteena oli oppia pärjäämään sillä, mitä jo omistaa, ja hiljentää jatkuva ostoajattelu. Aikomuksena oli myös opetella korjaamaan jo omistamiaan tavaroita ja herättää henkiin lainaus- ja vaihtokauppakulttuuri omassa elämässä.

Vaihtokaupoilla yhteisöllisyyttä

Kun jotakin hajoaa, ensimmäinen ajatus on mennä ostamaan kaupasta uusi. Ensimmäiset neljä kuukautta perheellä menikin uusia toimintamalleja opetellessa.

Vuoden aikana Pipsa teki monta vaihtokauppaa ja kysyi tutuilta tarvittavia tavaroita lainaksi.

– Oli jännittävää ehdottaa ensimmäisiä vaihtareita, mutta se toikin mukanaan ihanaa yhteisöllisyyttä naapureiden ja tuttujen keskuudessa, hän hehkuttaa.

Kun neljä kuukautta oli kulunut, alkoi ostolakosta tulla osa arkea. – Ostoajattelu hiljeni ja omistamiaan tavaroita, sukista lähtien, alkoi kunnioittaa ihan eri tavalla.

Vuoden aikana Pipsa oppi ompelemaan ja korjaamaan vaatteita ja tavaroita.

Perheelle selkeni, mitä he todella tarvitsevat ja arvostavat, ja ostolakkovuoteen sisältyi myös useita tavaroiden karsimiskierroksia. Nyt he suunnittelevat muuttoa pienempään kotiin.

Lue myös: Mitä minä voin tehdä ehkäistäkseni ilmastonmuutosta? Kolme aktivistia kertoo

Ostolakosta elämäntapa

Vuoden ostolakko oli opettavainen kokemus.

Pipsa arvioi, että rahaa on säästynyt jopa tuhansia euroja. Kulutuksen vähentymisen myötä myös työnteon tarve on vähentynyt. Ostolakko mahdollisti osaltaan myös sen, että molemmat pystyivät olemaan kotona Arvon ensimmäisen elinvuoden. Ylimääräisillä rahoilla he ovat lyhentäneet asuntolainaa.

– Rahaan liittyvä stressi on vähentynyt ja nykyään voi kieltäytyä sellaisista töistä, jotka eivät ole oman arvomaailman mukaisia.

Vaikka ostolakkovuosi on ohi, paluuta entiseen ei ole. Ostolakko jatkuu, mutta pesu- ja kosmetiikkatuotteet sekä hygieniatarvikkeet ovat nyt sallittujen ostosten listalla. Lisäksi jokainen perheenjäsen saa tehdä yhden ostoksen vuodessa.

– Haaveissa on loppuelämän ostolakko, kokemus on ollut niin antoisa ja vapauttava, Pipsa kiteyttää.

Näitä asioita Valkeilat eivät enää osta

Kodin puhdistusaineet

”Sooda, etikka ja Marseille-saippua käyvät melkein kaikkeen.”

Hygieniatuotteet ja kauneudenhoito

”Shampoot, nestemäiset pesuaineet ja sheivausvaahdot on korvattu Marseille-saippuapalalla. Rasvoina käytetään keittiöstä löytyviä öljyjä, poikkeuksena sheavoi rohtumiin. Meikkejä, hiusten muotoilutuotteita, hajusteita ja vanupuikkoja ei käytetä.

Ponnareita saa vaatteiden resoreista. Kertakäyttöiset kuukautistuotteet on korvattu kuukupilla ja kestositeillä. Arvolla käytössä on kestovaipat ja kestopuhdistuspyyhkeet.”

Lasten vaatteet ja tarvikkeet

”Arvolle kaikki saadaan käytettynä tai lainaksi, osa on jopa dyykattuja.”

Omat vaatteet ja tarvikkeet

”Saadaan tai vaihdetaan käytettyjä, tuunataan olemassa olevia tai ommellaan uusia vanhoista tekstiileistä. Koruja, laukkuja ja muita asusteita emme osta.”

Kodin tekstiilit ja tavarat

”Tarvittaessa kodin tekstiilit hankittaisiin käytettynä. Sisustustavaroita tai koristeita emme osta.”

Roskapussit

”Biojätepusseina käytetään kotiin ajautuvia paperi- ja kartonkipakkauksia, roskapusseina taas sekalaisia elintarvikepakkauksia tai ystävien mukana kulkeutuneita.”

Elektroniikkaa

”Kaikki hajonneet korvataan käytetyillä tuotteilla. Ostolakkovuonna sain uuden puhelimen hajonneen tilalle Instagram-seuraajalta ilmaiseksi! Toinen vaihtoehto olisi ollut kysellä lähipiiriltä nurkissa lojuvien vanhojen luurien perään. Käytämme vanhat todella loppuun.”

View this post on Instagram

@tankkisll aloitti tuossa muutama viikko sitten #kestotyyli-haasteen ja mäkin sain nyt lähdettyä mukaan! Haasteen tavoitteena on uudenkarheiden vaatteiden sijaan ihannoida pitkään käytössä olleita, kestäviä vaatteita ja herätellä pikamuodin ongelmiin. Kelatkaa, että yhtä vaatekappaletta käytetään nykyään keskimäärin vaan neljä kertaa, ihan hullua! 😬 Kestotyyli-asteikko vaatteiden yhteenlasketun iän mukaan kuuluu näin: Kestotyylialoittelija: 0–4 vuotta Kestotyyliedistyjä: 5–14 vuotta Kestotyylitaituri: 15–24 vuotta Kestotyyliguru: 25+ vuotta Mulla on kuvassa päällä: 👘 2v vanha talvitakki, jonka ostin sillä ajatuksella, että se on menisi vuosikausia. Ostin koon isomman tulevaa vauvamahaa ennakoiden ja se meni just nappiin! 🎩 2v sitten yrityslahjaksi saatu pipo 📿 4v vanha kaulahuivi, joka oli jäänyt kaverilla ylimääräiseksi 👢 vuoden vanhat Kuomat (no shame! ❤), jotka ostin uutena pakon sanelemana, kun kauppareissulla edellisistä, ainakin 10v vanhoista Kuomista putosi pohja 😂 👖3v vanhat ja jo kahdesti haaroista korjatut leggingsit 👚 8v vanha Marimekon raitapaita 👚 6v vanha neule, jonka ostin H&M:stä kun meinasin paleltua reissussa, mutta joka on mun päällä melkein joka päivä! Sekin on korjattu jo kerran, kun toisen hihan sauma purkaantui kokonaisuudessaan yöjunassa matkalla kohti Espanjaa (älkää kysykö miten 😅) . Mun asun yhteenlaskettu ikä on siis 26v eli oon #kestotyyliguru 😄 tän tittelin taustalla on toki hyvä määrä kerroksia, useinmiten oon varmaan lähempänä kestotyylitaituria. Oon vuosien varrella minimalisoinut vaatekaappiani oikein urakalla ja alkanut kiinnittämään enemmän huomiota vaatteiden alkuperään ja laatuun. Nykyään sais olla aikamoinen katastrofitilanne, että enää turvautuisin pikamuotiliikkeisiin. . Käytettynä ostaminen vaatii usein aikaa ja kärsivällisyyttä (varsinkin isokokoisena ja sen lisäks tällä hetkellä vielä imettävänä!), mut ei vitsi miten hyvä tunne tulee siitä, kun onnistuu löytämään itselleen sen täydellisen vaatteen! Se ei oo mitenkään verrattavissa kaupasta ostamiseen, ainakaan mun mielestä, vaan se tuntuu tosi paljon arvokkaammalta ❤ . Haastan sutkin mukaan! 🙌 Linkkaan haasteen hetkeksi mun bioon, käy kurkkaamassa!

A post shared by Pipsa Valkeila (@arvokasmaailma) on

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X