”Haluan hoitaa lastani kotona, mutta olen tosi uupunut, mitä teen?” Psykoterapeutti vastaa

– Se, mikä toisessa perheessä on normaalia ja toimivaa, ei välttämättä toimi toisessa perheessä, muistuttaa Väestöliiton psykoterapeutti Suvi Laru.

Teksti Toimitus
Kuvat iStock
väsymys
Äitiys uuvuttaa. Siksi kotityöt on hyvä jakaa perheen kesken.

Kysymys: ”Kotityön rutiinit puuduttavat minua; se ainainen pyykinpesu, ruoanlaitto ja sotkujen siivoaminen, joka on ehkä pahinta. Haluan hoitaa poikaani kotona, kunnes hän on kaksivuotias, mutta olen välillä tosi uupunut. En haluaisi vielä laittaa lasta hoitoon, se tuntuisi periksi antamiselta. En tajunnut, että äitiys tuo mukanaan näin kamalasti kotitöitä. Mikä helpottaisi? Mies tekee töissä pitkää päivää, ja olen myös paljon yksin.”

Väestöliiton psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Meillä suomalaisilla on monessa asiassa vahvasti halu tehdä asiat oikein ja itsenäisesti. Haluamme hoitaa ja huolehtia asiat hyvin. Jokaisen perheen tulee kuitenkin muistaa oman elämäntilanteensa haasteet, perheenjäsenten erilaiset piirteet ja verkostojen voima. Se, mikä toisessa perheessä on normaalia ja toimivaa, ei välttämättä toimi toisessa perheessä.

Vanhemmuudessa voivat vahvasti elää ajatus- ja toimintamallit, jotka tulevat lapsuuden perheestä. Nämä mallit voivat liittyä lasten hoitoon, siisteyskäsitykseen tai muihin asioihin.

Pohtikaa, mikä on paras järjestely juuri teille

Joskus vanhempien olisi hyvä pohtia sitä, mikä on oleellista juuri nyt, juuri meille perheenä, minulle vanhempana ja lapsellemme. Onko tärkeää, että koti on siisti joka hetki? Voiko lapsen hoitoon liittyviä järjestelyitä miettiä vanhempien ja omien verkostojen kesken? Minkälainen hoitojärjestely on meidän lapsellemme sopivin?

Rooleja on hyvä jakaa, ja samalla voi pohtia perhevapaiden tai muiden työjärjestelyjen suomia vaihtoehtoja. Voiko työnantajan kanssa tehdä järjestelyitä osa-aikatyöstä ja järjestää näin kodin ja työn yhteensovittamista?

Arjessa on oleellista, että lapsi saa turvaa, hoitoa ja ravintoa, ja pyykkihuolto ja tilojen siivoamiset toimivat jollain tavalla, mutta siten, että kodin tunneilmapiiri on mahdollisimman leppoisa.

Psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies, ja hän vastaa kuukausittain Kaksplus-lehden palstalla lukijakysymyksiin. Julkaisemme vastauksia myös netissä. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus(a)otavamedia.fi.

Lue myös nämä Suvin vastaukset:

”Vauvan hoidosta tulee miehen kanssa kiistaa”

”Vartaloni on pilalla raskauden jälkeen” 

Onko lapsen kanssa pakko leikkiä?

Miten jaan aikani tasapuolisesti lasten kesken?

Onko vuoroviikkoasuminen hyvä idea ihan pienille?

Miten saan takaisin mieheni huomion?

Onko lapsi ujo vai mustasukkainen – miksi hän roikkuu jatkuvasti äidissä?

Satuttaako lapsesta saamasi palaute?

Aiheuttaako kasvatus teillä riitoja? 

Voiko 4-vuotias lapseni olla masentunut?

Kerrospukeutuminen tulee taas – miten selvitä kiireisistä arkiaamuista, 
kun lapset hangoittelevat vastaan?

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä