Kasvatus 20.04.2018 Päivitetty 29.01.2021

”2-vuotiaani on alkanut pelätä kovaäänisiä kodinkoneita, kuinka rauhoitan hänet?”

Lukija miettii, kuinka saisi lapsensa lopettamaan kovaäänisten kodinkoneiden pelkäämisen. Psykologi Suvi Laru neuvoo, miten tilanteessa tulisi toimia.

Teksti
Toimitus
Kuvat
istock

Tyttäreni on alkanut pelätä kovia ääniä. En voi imuroida tai käyttää tehosekoitinta, jos 2-vuotiaani on siinä lähellä. Pelko on alkanut yhtäkkiä, enkä keksi, mikä sen olisi voinut laukaista. Voinko siedättää häntä, vai tuleeko siitä traumoja?

Väestöliiton psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: Pelot kuuluvat lapsen kehityskaareen aina jossain vaiheissa. Jo pienetkin vauvat pelkäävät kovia ääniä. Vieraiden ihmisten pelko aktivoituu 7–12 kuukauden iässä, joillakin jo aikaisemmin. Taaperovaiheessa yleinen pelon aihe on pimeä tai yksin jääminen, pelko voi liittyä myös mielikuvitusolentoihin tai menettämisen teemoihin. Lapsen pelkoihin kannattaa suhtautua rauhallisesti kuunnellen, jotta lapsi kokee saavansa turvaa ja tukea.

Kirjeessä kuvataan tilanne, jossa lapsen pelko on alkanut yllättäen. Joskus voi olla niin, että joku aikuisesta pieneltä vaikuttava juttu onkin ollut lapsen maailmassa suuri asia, ja pelko on muodostunut tätä kautta.

Joskus pelkojen syntymiseen vaikuttavat aivan muut asiat kuin konkreettinen pelon kohde. Muuttunut elämäntilanne, sisaruksen syntymä, vanhempien riidat tai vastaavat voivat olla asioita, jotka kummittelevat lapsen mielessä ja näyttäytyvät aivan jonkun muun asian pelkona.

Tässä tapauksessa lasta voisi auttaa tutustumaan pelon lähteeseen. Lapsen kanssa voisi tutkia, mistä ääni imurissa tulee. Lapsen kanssa voi myös lukea kirjoja erilaisista peloista ja keskustella, mitkä asiat häntä pelottavat ja miksi.

Mikäli tilanne pitkittyy, eikä se näytä menevän ohi, kannattaa asiasta keskustella neuvolassa. Vanhemmat voivat ottaa yhteyttä myös neuvolapsykologiin tai kasvatus- ja perheneuvolaan, jotta pelko ei hallitse pienen elämää.

Psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru on äiti sekä Väestöliiton Vanhemmuus-tiimin esimies. Tällä palstalla hän vastaa vanhempien kysymyksiin. Lähetä Suville kysymys osoitteeseen kaksplus@otavamedia.fi

Lue myös nämä Suvin vastaukset:väestöliiton psykologi suvi laru

”Vauvan hoidosta tulee miehen kanssa kiistaa” – asiantuntija neuvoo, miten kasvattaa sovussa
Onko lapsi ujo vai mustasukkainen – miksi hän roikkuu jatkuvasti äidissä?
Satuttaako lapsesta saamasi palaute?
Aiheuttaako kasvatus teillä riitoja? 

 

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X